Šaltis keturkojus gena į prieglaudas

Vėstant orams, aktyviau tankėja gyvūnų prieglaudų globotinių gretos. Gyventojai dažniau praneša apie be namų likusius keturkojus. Labiausiai gausėja bešeimininkių kačių būrys.

Daugėja beglobių gyvūnų

Benamių uostamiesčio keturkojų globėjai pastebi, jog vėstant orams prieglaudos narvai sparčiai pildosi.

"Tokio stipraus padaugėjimo, kokį teko matyti praėjusių metų pabaigoje ir šių metų pradžioje – sausį, vasarį, kai buvo įvestas visuotinis ženklinimas ir gyvūnai buvo atiduodami paniškai, nėra. Skaičiai daugmaž stabilūs, tačiau orams vėstant visuomet prašomų priglausti gyvūnų padaugėja", – situaciją apibendrino gyvūnų globos namų "Nuaras" direktorė Jurgita Gustaitienė.

Pašnekovės teigimu, per kelis pastaruosius mėnesius "Nuaro" Klaipėdos filiale buvo sulaukiama maždaug po 100 naujų prieglaudos gyventojų. Tačiau pabrėžiama, kad šalčiai dar nespaudžia itin smarkiai ir beglobių gyvūnų srautas į prieglaudą dar nėra didelis.

Daugiausia – kačių

Uostamiesčio ir jo apylinkių gyventojai dažniausiai prašo priglausti be šeimininkų likusias kates.

Pašnekovės teigimu, tokią situaciją lemia keletas priežasčių – šiltuoju metų laiku neretas gyventojas linkęs šerti netoli namų ar jų sodybų šmirinėjančias kates.

"Kai baigiasi šilti orai, žmonės ima nerimauti dėl gyvūnų likimo, ypač dėl mažų kačiukų, ir prašo juos priimti į prieglaudą", – pasakojo vadovė.

Būtina sterilizacija

Vis dėlto, beglobiais gyvūnais reikia rūpintis visais metų laikais, ne tik vasarą. Be to, sulaukėjusias kates būtina sterilizuoti, kad šios negalėtų turėti taip pat beglobiais tapsiančių jauniklių.

Dauguma šių kačių sunkiai ištveria gyvenimą narvelyje, patiria stresą. Joms tikrai nėra gerai prieglaudoje.

"Dauguma šių kačių sunkiai ištveria gyvenimą narvelyje, patiria stresą. Joms tikrai nėra gerai prieglaudoje. Jos yra prisitaikiusios gyventi savo teritorijoje, kur yra jų buveinė. Jos, galima sakyti, yra neprijaukinamos", – dėstė J.Gustaitienė.

Teigiama, kad tik kastruojant ir sterilizuojant sulaukėjusias beglobes kates yra tikimybė, kad ateityje tokių gyvūnų bus mažiau, mat jos tiesiog nebesidaugins.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaip čia taip?:/

Kaip čia taip?:/ portretas
Taigi kai buvau pikete dėl beglobių gyvūnų prieš gerą pusmetį, tai p.Šakulienė iš miesto tvarkymo sk.garantavo ir žadėjo imtis šio klausimo.Išspręsti taip, kaip sprendžia Vilnius..Jau tokia nuoširdi buvo...ir nameliai, ir sterilizavimas..O dabar aiškėja, kad kol mačiau tol ir buvo pilna gerų norų.:D)Nes niekas, pasirodo, nepasikeitė-kaip visada visuomenės balsas išnyksta be pėdsako savivaldybės valdančiųjų erdvėje.Kažin ar ši ponia ne liberalė?Labai panašu

rita

rita portretas
Nuaras nekaip nuskambejes, netikiu, kad paskambinus, jie leks gaudyti kaciu tam, kad jas isgelbeti...

kodėl

kodėl portretas
Kaune savivaldybė neįteisina gyvūnų namelių statybas kaip kituose Lietuvos miestuose,bei ES šalyse ? Manau atsirastų ne vienas žmogus,kuris pagamintų katėms namelį,kur jos galėtų ne tik žiemoti,bet tiesiog turėtų savo pastovią gyvenamą vietą.Taip būtų lengviau kontroliuoti ir jų populiaciją,nereiktų kaimynams pyktis dėl gyvūnų maitinimo ir jų priežiūros.Ir gyvūnų globos įstaigoms būtų lengviau stebėti kates žinant kur jos randasi,o nesivaikyti po kiemus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių