Savarankiškiems kandidatams Klaipėdoje pritrūko balsų

Pirmą kartą savivaldos rinkimuose dalyvavę savarankiškai išsikėlę kandidatai į miesto tarybą nepateko. Viena priežasčių – dėl naujovės kilusi sumaištis.

Klaipėdoje dėl tarybos nario mandato varžėsi 8 savarankiškai išsikėlę kandidatai. Visus juos lydėjo nesėkmė – jie surinko nuo 100 iki 490 rinkėjų balsų.

Naujovė sumaištį kėlė ne tik tarp rinkėjų, bet ir rinkimų komisijų narių. Kai kurie jų netiksliai žinojo, kaip vertinti tokiems kandidatams atiduotus balsus. Todėl buvo paskelbta, jog į miesto tarybą pateks tie savarankiški kandidatai, už kuriuos balsuos daugiau nei 1 proc. rinkimuose dalyvavusių žmonių.

Klaipėdoje 1,03 proc. arba 490 rinkėjų balsavo už savarankišką kandidatą Audrių Petrošių, tačiau jis mandato neiškovojo.

„Savarankiškiems kandidatams jokie barjerai surinkti reikiamą procentą rinkėjų balsų netaikomi. Jie ir gavę vieną balsą iškart patenka į mandatų dalybas“, - aiškino Vyriausiosios rinkimų komisijos narė Inga Milašiūtė.

Mandatai yra dalijami pagal kvotas. Ji šiuose rinkimuose Klaipėdoje buvo 1306 rinkėjų balsai už vieną tarybos nario mandatą.

Todėl savarankiškai išsikėlęs kandidatas tam, kad patektų į miesto tarybą, turėjo surinkti mažiausiai 1306 balsus.

Daugiausia balsų iš savarankiškų kandidatų Klaipėdoje surinkęs A.Petrošius teigė, jog reikėtų tobulinti rinkimų, kuriuose dalyvauja savarankiški kandidatai, mechanizmą.

Jo nuomone, blogiausia buvo tai, jog galimybė rinkimuose dalyvauti savarankiškiems kandidatams buvo sudaryta per vėlai. Todėl pretendentams į miesto tarybą trūko laiko teikti informaciją apie save klaipėdiečiams. Be to, rinkėjai taip pat nebuvo tinkamai informuoti, kaip balsuoti.

„Girdėjau atsiliepimų iš pasimetusių gyventojų, kai dėl informacijos stokos ar savo neatidumo balsuodami jie pažymėdavo ne tik save išsikėlusį kandidatą, bet ir apačioje kažką reitinguodavo – tokių žmonių balsai nuėjo perniek. Vertinant sugadintų biuletenių skaičių, galima daryti prielaidą, jog galutiniai rezultatai galėjo būti ir šiek tiek kitokie“, - svarstė A.Petrošius.

Jis dvejopai vertina ir tai, jog mandatų dalybose partijos ir savarankiški kandidatai dalyvauja vienodomis sąlygomis.

„Dideliam partijos žmonių sąrašui surinkti kvotai reikalingą balsų skaičių yra kur kas lengviau nei vienam save išsikėlusiam, kandidatui, todėl atrodytų lyg ir nesąžininga. Tačiau save išsikėlusiam kandidatui nustačius ženkliai mažesnę ribą būtų suteikiama galimybė į savivaldybių tarybas patekti asmenims, turintiems net ir nedidelį palaikymą ir dažnai nesant to vertam“, - teigė A.Petrošius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
patiems reikėjo daugiau reikštis, daugiau save reklamuoti.ir svarbiausia-DARBAIS. Apie Petrošių NEGIRDĖJAU absoliučiai NIEKO.

to 1

to 1 portretas
google visagalis, gal rasi ka:D

agha.

agha. portretas
Pasidomėk ir sužinosi.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių