Rotušėje – karalienės Luizės šleifas

Malonus netikėtumas iš praeities. Vakar Klaipėdos rotušėje padvelkė karališka dvasia. Vokietijos "Karalienės Luizės fondo" atstovai miestui padovanojo šios valdovės rūbų kopiją. Tokia pat suknele Luizė vilkėjo 1802 m., kai pirmąkart viešėjo Klaipėdoje.

Priimdamas šią gražią dovaną miestui, Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pasidžiaugė, kad pastaraisiais metais uostamiestyje prasidėjo tikras karalienė Luizės renesansas.

"Tai savotiškas skolos grąžinimas užmirštam Klaipėdos istorijos etapui. Manau, kad ši dovana bus vienas ryškiausių akcentų, kalbant apie karalienės Luizės įamžinimą. Jausmas toks, kad pati karalienė atvyko į Klaipėdos rotušę. Negaliu nesižavėti šiais karališkais apdarais, lygiai taip pat žaviuosi ir jūsų rūpesčiu istorija", – svečiams kalbėjo V.Grubliauskas.

Šios suknelės originalas neišliko, kopija pagal ano meto tapytus karalienės portretus pasiūta 1999 m. Ja vilkėjo aktorė, kuri vaidino filme "Karalienė Luizė".

Pirmąkart karalienė į Klaipėdą su vyru atvyko 1802 m. birželį, čia pasveikino Rusijos imperatorių Aleksandrą I.

Vėliau, kai Napoleono kariuomenė buvo užėmusi didžiąją Prūsijos dalį, Klaipėda buvo likęs vienintelis laisvas miestas šiaurės rytuose, į kurį iš Karaliaučiaus per Kuršių neriją karališkoji šeima atvyko 1807 m. sausį ir prabuvo čia iki 1808 m. sausio mėn.

Klaipėda tapo laikina Prūsijos karalių rezidencija. Karališkoji pora apsigyveno pirklio F.L.Konsencijaus name, kuriame dabar ir veikia miesto rotušė.

Ši karalienės Luizės suknelės kopija neabejotinai atsidurs Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje, kur ekspozicijoje ją galės pamatyti visi norintieji.

Tačiau, kaip juokavo meras, bent iki Velykų šitie karališki rūbai dar pabus miesto rotušėje, kur karalienė Luizė laikinai gyveno daugiau nei prieš 200 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to asta-dantu pasta

to asta-dantu pasta portretas
Pirmąkart karalienė į Memel su vyru atvyko 1802 m. birželį.Memel tapo laikina Prūsijos karalių rezidencija.Memel buvo likęs vienintelis laisvas miestas šiaurės rytuose, į kurį iš Kionisberg per Kuršių neriją karališkoji šeima atvyko 1807 m. sausį ir prabuvo čia iki 1808 m. sausio mėn.Nekurk istorijos pagal savo kvailuma...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių