Saugomas buvęs Klaipėdos Odos ir veneros ligų dispanseris kelia šiurpą

Miesto centre Kūlių Vartų gatvėje esantis pastatų kompleksas, kur anksčiau veikė Odos ir veneros ligų dispanseris, toliau nyksta ir kelia pavojų. Susitarti dėl jo bent minimalaus sutvarkymo nepavyksta.

Susitarti gražiuoju nepavyko

Kūlių Vartų gatvės 14 numeriu pažymėtas pastatas, kuris yra įtrauktas į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, privatizuotas prieš aštuonerius metus.

Tačiau prieš trejus metus įmonei, kuriai priklauso statiniai, iškelta bankroto byla.

"Su statiniais nieko nebuvo daroma ir jie nyko. Teritorija apžėlė. Iškilo sąvartynas, turintis šeimininką", – pasakojo Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Dabar už pastatų kompleksą atsakingas yra bendrovės, kuriai anksčiau priklausė statiniai, bankroto administratorius.

Tačiau, anot K.Vintilaitės, su juo nepavyksta gražiuoju susitarti dėl pastatų sutvarkymo.

Prieš metus įmonės bankroto administratorius statinius, juos supančią teritoriją aptvarkė ir aptvėrė, tik savivaldybei skyrus nuobaudą.

"Darbus padarė, bet viskas atrodė pasibjaurėtinai. Tvora buvo sumontuota iš drožlių plokščių. Kai kurios jų buvo paremtos basliais, kad laikytųsi. Šie buvo sustatyti į gatvę. Vaizdas – pasibaisėtinas. Aišku, savininkams nėra reikalavimų, kad jie turi sutvarkyti gražiai. Bet tai juk miesto centras", – dėstė vedėja.

Ant sienos – medis

K.Vintilaitės teigimu, po pastato aptvarkymo jame toliau niekas nevyko. Situacija dar labiau pablogėjo.

Visų fasadų tinklas daugelyje vietų yra sutrūkinėjęs, nutrupėjęs. Yra nukritę dideli jo plotai. Dėl oro sąlygų progresuoja plytų mūro irimas. Kūlių Vartų gatvės pusėje ant pastato sienos auga medeliai.

Į apleistą pastatų kompleksą gali patekti kas tik nori. Tvora vakarinėje ir šiaurinėje jo pusėse yra nugriuvusios.
Pastato langų angos – atviros.

Teritorijoje miestiečiai meta šiukšles ir buitines atliekas.
Pastatų komplekse nuolat lankosi asocialūs asmenys. Čia yra kilęs ne vienas gaisras.

"Apie situaciją informavome bankroto administratorių. Jis dirba vienoje Kauno įmonių. Tačiau kai jį pakviečiame atvykti, šis atsiunčia kažkokį vaikinuką, Klaipėdoje dirbantį bankroto administratoriumi. Jis neturi jokių įgaliojimų nieko nuspręsti. Pasako, kada vyks pastato varžytinės, tačiau objekto vis nepavyksta parduoti", – pasakojo vedėja.

Kreipėsi į ministeriją

Anot K.Vintilaitės, bankroto administratoriaus viena pareigų išsaugoti administruojamą turtą, bet šis to nevykdo.

"Aiškina, kad iš savo pinigų netvarkys. Dabar esame sutarę, kad administratorius atvyks sausio 13 d., tačiau daug vilčių neturime", – neslėpė vedėja.

Klaipėdos savivaldybė pagalbos šioje situacijoje kreipėsi į Ūkio ministeriją, kuriai pavaldus Bankrotų administratorių departamentas. Pasak K.Vintilaitės, tai pirmas toks atvejis.
"Prašome, kad padėtų užtikrinti turto išsaugojimą, nes priemonės, kurių ėmėmės, nepadeda. Juk yra tikrai pavyzdžių, kaip galima susitvarkyti. Vienas tokių – buvusi "Trinyčių" fabriko teritorija. "Baltijos" kino teatro pastatas, kad ir griūvantis, bet yra estetiškai aptvertas", – teigė vedėja.

Situacija – tragiška

Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio vedėja Galina Čichun tvirtino, kad minėtame pastatų komplekse situacija yra tiesiog tragiška.

"Neseniai tikrinome kartu su ugniagesiais. Baisu, kad ten darosi. Kartu su Viešosios tvarkos skyriumi bandome spręsti problemą, susisiekti su bankroto administratoriumi, bet šis atmestinai žiūri", – teigė vedėja.

Reikalavimus bankroto administratoriui planuoja pateikti ir Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys.

"Šis pastatas – galvos skausmas jau 8 metus. Vėl rašysime reikalavimus, kad užkonservuotų pastatą, atstatytų tvorą. Priešingu atveju skirsime nuobaudas, kurios yra nemažos", – pabrėžė Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hop

Hop portretas
Debiliski istatymai. Kiek dar kesime tuos Klaipedos vaiduoklius? "Valdziazmogiai" ten gali nuo kompiuterio akis pakelti ir pajudinti tuos "stabdzius"?

langas

langas portretas
šitos sienos mate tonas nupuvusiu pimpalų ir pūčių. tai bent :D

pirkeja

pirkeja portretas
konfiskuoti is savininku uz netvarka ir parduoti uz 1 lita :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių