Sausio 13-tą prie Lietuvos vėliavos juodo kaspino kabinti nereikia

  • Teksto dydis:

„Uostamiesčio gyventojai tapo kur kas pilietiškesni nei prieš kelerius metus“, – pastebi Klaipėdos m. savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Saulius Valiulis. Anot jo, prieš kelerius metus buvo fiksuojama dešimtys neiškeltų vėliavų per valstybines šventes atvejų. Dabar situacija kur kas geresnė. „Pavyzdžiui, šią sausio 13-ąją stebėjome, ar vėliavas iškėlė valstybinės institucijos. Trispalvės plevėsavo visur. Tiesa, kai kur su juodu kaspinu. Remiantis galiojančiais teisės aktais, sausio 13-tą šio gedulo ženklo prie vėliavos koto kabinti nereikia“, – pastebėjo S. Valiulis.

Klaipėdos miesto savivaldybė gyventojams primena, kas, kokiomis progomis ir kaip privalo iškelti Lietuvos valstybės vėliavą (trispalvę).

Lietuvos valstybinė vėliava prie visų gyvenamųjų namų bei verslo ir kitokių įstaigų privalo būti iškelta tris kartus per metus, valstybės švenčių dienomis: Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, Kovo 11-ąją – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną ir Liepos 6-ąją – karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną. Vėliava turi būti iškeliama 7 ir nuleidžiama 22 valandą. Nebūtina ją iškelti ant fasado specialiame stove. Vėliava gali būti keliama ir prie pastato (net jei tai daugiabutis) ant stiebo. Niekas gyventojams nedraudžia vėliavą iškelti ir kitomis dienomis ar net ištisus metus. Svarbiausia, kad trispalvei nebūtų parodyta nepagarba.

Šios taisyklės galioja valstybės ir savivaldybių institucijoms bei įstaigoms. Čia vėliavą taip pat galima kelti ant ar šalia pastato. Tiesa, kur kas dažniau:

sausio 1-ąją – Lietuvos vėliavos dieną;

sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną;

vasario 24-ąją – Estijos nepriklausomybės dieną;

kovo 29-ąją – Lietuvos įstojimo į NATO dieną;

gegužės 1-ąją – Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą dieną;

gegužės 9-ąją – Europos dieną;

birželio  14-ąją  –  Gedulo  ir  vilties  dieną  (su  gedulo ženklu);

birželio  15-ąją  –  Okupacijos ir genocido dieną (su gedulo ženklu);

liepos 15-ąją – Žalgirio mūšio dieną;

rugpjūčio  23-iąją  –  Europos  dieną  stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio dieną;

rugpjūčio 31-ąją – Laisvės dieną;

rugsėjo  23-iąją  – Lietuvos žydų genocido dieną (su gedulo ženklu);

spalio 25-ąją – Konstitucijos dieną;

lapkričio 18-ąją – Latvijos nepriklausomybės dieną;

lapkričio 23-iąją – Lietuvos karių dieną.

Šiemet trispalvė plevėsuos ir lapkričio 11 dieną – Lenkijai minint nepriklausomybės šimtmetį. Vėliavą iškelti šią dieną kviečiami ir gyventojai, tačiau tai nėra būtina.

Primenama, kad minint gedulą, Lietuvos valstybės vėliava nuleidžiama trečdalį stiebo ilgio. Jeigu trispalvė plevėsuoja ne ant stiebo, ji keliama su gedulo ženklu – prie vėliavos koto prisegamas 10 cm pločio juodas kaspinas, kurio galai siekia vėliavos apačią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kai

kai portretas
kam darosi jau linksma pamirstant zuvusius uz laisve o pirmiausiai .ateiviams/ kurie naudojasi visomis privilegijomis ir daugiau.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių