Savivaldybės juristai – dviprasmiškoje situacijoje

„Tokio absurdo dar nebuvau mačiusi, kad nemokamas teisines konsultacijas klaipėdiečiams teiktų savivaldybės juristai“, - stebėjosi Klaipėdos miesto ir apskrities profesinės sąjungos pirmininko pavaduotoja Bronislava Žukauskienė.

Ji įsitikinusi, kad savivaldybės juristai negali suteikti kokybiškų konsultacijų. „Įsivaizduokite, kad žmogus nori bylinėtis su savivaldybe ar kuria nors jos įmone. Ateina į meriją, nes čia ir teikiamos teisinės konsultacijos. Ar juristai, kurie algą gauna iš savivaldybės, padės klaipėdiečiams kovoti su savo darbdaviu?“ - klausė B.Žukauskienė.

Anksčiau nemokamas teisinės konsultacijas klaipėdiečiams teikė privati advokatų kontora, kuri laimėjo savivaldybės skelbtą konkursą. Tačiau vasarą pinigai baigėsi, todėl sutartis buvo nutraukta. Klaipėdiečiams buvo praneštą, kad pirminė teisinė pagalba laikinai visai nebebus teikiama. Tačiau tokį savivaldybės užmojį užginčijo Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė. Ji parašė reikalavimą atnaujinti pirminių teisinių konsultacijų teikimą.

Ši paslauga klaipėdiečiams vėl tapo prieinama rugsėjį - savivaldybės juristai žmones konsultuoja du kartus per savaitę po kelias valandas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Viačeslavas Karmanovas teigė, jog tokia situacija susiklostė, mat paslaugą savivaldybė privalo užtikrinti, o pinigų nebebuvo. „Tačiau tikimės, kad nuo kitų metų pradžios vėl gausime pinigų ir galėsime parinkti privačią advokatų bendrovę, kurios juristai ir teiktų pirminę teisinę pagalbą“, - vylėsi V.Karmanovas. 

K.Vintilaitė pripažino, jog situacija, kai pirminę teisinę pagalbą teikia savivaldybės juristai net ir tuo atveju, jei žmogus meriją nori paduoti į teismą, yra šiek tiek absurdiška. Tačiau tai - geriau negu tai, jei tokia paslauga visai nebūtų teikiama.

„Pirminė teisinė pagalba yra konsultacija. Jei žmogus nuspręstų kreiptis į teimą, jam reikėtų advokatų paslaugų - antrinės teisinės pagalbos. Ji teikiama Klaipėdos valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyboje, o šią paslaugą užtikrina Teisingumo ministerija“, - teigė K.Vintilaitė.

Pirminė teisinė pagalba teikiama visiems žmonėms, o antrinė - atsižvelgiant į jų pajamas.


Šiame straipsnyje: nemokama teisinė pagalba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių