Šiaurys neišvaikė šventinio Palangos kermošiaus

Šeštadienį nuo vidurdienio pagrindinę Palangos arteriją, Vytauto gatvę su savo gaminiais okupavo amatininkai. Šventinis kermošius skelbė pradėtą vasaros sezoną.

Tai – penktas kermošius, organizuojamas vasaros sezono atidarymo proga.

„Suorganizuoti šventę labai sudėtinga, nes kiekvienas amatininkas daugiau žiūri savo reikalų. O po penkių metų tik dabar pasiekėme rezultatą, kad šventė būtų graži“, – pasakojo viena iš renginio organizatorių Valerija Jankūnaitė.

Esą neliko konkurencijos, nesutarimų tarp pačių amatininkų. Buvo nesunku susitarti, kad visų prekybinės palapinės būtų baltos. Šiemet įvairiausių meistrų su savo gaminiais iš visos Lietuvos Palangoje susirinko daugiau nei pusantro šimto.

„Amatininką ištraukti į gatvę labai sudėtingą, o jie šiandien čia ir labai džiaugiasi, reikėjo net penkių metų, kad tai pasiektume“, – teigė V.Jankūnaitė.

Kermošiaus akcentas –M.Valančiaus sukurtas literatūrinis personažas – Palangos Juzė, kuris į švente atvyko su šeimyna gėlėmis nukaišytu vežimaičiu.

„Iš tikrųjų Palangos Juzė, pagal visas lietuvių etnokultūros tradicijas, kol jaunas buvo siuvėjas atklajojo, pribernavo, pripokštavo, o paskui sukūrė labai gražią šeimą, vedė Domicelę, turėjo sūnų Kazelį ir visada aplankydavo savo tėvus Palangoje. Taigi iš Palangos Juzės turėtų mokytis visi Lietuvos vyrai, koks turi būti tikras lietuvis“, – teigė Palangos kermošiaus viešnia etnologė Gražina Kadžytė.

Sinoptikų prognozės, kad šeštadienį pajūrį praus lietus, kol kas nepasitvirtino, taigi Palangos šventės dangus nesugadino, svečių neišvaikė ir atšiaurus vėjas.


Šiame straipsnyje: kermošiusPalanga

NAUJAUSI KOMENTARAI

mindaugas

mindaugas portretas
Straipsnio autoriui kompasa nepamaisytu isgyt, nes vejas visai ne siaures, o gryni vakarai, taigi ne siaurys o vakaris.

emigrant

emigrant portretas
Myzti juroje dar salta. Bet pasikti kopose jau galima :))))

gerai kad nevažiavau

gerai kad nevažiavau portretas
peržiūrėjus nuotraukas matosi, kad žiūrovų visai nebuvo, o tik šventės dalyviai.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių