Ši vasara – ne blogiausia

Šiluma nelepinanti vasara kurortų lankytojais nenuskriaudė. Kaip įprasta, kai kurie verslininkai aimanuoja dėl prasto oro bei mažėjančių turistų srautų ir tyliai kelia kainas, tačiau dauguma dar meldžia saulėto ir viską į geras vėžes grąžinsiančio rugpjūčio. Tiesa, norintieji šį savaitgalį praleisti Neringoje laisvų nakvynės vietų rastų itin sunkiai.

Šiluma nelepinanti vasara kurortų lankytojais nenuskriaudė. Kaip įprasta, kai kurie verslininkai aimanuoja dėl prasto oro bei mažėjančių turistų srautų ir tyliai kelia kainas, tačiau dauguma dar meldžia saulėto ir viską į geras vėžes grąžinsiančio rugpjūčio. Tiesa, norintieji šį savaitgalį praleisti Neringoje laisvų nakvynės vietų rastų itin sunkiai.

Turistų yra ir bus

Uostamiestis, viltingai pasitikęs pirmąjį sezoną su naująja valiuta, o tai turėjo suteikti daugiau patogumo užsienio turistams, optimizmo nestokoja ir praslinkus didžiosioms vasaros šventėms bei dviem ne itin orais lepinusios vasaros mėnesiams.

"Ne viskas priklauso nuo didžiųjų švenčių. Turistų srautai yra ir šiandien, bus ir rytoj, ir poryt", – konstatavo Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Pašnekovės teigimu, kol kas turistų mažėjimo nekonstatuojama, nes praūžus ilgiesiems savaitgaliams ir daugiausia svečių į miestą sutraukiančioms šventėms išvyko tik lietuviai, o užsieniečiai savo kelius toliau kreipia į vienintelį šalies uostamiestį.

Per šventes – turistų pikas

Klaipėdoje, anot R.Savickienės, vasaros turizmo sezonas skiriasi nuo kitų pajūrio kurortų, mat čia vilioja ne tik kurortinės pramogos, bet ir didmiesčio galimybės.

Todėl uostamiestyje apgyvendinimo paslaugas teikiantys verslininkai esą nesiskundė darbo stygiumi.

"Viešbučiai užimtumu nesiskundė, nes tikrai buvo daug turistų grupių, o per visas šventes buvo užpildyti maždaug 100 proc.", – dėstė centro direktorė.

Pašnekovė patikino, kad šią vasarą uostamiesčio viešbučiai tikrai nelinksniavo vasaros kaip itin blogos.

Į Nidą – ir iš JAV

Išskirtine gamta besididžiuojanti Kuršių nerija šiemet taip pat gali džiaugtis itin dideliu turistų dėmesiu.

Kaip įprasta, į šį kurortą dažniau traukia užsieniečiai, daugiau nei pusę jų sudaro vokiečiai. Šį kraštą atranda ir atvykėliai iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

Pašnekovė pripažino, jog lietuvius atgraso nepalankus oras, o užsieniečiams svarbiausia, kad tik nepaliaujamai nelytų.

"Nidoje taip ir nebūna. Esame prie jūros ir čia visada pučia vakarų vėjas, kuris išsklaido debesis. Mūsų tokia geografinė padėtis, esame pusiasalis ir oro sąlygos per dieną gali pasikeisti kelis kartus", – dėstė Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro "Agila" vadybininkė turizmui Kristina Vaičienė.

Nemažai poilsiautojų iš užsienio atvilioja ir Neringoje vykstantys kultūriniai renginiai.

Neringoje – apgultis

Pašnekovės teigimu, gausesni poilsiautojų srautai iš kitapus kranto pastebėti prieš pat ilgąjį liepos savaitgalį ir kol kas nemąžta.

Norintieji neplanuotai į šį gamtos kampelį atvykti šiam savaitgaliui gretai jau neberastų kur apsistoti. Dauguma viešbučių bei privačių nuomotojų jau šios lietingos savaitės viduryje teturėjo vos po vieną laisvą kambarį.

"Užimtumas šį savaitgalį ir kitą savaitę iš tiesų yra didelis", – pastebėjo K.Vaičienė.

Pora trijų žvaigždučių viešbučių nebeturi laisvų vietų arba poilsiautojus galėtų priimti tik vienai ar dviem naktims.

Dar viename viešbutyje yra likę 10 laisvų kambarių, tačiau tik todėl, kad viena turistų grupė atšaukė kelionę. Kai kuriuose svečių namuose belikę vos po vieną kambarį.

Šiam savaitgaliui ir kitai savaitei poilsiautojus tegalėtų priimti vos 11 privačių nuomotojų.

Poilsiautojų netrūksta

Save populiariausiu kurortu tituluojančios Palangos atstovai patikino, kad skalambyti pavojaus varpais dėl neva mažėjančių turistų srautų – per drąsu.

Palangoje prie Baltijos jūros šiemet vasaros atostogas praleisti nori ir lietuviai, ir užsieniečiai, todėl sezoną, nors dar ir nesibaigusį, galima tituluoti vykusiu.

"Žinoma, oras gal ir pakišo koją, tačiau bent jau Palangos turizmo informacijos centrui darbo tikrai netrūko. Kuo blogesnis oras, tuo žmonių daugiau", – paaiškino Palangos turizmo informacijos centro direktorės pareigas laikinai einanti Egidija Smilingienė.

Atvyksta iš viso pasaulio

Kol kas į Palangą dažniausiai užsuka poilsiautojai iš Lietuvos, aktyviai kurortu domisi baltarusiai, latviai, estai, lenkai, vokiečiai, skandinavai.

"Žmonės lankosi iš viso pasaulio", – pastebėjo pašnekovė.

Mūsų šalies gyventojai į vasaros sostine vadinamą kurortą dažniausiai atkanka savaitgaliui, svetimtaučiai čia būna savaitę ar daugiau.

E.Smilingienės teigimu, atvykėliai čia traukia ne tik dėl galimybės pasimėgauti saulės voniomis, nemažai turistų domina pažintinės ekskursijos ir Palangoje, ir aplinkiniuose miestuose, todėl neabejojama, kad likusį vasaros mėnesį turistų nemažės.

"Visi atostogas planuoja vasarą ir tikisi gero oro. Jeigu jau suplanavai jas, nejaugi keisi", – klausė laikinoji Palangos turizmo informacijos centro direktorė.

Įprato skųstis?

Pašnekovės teigimu, skųstis neturėtų ir Palangos verslininkai, mat poilsiautojų netrūko ne tik didžiųjų vasaros švenčių metu, bet ir įprastomis dienomis.

"Žinote, Palangos verslininkams kiekviena vasara yra pati blogiausia. Nė vienos vasaros nėra buvę geros. Net jeigu ir būtų vasara, kai vyrautų 30 laipsnių karštis, jie skųstųsi, kad yra per daug karšta, o dabar – per šalta", – pastebėjo E.Smilingienė.

Kurorto verslininkų teigimu, ši vasara optimizmo bangos iš tiesų nežada.

"Būtų kvaila man sakyti, kad turistų nesumažėjo", – konstatavo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas.

Bankroto tikrai nebus

Pašnekovo teigimu, oras didžiausią įtaką padarė šalies poilsiautojams, mat lietuviai Palangoje tikisi saulės, šilto jūros vandens bei saulėje įkaitusio smėlio, todėl esama ir tokių poilsiautojų, kurie savo keliones atideda.

Asociacijos prezidentas patikino, kad bankroto kurorto viešbučiai bei restoranai skelbti dar neplanuoja, tačiau kai kuriems ši vasara iš tiesų sunki.

"Sunkiau tiems, kurių verslas – prie jūros ir kurie teikia ten pramogas. Paplūdimiuose dabar mažai žmonių, daugelis laiką leidžia kopose, nes šalta, pučia vėjai. Tuštesni ir viešbučiai", – apibendrino pašnekovas.

Vis dėlto, D.Miklovo teigimu, vasara dar nesibaigė, todėl vilčių gerai užsidirbti dar neskubama laidoti. Pelno poreikius tikimasi pateisinti per dar likusią sezono dalį.

Kurorto verslininkams planuoto pelno esą neatnešė ir jau nugriaudėję svarbiausi vasaros renginiai.

"Gyvenimas nesibaigia su šita vasara. Jis tęsiasi. Nuotaikos visų pagerės, po truputį banguojame. Bus ir geriau, ir blogiau, tiesiog reikia optimistiškai nusiteikti", – konstatavo pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių