Sąskaitos už šildymą verčia galvoti apie renovaciją

Lyginant pernykštį gruodį su 2007-ųjų gruodžiu, šilumos suvartojimas Klaipėdoje sumažėjo 10 proc. Tačiau net ir norėdami, brangią šilumą taupyti gali ne visi.

Pasak bendrovės „Klaipėdos energija" Šilumos pardavimo ir rinkodaros departamento direktoriaus Virginijaus Zutkio, šilumos suvartojimo atotrūkis tarp senų ir naujų namų vis didėja. Nes tie gyventojai, kurie turi galimybę taupyti, tai sėkmingai ir daro. 

Mėnuo šaltesnis - sąskaitos didesnės

Paskutinis 2008-ųjų mėnuo buvo beveik keturiais laipsniais žvarbesnis už lapkritį ir vertė gyventi šilčiau. Tad šilumos poreikis gruodį, lyginant su lapkričiu, išaugo 18 proc. Gruodžio mėnesį vienas kvadratinis metras šildymo vidutiniškai „suvalgė" 19,58 kWh arba 3,66 litų. Kai naujos statybos namuose suvartotos šilumos vidurkis buvo 8,55 kWh/kv. m, renovuotuose - 8,99 kWh/kv. m, senos statybos nerenovuotiems namams prireikė nuo 25,24 kWh/kv. m iki 37 kWh/kv. m.

Pilnai renovuotas Debreceno g. 31 (DNSB „Lelija") vienam kvadratiniam metrui šildyti sunaudojo vos 5,4 kWh - 1,16 Lt., o senos statybos nerenovuotas namas Turgaus g. 8 pareikalavo 35 kWh/kv. m - 7,60 Lt/kv. m. Be to, net ir išeikvoję labai daug kilovatvalandžių, techniškai netvarkingų būstų gyventojai nesimėgavo itin šiltais namais.

„Net galingiausias radiatorius, pastatytas lauke, nesušildys oro, nors energijos bus išeikvota į valias. Panašiai ir su mūsų senais namais: peršlapę blokai, nesandarios siūlės, pasenusios šildymo sistemos tiesiog „išsiurbia" šilumą. Mokesčiai dideli, o namie šalta", - situaciją komentavo V. Zutkis.

Geriausias metas ruoštis renovacijai - žiema

Energetinio audito eksperto Ričardo Grigaliūno teigimu, nors daugiabučiai ir pastatyti pagal tipinius projektus, kiekvieno pastato charakteristikos skiriasi priklausomai nuo pastato priežiūros kokybės, remontų periodiškumo, atliktų pertvarkymų, pakeistų langų ir durų, šildymo sistemos, pastato buvimo vietos ar net pastato orientacijos pagal pasaulio šalis. Dar labiau energijos suvartojimas skiriasi naujuose ir renovuotuose namuose.

„Kaip žmogaus, taip ir pastato „sveikatą" galima patikrinti ir įsitikinti, kad per tas vietas, kur yra mažiausia šilumos varža, patiriama daugiausiai šilumos nuostolių. Tai akivaizdžiai iliustruoja termovizinė analizė, parodanti konkretaus namo techninę būklę, nuo kurios tiesiogiai priklauso suvartojamos energijos kiekiai. Termovizoriumi atliktos nuotraukos atspindi energetiškai pažeidžiamiausias būsto vietas. Vienuose pastatuose tai yra sienos, kitur - langai, lubos ar grindys",- sakė R.Grigaliūnas.

Anot specialisto, žiema - palankiausias metas atlikti energetinį auditą, nes esant dideliam temperatūrų skirtumui lauke ir pastato viduje, labiausiai išryškėja namo silpnosios vietos. O tai ypač svarbu tiems, kas ketina renovuoti būstus ir nori žinoti, kokios energijos taupymo priemonės jų namui bus efektyviausios. 

Žiemą termovizoriumi padarytos nuotraukos geriausiai byloja apie namo "skyles". Šioje termovizinėje nuotraukoje raudona spalva išduoda, kad daugiabutis dosniai leidžia šilumą pro blokų siūles ir langus.


Šiame straipsnyje: renovacijašildymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių