Seime – paroda apie Klaipėdos pilies viziją

Gegužės 25-ąją Lietuvos Respublikos Seime atidaroma paroda “Klaipėdos pilis – kylanti Europos žvaigždė“.

Parodos fotostenduose bus pristatyta sena klaipėdiečių svajonė – piliavietės atkūrimo vizija bei su šia unikalia vieta susijusios miesto kūrybinės iniciatyvos.

Šia paroda siekiama burti kuo platesnį piliavietės atkūrimo idėjos rėmėjų būrį. „Klaipėdos piliavietės atkūrimas – tai sena klaipėdiečių svajonė, kurios link artėjama mažais, tačiau tvirtais žingsniais. Šiandien jau nuspręsta – Klaipėdos  pilies  ir bastionų  kompleksas turi būti  atkurtas, atstatytas ir pritaikytas visuomenės reikmėms,  išplėtojus  Mažosios  Lietuvos  istorijos  muziejų  ir  visuomeninių  renginių  infrastruktūrą“, - sako Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Klaipėdos pilis turi žvaigždės formos gynybinius įtvirtinimus. Tokios pilys daugiausia buvo statomos šiaurės Europoje nuo vėlyvųjų viduramžių iki XIX amžiaus.  Europoje egzistuoja visa žvaigždės formos pilių sistema. Jos pasižymi turtinga istorine praeitimi ir yra noriai lankomos turistų. Miestams pilys-žvaigždės yra tapusios svarbiais išskirtinumo ženklais. Klaipėdos siekis – atkurti kadaise prarastą istorinę vertybę.

Paroda Seime išsamiai pristatys numatomus piliavietės atkūrimo etapus ir pritaikymo miesto kultūrinėms reikmėms galimybes. „Vežame į sostinę vakarinę žvaigždę ir tikimės, jog šalies politinis elitas išgirs mūsų žinią, įvertins ir parems klaipėdiečių iniciatyvą. Juk Klaipėdos pilis – ne tik uostamiesčio, bet ir visos Lietuvos bei Europos vertybė ir turtas. Nuo visų mūsų sprendimų ir valios priklauso, kada ir kaip ji suspindės“,- sako parodą Seime pristatysiantis Klaipėdos miesto mero pavaduotojas Vytautas Čepas.

Nuo 1990 m. Klaipėdos piliavietės tvarkybos darbai buvo finansuojami tik miesto ir valstybės biudžetų lėšomis. Šiuo metu Klaipėdos piliavietė siekia Europos Sąjungos paramos kaip nauja visuomeninių renginių erdvė unikalioje istorinėje aplinkoje.

Parodos pristatyme LR Seime dalyvaus Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos ir administracijos atstovai, istorikai, projektuotojai.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos piliavietė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Skalvis

Skalvis portretas
tai ir "Klaipėdos" skaitytojams būtų įdomu pažiūrėti į viziją.... Seimui net mažiau rūpi ta pilis.

as

as portretas
Malonu girdet kad musu mieste bus grazus objektas kuris pritrauks daug turistu..visus pinigus vilnius issiurbia savo gerovei,uostamiesciui nieko..kam tas vizijas seimui rodyti neduos nei lito,finansuos es likusius miestas ir pats susiras, gautas pajamas nukreipt i Musu vizija..

2 as

2 as portretas
98 proc. lėšų piliavietės atkūrimui duoda ES , t.y. visa LT ir Europa. Klaipėdos savivaldybės pinigų - tik simbolinės sumos čia bus išleistos.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių