“Salsvas žmogienos kvapas pasklis po Klaipėdą“: piketas prieš krematoriumą

Antradienį prieš posėdį dėl poveikio aplinkai vertinimo būtinybės prie Aplinkos apsaugos agentūros Klaipėdos skyriaus piketavo klaipėdiečiai, nesutinkantys, kad jų kaimynystėje būtų kremuojami mirusieji.

„Mokyklos rajonas taps krematoriumo rajonu“. „Katafalkas lydės mūsų vaikus į mokyklas ir darželius“. “Salsvas žmogienos kvapas pasklis po Klaipėdą“. „Ar krematoriumo kaminas aukščiau įstatymo?“ „Krematoriumui NE Klaipėdos mieste“. „Apsiginklavę“ tokiais plakatais uostamiesčio gyventojai protestavo prieš būsimo krematoriumo kaimynystę Paupių kvartale.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija, Paupių kvartalo bendruomenė bei nekilnojamojo turto vystytojai kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą, kad vis dėlto būtų atliktas poveikio aplinkai vertinimas dėl būsimo krematoriumo.

Antradienį buvo svarstoma, ar šis vertinimas vis dėlto yra privalomas krematoriumo statytojams. Prieš posėdį kategorišką savo poziciją šiuo klausimu su plakatais rankose demonstravo piketuojantys klaipėdiečiai. Žmonės piktinosi, kad nepaisoma 200 metrų sanitarinės apsaugos zonos ribos nuo tokio objekto iki gyvenamųjų namų. Iki arčiausių pastatų esą yra vos daugiau nei 50 metrų.

“Susidarė įspūdis, kad krematoriumo statytojams tokia sanitarinė apsaugos zona net neegzistuoja. Anot jų, dūmas, sudeginus žmogų, pasklis ir viskas. Labai tikime, kad nugalės sveikas protas“, – tikino klaipėdietis Mindaugas.

Bendrovės „Aterna“ valdybos pirmininkas Vitas Griūnas mano, kad jų statybų planams prieštaraujantys gyventojai šiuo atveju neteisūs, esą bendrovė naudos šiuolaikines technologijas, todėl jokios taršos nebus.

„O ką tas poveikio aplinkai vertinimas pasakys? Mes sutelpame į savo sklypo ribas. Pagal naujus įstatymus, jei naudojamos naujausios technologijos, šitos sanitarinės zonos gali būti netgi sumažintos“, – pabrėžė V.Griūnas.

Aplinkos apsaugos agentūros Klaipėdos skyriaus vedėjas Mindaugas Vaišvila prieš mėnesį savo parašu patvirtino, kad krematoriumo statybai poveikio aplinkai vertinimas yra neprivalomas. Esą šiuo savo sprendimu aplinkosaugininkai sudarė sąlygas visuomenei dalyvauti procese.

„Žmonės turi pateikti prašymą, kad būtų persvarstytas sprendimas dėl poveikio aplinkai vertinimo atlikimo ir nurodyti savo motyvus, dėl ko toje vietoje negalėtų atsirasti krematoriumas. Dokumentą reikia išsiųsti į Vilnių Aplinkos apsaugos agentūrai. Tada jau visuomenės galės dalyvauti procese dėl krematoriumo atsiradimo“, – tikino M.Vaišvila.

Po posėdžio paaiškėjo, kad per penkias darbo dienas tiek bendruomenė, tiek Klaipėdos miesto savivaldybė aplinkosaugininkams turi pateikti raštiškus argumentus, kodėl poveikio aplinkai vertinimas būtinas. Tada esą bus sprendžiama, ar šis vertinimas reikalingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tomas Meškinis

Tomas Meškinis  portretas
Sveikintinas Sostinės valdžios KREMATORIUMO klausimo sprendimas. "Vilniaus miesto savivaldybei visuomet svarbi vilniečių nuomonė dėl galimų krematoriumo statybų sostinėje, todėl prieš svarstant galimas zonas, buvo surengtos gyventojų ir ekspertų apklausos. Pernai gruodį Vilniaus miesto savivaldybė kreipėsi į 18 įvairiausių sričių ekspertų dėl galimų krematoriumo statybos zonų Vilniuje. Apklausoje dalyvavę ekspertai geriausiai įvertino teritorijas prie Liepkalnio gatvės (žemiau oro uosto teritorijos), Kirtimuose prie Eišiškių plento bei prie Liepkalnio gatvės ir Minsko plento. Pernai vasarį buvo atlikta reprezentatyvi vilniečių apklausa telefonu, kurios metu buvo teirautasi, ar jų manymu Vilniuje reikalingas krematoriumas. Apklausoje dalyvavo apie 1000 gyventojų. Tyrimo rezultatai atskleidė, kad daugiau nei 74 proc. apklaustųjų norėtų, kad mieste būtų pastatytas krematoriumas, o tinkamiausia vieta jų nuomone būtų miesto pakraščiai, esantys toliau nuo gyvenamųjų rajonų.

Mindaugas

Mindaugas portretas
Gal kas parduodat 'nuvertėjusį' namą šalia būsimo krematoriumo?

Nezinojimas

Nezinojimas portretas
Siandienos Vakaru ekspresas citata is Bikauskaites straipsnio ""nezinojimas, kad karstas Lenkijoje nera deginamas,nes nera specialiu valymo irenginiu"" citatos pabaiga......
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių