SGD terminalo išlaikymas vartotojams turėtų brangti 7,3 proc.

  • Teksto dydis:

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo išlaikymas dujų vartotojams kitąmet turėtų brangti kiek daugiau nei 7 procentais.

Kainų komisija ketvirtadienį turėtų patvirtinti 487,38 euro už megavatvalandę (MWh) per parą per metus gamtinių dujų tiekimo saugumo papildomą dedamąją – 7,3 proc. didesnę nei galiojo antrąjį šių metų pusmetį (454,25 euro už MWh).

Lapkričio viduryje komisija buvo patvirtinusi 578,01 euro už MWh SGD terminalo saugumo dedamąją, tačiau Vyriausybei lapkričio pabaigoje pritarus 212 MW elektros sistemos rezervo poreikiui, kurį užtikrins per viešuosius interesus atitinkančias paslaugas (VIAP) remiami Lietuvos elektrinės 7 ir 8 blokai, deginantys SGD, saugumo dedamoji buvo patikslinta.

Anksčiau Energetikos ministerija skaičiavo, kad po Vyriausybės sprendimo SGD terminalo saugumo dedamoji nuo sausio turėtų didėti 12 procentų.

Didžiąją dalį SGD terminalo išlaikymo moka Jonavos trąšų gamintoja „Achema“, šiemet už tai sumokėsianti beveik 20 mln. eurų. Koncerno „Achemos grupės“ valdybos pirmininkės pavaduotojas Gintaras Balčiūnas BNS lapkričio pabaigoje teigė nesuprantantis valdžios sprendimo didinti SGD terminalo išlaikymo kaštus ir pridūrė, kad „Achema“ ketina skųsti Kainų komisijos sprendimus.

Visi dujų vartotojai turėtų sumokėti iš viso apie 88,5 mln. eurų SGD terminalo mokesčio. Į šią sumą įeina ir pinigai, skirti SGD dujų tiekėjai „Litgas“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galutiniame rezultate

Galutiniame rezultate portretas
kaip visada išeina kad Tauta BUVO VISIŠKAI TEISI PROTESTUODAMA PRIEŠ ŠIOS DUJU PŪSLĖS NUOMOJIMĄ(,,ačiū" Kubilui ir Kūtvelai)UŽ 2 LAIVŲ PIRKIMO KAINĄ

Vadimas

Vadimas portretas
Klaipedos duju terminalas ar Lietuvos duju terminalas?

tai

tai portretas
Tamsta vienas iš tų , kurie patriotiškai taškosi prie "lovio" Lietuvos ir lietuvių sąskaita. Ta bačka yra didžiausia ekonominė afera Lietuvos istorijoje, bet tam tamsta ir klumpė, kad skilus stuksentum politinei - biurokratinei konjunktūrai į taktą.
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių