Seime paminėta Klaipėdos krašto diena

Į Atmintinų dienų sąrašą sausio 15-ąją įrašę ir ją paskelbę Klaipėdos krašto diena Seimo nariai šiandien ją paminėjo savo rūmuose.
Seimo parodų galerijoje buvo pristatyti Klaipėdos universiteto mokslininkų darbai apie Klaipėdos krašto, Mažosios Lietuvos istoriją ir kultūrą, atidaryta Mažosios Lietuvos muziejaus parengta paroda "Klaipėdos kraštas ir Lietuva. 1923 m. įvykiai".
Klaipėdos krašto dienos paminėjimą Seime organizavo uostamiesčio savivaldybė ir Klaipėdos universitetas.
Atidarant parodą, sveikinimo žodį tarė ir linkėjimus Klaipėdai perdavė Seimo pirmininkė Irena Degutienė. Renginyje pasisakė ir Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius, Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus. Klaipėdos krašto raidą apžvelgė Klaipėdos universiteto Humanitarinių mokslų fakulteto Istorijos katedros vedėjas Vygantas Vareikis.
1923 m. sausio 15 d. įvykusį Klaipėdos krašto prijungimą prie Lietuvos Respublikos istorikai vadina vienu iš drąsiausių Lietuvos užsienio politikos žingsnių tarpukario metais. Šis istorinės reikšmės įvykis lėmė ekonomiškai Lietuvai svarbaus Klaipėdos uosto, per kurį buvo gabenama Lietuvos eksporto produkcija, kontrolę. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje lietuvių tauta valstybiškai pradėjo kontroliuoti Klaipėdos uostą, pirmą kartą dešiniau Nemuno buvusi Mažosios Lietuvos dalis įėjo į Lietuvos administracines ribas.
Minima data svarbi ne tik klaipėdiečiams - jeigu ne 1923 m. sausio įvykiai, galbūt Klaipėdos kraštas po Antrojo pasaulinio karo nebūtų atitekęs Lietuvai.


Šiame straipsnyje: klaipėdos krašto diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių