Rudeniški lietūs skandina miestą

Nuolatinės liūtys trikdo Klaipėdos gyvenimą. Dalis gatvių, takų, kiemų virto upėmis, tai pridaro daug nepatogumų klaipėdiečiams.Miesto valdžios atstovai pabrėžė, kad vandens neišpumpuosi, tad gyventojų prašoma kantrybės.

Nespėja subėgti

Pliaupiantys rudeniški lietūs kelia vis daugiau rūpesčių miestiečiams. Patvinsta ne tik pėsčiųjų takai, daugiabučių namų kiemai, bet ir gatvės.

Įmonės "Klaipėdos vanduo" dispečerinės vadovas Matas Grikšas atskleidė, kad užliejamos ir tos vietos, kur nuolat kyla problemų, ir naujos.

Vakar ryte sunkiai išvažiuojama tapo Šilutės plento dalis, Baltijos prospektas, Debreceno, Kuosų, Naujakiemio, Šiaulių gatvės.

Vairuotojai stengėsi aplenkti upėmis virtusias gatves arba riedėdavo labai atsargiai.

Vandentiekininkai vos spėja reaguoti į pranešimus apie potvynius. Dirbo maksimalios jų pajėgos.

"Pranešimų apie patvinusias gatves, kiemus, takus sulaukiame daug. Rašome į eilę, reaguojame ir sprendžiame bėdas", – pasakojo vadovas.

Pasak M.Grikšo, pagrindinė problema, kodėl patvinsta gatvės, takai, kiemai, ta, kad sistema nebespėja surinkti gausių kritulių.

"Reikia laiko, kad subėgtų vanduo. Lyja stipriai ir nuolat. Tai nėra dažnos situacijos Klaipėdoje, tad turime visi kažkaip išgyventi. Prašome ir gyventojų supratingumo", – tvirtino vadovas.

Paklaustas, ar potvynių nekyla dėl užsikimšusių lietaus nutekėjimo grotelių, M.Grikšas atsakė, kad tokie atvejai dabar yra reti.

"Lapai dar nelabai intensyviai krinta. Dažniausiai tiesiog reikia laiko, kad subėgtų vanduo", – akcentavo vadovas.

Ėmė formuotis įgriuvos

Miestiečiai pradeda pastebėti ir vienoje ar kitoje vietoje atsivėrusias įgriuvas. Ertmė buvo atsiradusi ir prie vieno šiaurinėje miesto dalyje esančio vaikų lopšelio-darželio.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda patarė, kad apie atsivėrusias įgriuvas gyventojai turėtų pranešti įmonės "Klaipėdos vanduo" avarinei tarnybai. Bendrovė atsakinga už lietaus nuotekų sistemą.

"Mes patys, kai gauname pranešimus, informuojame vandentiekininkus apie tokius atvejus. Specialistai važiuoja šalinti problemos. Pastaruoju metu tokių žinių nesulaukėme. Tačiau nieko nuostabaus, jei atsiveria įgriuvų, kai toks oras. Vanduo paplauna gruntą", – komentavo direktorius.

M.Grikšas tvirtino, kad kol kas negaunama informacijos apie įgriuvas.

Dienraštis "Klaipėda" rašė, kad dėl gausaus lietaus sustojo gatvių, šaligatvių, kiemų remonto darbai. Kelininkai priversti daryti pertrauką dėl tokios situacijos.

"Negalima kloti nei asfalto, nei trinkelių. Viskas nutrūko dėl lietaus", – tvirtino direktorius.

Kritinė riba dar nepasiekta

Anot L.Dūdos, priemonių, kurios padėtų išvengti potvynių, esant tokiam kritulių kiekiui, nėra. Tiesiog reikia išlaukti.

"Neįmanoma padaryti kažkokio stebuklo. 16 savivaldybių paskelbta ekstremali situacija. Laukuose supuvo derlius: javai, bulvės, kukurūzai. Viskas tvinsta. Važiuodamas per Lietuvą, matai ne vieną Draugystės tvenkinį. Kur lyguma, ten visur susikaupę daug vandens", – tvirtino direktorius.

Intensyvūs rudeniški lietūs ir jų keliami rūpesčiai aptarti ir Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje. Aiškintasi, ar yra koks nors gelbėjimosi planas, jei situacija taptų kritinė.

"Civilinės saugos specialistai tvirtino, kad Dangė turi pakilti dar 40 centimetrų, kad būtų pasiekta kritinė riba. Tokiu atveju iš gatvių vandens išpumpuoti nepavyktų. Prieš 12–15 metų miestas buvo stipriai patvinęs, apsemta ir Teatro aikštė. Tada vanduo buvo pumpuojamas iš pastatų. Ugniagesiai turi tokią įrangą", – komentavo Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas.

Miesto prižiūrėtojai taip pat prisideda, kad gatvės patvintų kuo mažiau. Nuo rugsėjo pabaigos, kad grotelių neužkimštų lapai, dažniau valomi kelkraščiai. Šie darbai atliekami tris kartus per savaitę. Anksčiau kelkraščiai būdavo valomi prireikus.

Pabrėžta, kad tiek vandentiekininkai, tiek savivaldybė turi didesnį dėmesį skirti lietaus nutekėjimo šulinių grotelėms. Stebėti, ar jos neužsikimšusios, valyti.


Šiame straipsnyje: lietuspotvynisgatvės

NAUJAUSI KOMENTARAI

vis blogai ir bliogai

vis blogai ir bliogai portretas
jei ne sausra tai potvynis:DDD)0..

R

R portretas
Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda juokauja tokių parkų trečiadienį keliaudamas iš Vilniaus į Klaipėdą matęs šimtus, nes nuo lietaus patvinusi visa Lietuva ir jau nebėra kuo stebėtis. „Danė buvo pradėjusi tvinti, šiandien jau atslūgęs vanduo, bet jau grįžta į savo vagą. Taip pat ir su tvenkiniais, pribėgo į daubą vanduo, iš visų aplink esančių plotų bėga į žemesnę vietą. Nereiktų sureikšminti, tai susiję su perdėm dideliu kiekiu vandens, praeis savaitė ir vanduo nuslūgs. Paprasčiausiai nebuvo tiek lietaus, kiek šiemet. Šiemet visa Lietuva paskendusi, 16 savivaldybių paskelbė ekstremalią situaciją. Tiesiog šiuo metu reiktų suprasti, galima pasinaudoti kita puse, kur tvenkinio nėra, padaryti lanką, – sakė L.Dūda. Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/klaipedos-zinios/lietus-skandina-klaipedos-parka

Užtai Klaipėdos vanduo

Užtai Klaipėdos vanduo portretas
nuolat didina įkainius, ima didžiausius pinigus ir nikuja nieko neatnaujina.Reik manyt ka potvynis tikrai bus jeigu nubėgimai ir kanalizacija dar nuo ruskio laikų tie patys
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių