S. Budinas: dėl griuvenos imtasi teisinių priemonių

  • Teksto dydis:

Tęsiame rubriką "Klausk miesto valdžios drąsiai". Šiandien į klaipėdiečių klausimą atsako uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

– Šiomis dienomis teko pėstute eiti pro griūvantį pastatą, stovintį adresu Naujoji Uosto g. 5. Manęs vos nepartrenkė automobilis. Esu girdėjusi, kad paveldosaugininkai iš Vilniaus neleidžia su šiuo pastatu nieko daryti. Kaip yra iš tiesų?

– Šis pastatas darko miesto veidą, kelia pavojų klaipėdiečių sveikatai ar net gyvybei, be to, trukdo vystyti susisiekimo darbus – tiesti šaligatvius ir dviračių takus. Jų nukelti į važiuojamąją dalį negalime, taip pat negalime kloti kiaurai per pastatą.

Šiandien situacija yra tokia, kad metų pradžioje Kultūros paveldo departamento vertinimo taryba patikslino Klaipėdos miesto istorinės dalies, vadinamos Naujamiesčiu, vertingąsias savybes ir priėmė sprendimą, kuriame Naujojo Uosto g. 5 pastatas yra priskirtas urbanistinės struktūros statinių kategorijai.

O tai reiškia, kad yra saugoma pastato vieta ir tūris. Tad jo griauti mes negalime. Paveldosaugininkų klausėme, kokias vertybes įžvelgia, kuo tas pastatas vertingas. Kultūros paveldo departamento vertinimo taryba paaiškinimo nepateikė. Tiesiog buvo konstatuotas faktas.

Vertinimo tarybos posėdyje dalyvavo ir savivaldybės atstovai, tačiau prieš balsavimą jie buvo išprašyti iš salės. Vertinimo taryba tarėsi ir balsavo slaptai. Yra žinoma tik tiek, kad penki vertinimo tarybos nariai balsavo už urbanistinę struktūrą, keturi nariai balsavo prieš. Tai reiškia, kad sprendimas buvo priimtas vieno balso persvara.

Tad ėmėmės teisinių priemonių. Klaipėdos miesto savivaldybės administracija apskundė Nekilnojamojo kultūros vertybių įvertinimo tarybos sprendimą pripažinti pastato, esančio Naujojo Uosto g. 5,  vertingąsias savybes.

Šiuo metu jau yra pateiktas atsakovo atsiliepimas, kad su mūsų skundu nesutinkama. Jie teigia, kad visos procedūros buvo atliktos teisės aktų nustatyta tvarka.

Artimiausias teismo posėdis paskirtas spalio 9 d. Laukiame rezultatų ir po to spręsime, ar iš tikrųjų priimtas sprendimas palankus ir tinkamas uostamiesčiui. Jeigu sprendimas netenkins – skųsime.

Miestas gali paimti pastatą visuomenės poreikiams net ir esant nustatytoms vertingosioms savybėms. Kitaip sakant, tai nėra kliūtis.

Tačiau tai gali būti kliūtis jam griauti, kadangi, paradoksalu, griovimo aprašą turėtų derinti Kultūros paveldo departamentas. O jis minimo dokumento gali nederinti dėl to, kad pastatui yra pritaikyta tam tikra apsauga. Tad išeina užburtas ratas.

Vis dėlto pirmos instancijos teismo sprendimą mes jau turėsime lapkritį. Tada bus galima kur kas konkrečiau įvertinti, kokių tolimesnių žingsnių reikia imtis.

Šiuo klausimu aktyviai domisi ir mūsų miesto žiniasklaida. Tačiau, kiek teko girdėti, paveldosaugininkai iš Vilniaus atsakymus pateikti delsia.

Rubrikos tikslas – užtikrinti nuolatinį miestiečių bei vietos valdžios bendravimą. Klausimus siųskite el. paštu merui@kl.lt. Jų sulaukiama daugiau nei yra vietos puslapyje, tad dalis atsakoma asmeniškai, o aktualūs gausesnei skaitytojų grupei rubrikoje publikuojami vėliau. Dienraščio "Klaipėda" pirmadienio numeryje rubrika pasirodo du kartus per mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Vilniuje n4ra o pas mus tegul būna. Kodėl mes lyg koki priklausomi tapkiai privalome lygiuotis į kažką?

Bruto Neto

Bruto Neto portretas
Tegu tuos paveldus apgyvendina name Naujoji Uosto g. 5 ir tegu jie saugoja tą urbanistinės struktūros statinių kategoriją! Reikėtų tokių paveldų paklausti, ar jie įsivaizduoja Vilniuje, sakykime, Algirdo gatvėje saugomą pastatą,kuris yra įlindęs į gatvę ir trukdo eismui.

Vytautas L.

Vytautas L. portretas
Pastatas yra istoriškas.Pastatas yra vertingas ir tvirtas.Tiesiog jo išorė per visą pokario laikotarpį yra apleista.Reikia jį gražiai atkurti,perdažyti ir pastatas sužibės visa savo senamiesčio laikų architektūra ! Pastatą reikia perduoti visuomeninėms ar politinėms organizacijoms ir tada jame bus aktyvus gyvenimas... Visuomeninėms ar Nevyriausybinėms organizacijoms patalpų mieste labai trūksta! Na,o dėl pėsčiųjų šaligatvio toj pusėj ,tai jo ten niekada nebuvo ir nereikia.Tai yra automobilinio transporto magistralė! Tas pat ir dėl dviračių...Dešimtmečiais čia jie nevažinėjo.Tiesiog čia yra niekam neįdomūs Uosto patvoriai...Nors kita gatvės puse ir tą dviračių klausimą lengvai galima išspręsti
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių