Sausio 13-osios įvykius Klaipėdoje primins ženklai (programa)

Laisvės gynėjų dienos 20-metis uostamiestyje bus įamžintas atminimo ženklais. Renginiai sausio 13-ajai paminėti Klaipėdoje prasidės jau nuo šio penktadienio. 

Startą renginiams duos Vytauto Didžiojo gimnazijos bendruomenė, pakviesianti į susitikimą su sausio 13-oios įvykių liudininkais prieš 20 metų. Gyvų liudininkų pasakojimų pageidavo patys gimnazistai. Į koncertą ir paminėjimą gimnazijoje kviečiami visi norintieji.

Sekmadienį savanoriai bus kviečiami į tradicinį bėgimą nuo Girulių televizijos bokšto iki Klaipėdos miesto savivaldybės. Organizatoriai pažadėjo, kad bėgimas vyks bet kokiu oru. Tik bėgikams bus pasistengta nuvalyti pusnis.

Į starto vietą vežantis autobusas išvyks nuo Savivaldybės 9.30  val.

Užėmusiems 1–6 vietas bus įteikti prizai. Pirmojo šimtuko dalyvių laukia diplomai.

Prie bėgikų galės prisidėti ir jaunesni nei 15 metų bei vyresnio amžiaus klaipėdiečiai. Jie kviečiami startuoti nuo Vasaros estrados.

Tradiciniame bėgime dažniausiai dalyvauja apie 150 bėgikų. Prie finišo linijos dalyvių lauks karšta arbata.

Likus pusvalandžiui iki bėgimo pradžios bus atidengtas pirmasis Sausio 13-osios atminimo ženklas. Įvykius prieš 20 metų prie Girulių televizijos bokšto primins 1 metro 10 cm aukščio knechtas iš rudo lauko akmens su lakonišku užrašu "1991 sausio 13".

Dar porą tokių knechtų bus atidengti sausio 12-ąją prie Savivaldybės pastato ir prie buvusios Miesto tarybos pastato (Vilties g. 12) sausio 13-ąją.

Atminimo ženklai sukurti iš piliečių, organizacijų paaukotų pinigų. Juos kūrė dizaineris Kęstutis Mickevičius.

Sausio 11-ąją miesto savivaldybėje vyks konferencijoje, kurioje į Laisvės gynėjų dienos įvykius bus pažvelgta įvairiais aspektais. Prisiminimais dalinsis tuometinių įvykių liudininkai: Benediktas Petrauskas, Arūnas Acius, Vytautas Čepas.        

Sausio 12-osios vakarą prie Savivaldybės liepsnos "Atminimo laužai". Renginių organizatoriai žada, kad šiųmetis jubiliejinis renginys bus papildytais naujais elementais ir bus iškilmingesnis nei įprasta.

Sausio 13-ąją Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje atidarytoje parodoje bus galima pasiklausyti ne tik Sausio įvykių dalyvių Klaipėdoje ir Vilniuje, bet ir pamatyti apie tai primenančius daiktus.   

Sausio 13-ąją klaipėdiečiai kviečiami į koncertą laisvės gynėjams atminti. Jame skambės V.A.Mocarto "Requiem"  ir A.Šnitkės "Sutartinė". Pastarąjį kūrinį kompozitorius specialiai sukūrė Lietuvai, o partitūrą įteikė dirigentui Sauliui Sondeckiui.

Kvietimus į šį koncertą klaipėdiečiai nuo penktadienio galės atsiimti kultūros centro "Žvejų rūmai" ir Klaipėdos koncertų salės kasose.

RENGINIAI SAUSIO 13-OSIOS, LAISVĖS GYNĖJŲ DIENOS 20-MEČIUI KLAIPĖDOJE

Sausio 7 d.  13 val. Vytauto Didžiojo gimnazijoje (S. Daukanto g. 31)

Minėjimas „20 metų laisvės“ su Sausio įvykių Klaipėdoje dalyviais

 

Sausio 9 d.  Prie Girulių televizijos bokšto (Vasarotojų g. 2)

10.30 val. Atminimo ženklo atidengimas.

11 val. IX-asis tradicinis bėgimas „Laisvės gynėjų kelias“ nuo Girulių televizijos bokšto iki Savivaldybės pastato (Liepų g. 11)

 

Sausio 11 d. 11 val.  Klaipėdos miesto svivaldybės posėdžių salėje (Liepų g. 11 )

Konferencija  „1991-ųjų sausis: tautos valios į laisvę ir napriklausomybę liudijimai“

 

Sausio 12 d. 16 val. Prie buvusios Sąjūdžio būstinės (Liepų g. 3)

Klaipėdos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos rengiamas Laisvės gynėjų dienos paminėjimas

17 val. Prie Savivaldybės pastato (Liepų g. 11)

Atminimo ženklo atidengimas ir tradicinis renginys „ATMINIMO LAUŽAS“. Dalyvauja: Klaipėdos Karilijonas, jungtinis Klaipėdos vaikų ir jaunimo choras (vadovas Arvydas Girdzijauskas), Klaipėdos Aukuro gimnazijos vyresniųjų klasių ansablis, folkloro klubas „Šeimyna“, mišrūs chorai „Klaipėda“, „Alna“

19 val. (iki  7 val. ryto) Klaipėdos valstybinės kolegijos kiemelyje (Jaunystės g. 1)

Tradicinis renginys „Prie Laisvės laužo“. Dalyvauja KVK folkloro teatras „Aitvaras“, EKC folkloro ansamblis „Alka“, KASP  Žemaičių apygardos 3 – osios rinktinės kariai, kolegijos studentai.

 

Sausio 13 d. 15 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje (Didžioji Vandens g. 2)

Parodos „1991-ųjų sausis. Nepriklausomybė ir jos gynėjai“ atidarymas ir susitikimas su Sausio įvykių Klaipėdoje ir Vilniuje dalyviais.

17 val. Prie buvusio Miesto tarybos pastato (Vilties g.12) Atminimo ženklo atidengimas

18 val.  Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36)

Koncertas laisvės gynėjams atminti. Programoje W.A.Mocarto „Reguiem“, Alfredo Šnitkės „Sutartinė“. Dalyvauja Klaipėdos kamerinis orkestras, chorai „Aukuras ir „Cantare“, dirigentas Saulius Sondeckis. Kvietimai dalijami sausio 10-13 d. Kultūros centro Žvejų rūmų ir Klaipėdos koncertų salės kasose


Šiame straipsnyje: sausio 13

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidma

vidma  portretas
Sausio 13-osios įvykius Klaipėdoje primins ženklai ................jo tik zenklai ir liko , prisiminimui . uz keno subine kovojom .......?kam kovojom .......? kad gyventi kaip ubagai ir bekt is savo zemiu ...........?

Zyklas

Zyklas portretas
Tai negi vieną kartą pakovojus, nebegalima vėl kovoti? Įmanoma tik bėgti? Kaip kam...

zZz

zZz portretas
o kaip su sausio 16-osios įvykiais? Ar bus minima? Juk kraujas irgi buvo pralietas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių