Savivaldybė neformaliojo švietimo įstaigų nenaikins

Pasklidus kalboms esą Klaipėdos miesto valdžia rengiasi naikinti neformaliojo švietimo įstaigas, uostamiesčio vadovai praneša, kad tokių tikslų neturi ir neturės.

„Kai kurių švietimo įstaigų vadovai, politikai viešai kalba apie tai, kad mes rengiamės uždaryti klubus ir kitus užimtumo centrus, o vaikus paleisti į gatves. Tokie teiginiai neturi pagrindo“, - užtikrino meras Rimantas Taraškevičius.

Siekdama sutaupyti biudžeto lėšų Savivaldybės administracija siūlo pertvarkyti neformaliojo švietimo įstaigų tinklą. Tokį sprendimą nulėmė kovą administracijos direktoriaus sudarytos darbo grupės atlikta trylikos mieste veikiančių neformaliojo ugdymo įstaigų finansinė analizė. Ji parodė, kad kai kurių įstaigų valdymo išlaidos (vadovų algos, buhalterija) sudaro nuo 7 iki 40 procentų viso jų biudžeto. 

Daugiausiai lėšų valdymui skiriančias įstaigas pasiūlyta sujungti: Klaipėdos vaikų ir jaunimo teatrą-klubą „Aušra“ bei Klaipėdos choreografijos studiją „Inkarėlis“ prijungti prie Klaipėdos vaikų ir jaunimo centro, dar šešis vaikų ir jaunimo klubus („Švyturys“, „Saulutė“, „Liepsnelė“, „Draugystė“, Želmenėlis“ ir „Žuvėdra“) sujungti į vieną biudžetinę įstaigą - Vaikų laisvalaikio centrą, turėsiantį vieną vadovybę.

Pertvarką įgyvendinus mieste išliktų šešios neformaliojo ugdymo įstaigos:

- Klaipėdos vaikų ir jaunimo centras
- Adomo Brako dailės mokykla
- Juozo Karoso muzikos mokykla
- Jeronimo Kačinsko muzikos mokykla
- Moksleivių saviraiškos centras
- Vaikų laisvalaikio centras.

„Reorganizavus minėtas įstaigas pavyktų sutaupyti apie 800 tūkst. litų valdymo išlaidų. Šios sutaupytos lėšos būtų skirtos ateityje gerinti neformaliojo ugdymo kokybę, didinti jų prieinamumą.

Klaipėdos vaikų ir jaunimo teatrą-klubą „Aušra“ bei Klaipėdos choreografijos studiją „Inkarėlis“ siūloma prijungti prie Klaipėdos vaikų ir jaunimo centro todėl, kad šių įstaigų meninė-studijinė veikla artimesnė centro veiklai. Kiti mažesnieji vaikų ir jaunimo klubai užsiima bendruoju laisvalaikio ir būrelių organizavimu, tad siūloma juos sujungti į vieną“, - rašoma savivaldybės pranešime.

Darbo grupės vadovė, Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinio departamento direktorė Nijolė Laužikienė užtikrino, kad nesirengiama naikinti nė vienos įstaigos.

„Pertvarkos tikslas - sutaupyti, tačiau nemažinant pedagogų etatų. Svarbiausia išsaugoti klubus ir centrus lankančių vaikų skaičių, užtikrinti jiems neformaliojo ugdymo paslaugas. Visos įstaigos išsaugos savo pavadinimą, patalpas, kaip ir anksčiau turės galimybę savarankiškai užsidirbti lėšų ir skirti jas savo veiklai. Pasikeis tik jų statusas. Klubų vadovai, užuot rūpinęsi valdymu, galės daugiau laiko ir jėgų skirti kūrybai bei kokybiškam vaikų ugdymui“, - sakė N.Laužikienė.

Sprendimo projektui praėjusią savaitę jau pritarė Finansų ir ekonomikos komitetas. Tačiau galutinį žodį tars miesto taryba.


Šiame straipsnyje: neformalusis ugdymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių