Šeimos gydytojai – lyg dinozaurai

„Neišsigąskite, kineziterapeutė bus vyresnio amžiaus, bet labai gera specialistė“, - toks įspėjimas privertė suklusti į gydymo įstaigą mažametį vaiką atvedusią mamą. Į aštuntą dešimtį įkopusi bei energija trykštanti masažuotoja padarė daugiau nei priklauso, taip pat negailėjo patarimų dėl vaiko sveikatos. Gydymo įstaigų vadovai pritaria, kad poliklinikose dirba vis daugiau vyresnio amžiaus medikų, tačiau jaunų specialistų jie neprisišaukia.

Išgąsdino gydytojos amžius

Kitai pacientei, neseniai iš kito miesto atvykusiai gyventi į uostamiestį, prireikė skubios gydytojo konsultacijos dėl gausaus kraujavimo. Ji kreipsėsi į arčiausiai namų buvusią polikliniką. Tuo metu ją priimti galėjo tik viena ginekologė.

„Truputį išsigandau, kai įėjusi į kabinetą pamačiau gerokai vyresnio amžiaus gydytoją. Tokia su kuoduku, lyg iš prieškario laikų. Net sudvejojau, ar neapsisukus ir neišėjus laukan. Gydytoja įdėmiai apžiūrėjo ir nustatė, kad kraujavimą sukėlė polipas, kurį būtina šalinti. Nuvažiavusi į ligoninę net keliems daktarams aiškinau, kad man - ne persileidimas. Nors jie primygtinai bandė man šitai įrodyti. Tačiau kai po kurio laiko atėjo atsakymas iš laboratorijos, paaiškėjo, kad garbaus amžiaus ginekologė poliklinikoje be specialios apratūros nustatė tikslią diagnozę. O persileidimą bandę pripiešti gydytojai patys nustebo, kodėl taip apsigavo“, - ši trisdešimtmetės pacientės istorija liudija, kad apie gydytojo profesionalumą nereikėtų spręsti pagal jo amžių.

Klaipėdietės pasakojo, kad pas kai kuriuos gydytojus lankėsi jų tėvai, dabar pas tuos pačius specialistus gydosi jos pačios ir veda savo vaikus.

Skundų nesulaukia

Pastebima, kad sveikatos priežiūros centruose dirba vis daugiau vyresnio amžiaus medikų, nemažą jų dalį sudaro šeimos gydytojai. Kai kurie jų jau įpusėję aštuntąją dešimtį. Bene vyriausias uostamiestyje dirbęs šeimos gydytojas buvo 84 metų, neseniai savo noru pasitraukęs į užtarnautą poilsį.

Poliklinikų vadovai neskuba atsisveikinti su vyresnio amžiaus gydytojais ir net džiaugiasi, kad šie vis dar dirba.

Tiesa, neslepiama, kad kai kuriems vyresniems medikams gal jau būtų laikas pailsėti ir išeiti užtarnauto poilsio. Tačiau pagrindo juos atleisti nėra, o skundų iš pacientų nesulaukiama.

Gydymo įstaigų vadovų nuomone, jei amžius taptų kliūtimi deramai atlikti savo pareigas, pastebėtų ir kartu dirbančios slaugytojos. Nors diskriminacija dėl amžiaus negalima, tačiau pacientai turi teisę rinktis norimą specialistą. Bet prašymų pakeisti gydytoją vien dėl garbaus amžiaus nesulaukiama.

Kai kurie gydytojai, nepaisant vyresnio amžiaus, dalyvauja mokymuose, seminaruose, kvalifikacijos kėlimo kursuose, tad savo kompetencija niekuo nenusileidžia jaunesniems kolegoms.

Gydymo įstaigų vadovai svarsto, kad norą ilgiau dirbti kartais galbūt lemia vienatvė, baimė būti nereikalingu ar finansinės priežastys.

Patys vyresnio amžiaus gydytojai gana jautriai reaguoja į užuominas apie amžių, tad nė vienas nepanoro būti šnekinamas ar fotografuojamas.

Atsisveikinti neskuba

Klaipėdos sveikatos priežiūros centre dirba gana daug gydytojų, vyresnių nei 65 metai. Tarp jų nemažai ginekologų, dar dirba chirurgas, menantis karo laikus. Prieš kelis mėnesius į pensiją buvo išlydėta 70 metų ilgametė vidaus ligų gydytoja Irena Čepaitienė, apie kurią atsiliepiama kaip apie kompetetingą, švelnią ir nuostabią gydytoją.

„Jie – geri specialistai. Rankos tvirtos, protas aiškus. Tad neskubame su jais atsisveikinti ir net skatiname, kad jie neišeitų“,  - sakė Klaipėdos sveikatos priežiūros centro vyriausioji gydytoja Loreta Venckienė.

Taip saugoti specialistus verčia didžiulis jų stygius. Poliklinikoje trūksta šeimos, vidaus, vaikų gydytojų, ypač pasigendama dermatologų, kardiologų, reabilitologų. Šių sričių specialistai sensta, o norinčių juos pakeisti jaunų gydytojų neatsiranda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Pas seimos gydytoja patekti yra problema nes tenka laukti iki 3 savaiciu o nuvykus uz duru lauki iki 2 val nes vienam pacientui skiriama TIK 15 MIN ka galima per tiek nuveikti didelis klausimas gal tegul atlieka norminius stebejimus o po nustato kiek skirti laiko pacientui jo apziurai

na

na portretas
privačiuose poliklinikose priima tą pačią dieną, vėliausiai kitą. Nereikia laukt pas šeimos gydytoją savaitę ar brautis kaip nusikaltėliui tą pačią dieną maldaujant priimt, nes yra rimta sveikatos problema. O dabar, kai reik dar ir dėl recepto eiliniams vaistams registruotis, tai patekt pas gydytoją misija neimanoma. O dėl senukų gydytojų tai sutinku, kad geresnės, bet 80-meties masažuotoja neisivaizduoju, ypač kūdikų. Rankų jautrumas ne tas

Anonimas

Anonimas portretas
dabar tikra betvarkė išsiprašei siuntimą pas specialistą ir eik kur nori niekas nepaaiškina kur tokių spec yra vienur reikia mokėti kitur nereikia vienur tyrimus daro su nuskausminimu kitur ne būk protingas vargšas žmogeli kad nori ir suprask tas jų peripetijas o paskui sako kad nesirūpiname sveikata daktarai nejautrūs atžagarūs ne visi
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių