Saugomų pastatų remontui – savivaldybės parama

Kultūros paveldo statinių valdytojai galės pretenduoti į savivaldybės paramą fasadų remontui. Tikimasi, kad ši priemonė paskatins imtis savininkus, kurie ilgą laiką netvarkė turimų saugomų objektų, darbų, o miesto vaizdas pagražės.

Vertins pagal kriterijus

Klaipėdoje yra 161 vienas valstybės saugomas pastatas. Dar 78 statinius ketinama paskelbti saugomais savivaldybės.

Didžioji dalis statinių yra senamiestyje ir naujamiestyje. Būtent čia esantiems saugomiems pastatams ir bus skiriamas prioritetas.

Kam skirti paramą, bus apskaičiuojama pagal tam tikrus kriterijus, kurie įvertinti balais. Bus vertinama ne tik vieta, bet ir objekto būklė, kiek lėšų remontui numato skirti pats statinio valdytojas.

Pabrėžiama, kad į savivaldybės paramą objekto remontui nebus galima pretenduoti, jei ši skirta iš kitų valstybės institucijų.

Didžiausią savivaldybės paramą – 70 proc. fasado atnaujinimui gali gauti medinių ir fachverko konstrukcijų objektai. Atkreipiamas dėmesys, kad tokie darbai yra brangesni, sudėtingesni. Be to, medinės pastatų dalys nyksta greičiau.

Kitų saugomų objektų savininkai gali tikėtis 50 proc. kompensacijos. Tačiau yra numatytas apribojimas, kad savivaldybės apmoka suma negali būti didesnė nei 70 tūkst. eurų vienam objektui.

Remti numatoma ir pastato fizinius ar archeologinius tyrimus. Tvarkoje numatyta, kad pastariesiems skiriama suma negali būti didesnė nei 15 tūkst. eurų.

Siekia išvengti sukčiavimo

Norintys gauti savivaldybės paramą saugomo objekto atnaujinimui turės parengti ir pateikti techninį projektą. Pastarajame yra numatyta darbų skaičiuojamoji kaina. Pastaroji padės orientuotis, kokia parama objektui gali būti suteikta.

Numatyta, kad projektas turi būti įgyvendintas per metus laiko. Sudėtingesnių objektų atnaujinimą galima suskirstyti etapais. Parama bus teikiama už atliktus darbus.

Baigus projektą, valdytojai savivaldybei per nustatytą laiką turės pateikti, kiek darbai kainavo realiai. Tačiau ši kaina neturi būti didesnė nei skaičiuojamoji. Taip siekiama išvengti sukčiavimo.

Planuojama prašyti, kad miesto biudžete saugomų pastatų gelbėjimui būtų numatyta 200 tūkst. eurų. Manoma, kad per metus būtų galima sutvarkyti septynis ar aštuonis saugomus pastatus.

Revoliucijos iš karto nesitiki

Suma, kurią žadama numatyti, užkliuvo tarybos nariams, svarstant tvarką. Kai kurių politikų nuomone, ji per maža. Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška tvirtino, kad pirmais paramos metais revoliucijos nežadama padaryti.

„Reikia įdirbio. Žiūrėsime, ar saugomų pastatų valdytojai kreipsis. Be to, norint gauti paramą, reikia pateikti techninius projektus, o juos dar reikia parengti. Kaunas, kurio pavyzdžiu sekame, ir pradėjo ne nuo milijono eurų. Taryba gali patvirtinti ir didesnę sumą“, – tvirtino vedėjas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas atkreipė dėmesį, kad buvo vertinamas lėšų poreikis: „Kitais metais matysime, kiek turime kreipimųsi. Tada situacija bus aiškesnė. Jei programa bus populiari, bus galima numatyti daugiau lėšų“.

Tarybos nariai vylėsi, kad paramos dėka pajudės saugomų pastatų fasadų tvarkymas. Ypač tų, kurie yra prie pagrindinių miesto gatvių senamiestyje ir naujamiestyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

virginija

virginija portretas
Tai nuostabi žinia.Tikimės ,kad ir mūsų namą vaiduoklį ,TURGAUS aikštė 1 pagaliau sutvarkys.,nes čia gyventi baisu.Miesto centras,o namas baisus ,jam jau 136 metai,tai gal nusipelnė valstybės paramos nors kartą per 136 metus .Būtume labai dėkingi ,kad miestas iš Europos sąjungos lėšų sutvarkytų tokius senus namus.j

Bikis

Bikis portretas
Kazin kiek menesiu liko buvusio "Baltijos" kino teatro griuvesiu sienoms? Jos vis labiau svyra ir skyla. Laikas saukti SOS.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių