Savivaldybė neskuba tvarkyti gubernatoriaus kapo

Neapsikentę valdžios rodomos nepagarbos pirmajam Klaipėdos krašto gubernatoriui visuomenininkai patys beldžia į savivaldybės duris ir rengia projektus, kaip tvarkyti Jono Žiliaus-Jonilos kapą.

Architektas ir buvęs miesto dailininkas Petras Šadauskas susirūpinęs, kad Senosiose Smiltynės kapinaitėse palaidotam žinomam rašytojui, publicistui, visuomenės veikėjui ir Klaipėdos krašto gubernatoriui Jonui Žiliui-Jonilai rodoma nepakankama pagarba - jo kapas nėra sutvarkytas.

Anot architekto, kapavietė nėra tinkamai paženklinta, nėra net pažymėtų kapo ribų, tad žmonės mindo jį. Vienintelis ženklas, kad ten ilsisi uostamiesčiui nusipelnęs asmuo - knygos pavidalo „žymė“, kaip ją pavadino P.Šadauskas.

Architektas net paruošė planą, kaip turėtų atrodyti kapavietė. Vizijose Jono Žiliaus-Jonilos kapas turėtų būti paženklintas plokštėmis, prie kapavietės galėtų atsirasti ir takelis.

Tačiau savivaldybės atstovai nesutinka, jog kapas iš viso būtų liečiamas.

„Kalbant apie šį projektą buvo siūloma didelį plotą grįsti akmenimis, atliekant didelės apimties žemės darbus. Taip be abejonės būtų suardomas esamas kapinaičių paviršius“, - aiškino Klaipėdos savivaldybės kultūros skyriaus vyriausiasis specialistas Vidas Pakalniškis.

Nors abejota, ar kapą bus galima patvarkyti iki Jono Žiliaus-Jonilos mirties metinių kovo 2 d., tačiau nuspręsta rengti dar vieną susitikimą su paveldosaugininkais ir spręsti šį klausimą.

Jonas Žilius-Jonila (1870-1932) buvo kunigas, poetas, visuomenės veikėjas. Jis rėmė Lietuvos nepriklausomybės siekį bei tautinės vienybės idėją. Kurį laiką gyvenęs JAV visuomenininkas grįžo į tėvynę tik paskelbus Lietuvos nepriklausomybę. Kurį laiką jis ėjo Lietuvos atstovo Klaipėdos krašte pareigas, vėliau tapo pirmuoju Klaipėdos krašto gubernatoriumi.


Šiame straipsnyje: jonila

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių