Savivaldybė valys Danės upę

Naudodamasi ES lėšomis savivaldybė planuoja išvalyti Danės upę ir pritaikyti plaukioti nedideliais laiveliais.

Misija pritaikyti Danę plaukioti laiveliais toliau tilto ties Liepų gatve atrodo lyg ir neįmanoma. Tačiau praeityje ši upė buvo naudota plaukioti nedideliems laiveliams net iki Tauralaukio.

Išvalius Danę ir dabar plokščiadugniai laiveliai galėtų plaukioti ir gal netgi plukdyti turistus. Tai pernai įrodė Lietuvos jūrų muziejus, pačių pasigaminta dore išbandęs Danės gylius. Tiesa, šiuo metu laivyba upe yra galima tik nedideliame ruože dėl dugne susikaupusių atliekų.

Dabar planuojama išvalyti Danę nuo Pilies tilto Klaipėdos mieste iki Palangos plento tilto. Klaipėdoje upės vaga nuo Pilies tilto iki Liepų gatvės tilto yra reguliuota, slėnis paveiktas žmogaus ūkinės veiklos, stipriai urbanizuotas. Toliau nuo miesto rytinės pakrantės pievos yra užliejamos.
Sutvarkius buvusį pylimą, tą dalį galima panaudoti turizmo tikslais, o ateityje galbūt netgi įrengti uostelį.

Nuo Liepų gatvės tilto iki Palangos plento tilto yra išlikusi natūrali upės vaga, slėnis yra silpnai urbanizuotas. Pakrantės kai kur apaugusios krūmais, medžiais, kai kur pievos. Danės pakrantės, ties mėgėjų sodų sklypais, gyvenamaisiais rajonais mėgstamos klaipėdiečių, kurie čia leidžia laisvalaikį, žvejoja, maudosi.

Sužėlę augalai, įvirtę medžiai, patekusios į upę komunalinės ir kitos atliekos blogina upės vandens kokybę. Plaukti vandens transporto priemonėmis čia beveik neįmanoma. Ši upės dalis tiek turizmo, tiek aplinkosauginiu požiūriu nėra patraukli.

Danės valymas nuo Pilies tilto iki Palangos plento tilto apims bendrą apie 44 ha plotą. Upės dugnas ir vandens paviršius bus valomas nuo visų atliekų, įvirtusių medžių, menkaverčių krūmų. Narai iš vandens turės ištraukti sumestas įvairias statybines medžiagas, komunalines ir kitas atliekas, padangas. Tuo pat metu planuojama retinti ir upės pakrantėje pasvirusius medžius.

Danės valymas vyks per 2014 metus iki gruodžio mėnesio. Iki šiol upė bent dalyje už Liepų gatvės tilto nebuvo valyta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Savas

Savas portretas
Seniai laikas isvalyti miesto upe. Darbelis "nusimato" didelis, sunku pasakyti kiek ten visokio slamsto per tiek metu susikaupe...

Cha cha

Cha cha portretas
Kiek Dangėj vandens tiek pumpuojmų ES pinigų praskalbimui o rezultato nesimato :DDDDDD.Jau Žalia Dalia valė ir valė, valė ir valė ar ne 13 metų.Dabar tikriausiai pabaigė ir užleido vietą ,,valyti" savivaldybei.Dabar valys ir valys, valys ir valys...POSĖDIS TĘSIASI PONAI PRISIEKUSIEJI!:DDDDD P.S.Geriau balvonai sutvarkykit krantines normaliai kad siaubo nekeltų...

klaipediete

klaipediete portretas
Tikras pasityciojimas is musu upes - GRAZINKITE UPEI JOS VARDA DANGE! Seniai nepriklausomybe juk turime... pries tvarkydami Dange, prasome buti malonus , upei varda sugrazinti.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių