Šildymo sezonas muša rekordus

Panašu, kad šildymo sezonas uostamiestyje šiemet baigsis rekordiškai vėlai. Neatmetama galimybė, kad šildymą gali tekti išjungti, nesulaukus reikiamos oro temperatūros.

Panašu, kad šildymo sezonas uostamiestyje šiemet baigsis rekordiškai vėlai. Neatmetama galimybė, kad šildymą gali tekti išjungti, nesulaukus reikiamos oro temperatūros. Šilumos tiekėjai viliasi, kad geri orai atkeliaus netrukus ir nereikės nukelti hidraulinių trasų bandymų datos.

Truks iki gegužės?

Oficiali šildymo sezono pabaiga uostamiestyje vėliausiai per dešimt metų buvo paskelbta balandžio 26-ąją. Taip buvo 2010 metais. Dieną anksčiau tai buvo padaryta 2006-aisiais.

Anksčiausiai šildymo sezonas Klaipėdoje baigtas balandžio 14-ąją. Taip buvo 2009-aisiais. Praėjusiais metais šildymas mieste buvo išjungtas balandžio 18-ąją.

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis pasakojo, kad orų prognozės yra sekamos, tačiau artimiausiomis dienomis šilumos nežadama.

„Geresni orai turėtų aplankyti kitos savaitės pabaigoje. Tačiau, panašu, temperatūra nebus labai aukšta. Gal vis dėlto nuo kito pirmadienio pavyks baigti šildymo sezoną“, – tvirtino vedėjas.

Pagal reikalavimus oficiali šildymo sezono pabaiga skelbiama, kai tris paras vidutinė oro temperatūra yra ne mažesnė nei 10 laipsnių šilumos. Pastarosiomis dienomis ji tesiekė 5–7 laipsnius.

A.Gaižutis neatmetė galimybės, kad šildymo sezoną gali tekti baigti ir nesulaukus reikiamos temperatūros.
„Žiūrėsime, ar bus kritulių, vėjo, ar švies saulė. Juk ir vasarą būna vėsesnių dienų, bet nėra šalta. Iki gegužės vis tiek turėsime baigti šildymo sezoną“, – teigė vedėjas.

Pasak A.Gaižučio, kol kas ir iš gyventojų nesulaukiama prašymų jau baigti šildymo sezoną.

Netieks karšto vandens

Įmonė „Klaipėdos energija“ jau numatė šilumos trasų patikrinimus padidintu slėgiu. Tradiciškai pirmiausia jie vyks šiaurinėje miesto dalyje. Numatyta, kad gyventojams be karšto vandens teks verstis nuo gegužės 11 iki 15 dienos. Kai kuriuose daugiabučiuose jau kabo apie tai informuojantys skelbimai.

Pietinėje miesto dalyje patikrinimai numatyti birželio 8–14 dienomis.

Pirmąją dieną šilumos ūkio prižiūrėtojai užaklins daugiabučių namų sistemas. Antrąją ir trečiąją, pagal planą, vyks patys bandymai. Dar dvi dienos liks remonto darbams ir sistemos paruošimui.

Tačiau paprastai gyventojams be karšto vandens tenka verstis trumpiau. Jo tiekimas nutraukiamas pirmadienį prieš pietus, o atnaujinamas ketvirtadienio vakarą. Kada klaipėdiečių butus pasieks karštas vanduo, priklauso ir nuo šildymo sistemos prižiūrėtojų. Jie turi nuimti akles nuo sistemų.

„Nesvarstome galimybės nukelti bandymų. Manome, kad šildymo sezonas bus baigtas iki gegužės“, – komentavo įmonės „Klaipėdos energija“ Šilumos tiekimo tarnybos vadovas Arūnas Smaguris.

Kito būdo nėra

Pasak A.Smagurio, prognozuojama, kad nei šiaurinėje, nei pietinėje miesto dalyje neturėtų kilti rimtų problemų. Dalis magistralinių tinklų yra atnaujinti. Prastesnė padėtis yra kvartaluose. Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad prakiurus tinklams be karšto vandens tektų verstis nedideliam vartotojų skaičiui.

„Tinklų būklė nėra stulbinanti, bet, tikimės, didelių bėdų nebus“, – pabrėžė vadovas.

Hidrauliniai bandymai yra būtini, nes kito būdo patikrinti trasų būklės nėra. A.Smaguris pasakojo, kad užsienyje jie nėra atliekami. Tačiau ten praėjus tinklų tarnavimo laikui – 25 metams – jie keičiami naujais, nepaisant to, yra defektų ar ne.

„Čia taip pat kaip su automobiliu. Jis turi tam tikrą eksploatacijos laikotarpį. Praėjus jam, užsienyje mašina varoma į aikštelę ir yra utilizuojama, o mes važiuojame, kol ratai nusisuka. Nespėjame su gyvenimu“, – pasakojo vadovas.

Paskelbus apie hidraulinius bandymus, šiaurinės miesto dalies gyventojai kasmet piktinasi, kad šaltą dušą iškęsti jie turi pirmieji. Tačiau, pasak A.Smagurio, toks pasirinkimas yra ne šiaip sau.

„Šiaurinėje miesto pusėje yra daugiau viešbučių. Ne visi jie turi alternatyvų pasigaminti karštą vandenį arba gali jį paruošti tik nedideliam vartotojų skaičiui. Gegužę poilsiautojų dar nėra daug. Viešbučiai sugeba užtikrinti jų poreikius. Birželį srautai yra didesni. Pasigaminti reikiamą kiekį vandens viešbučiams būtų sudėtinga“, – pasakojo vadovas.

A.Smaguris taip pat atkreipė dėmesį, kad vykdant patikrinimus birželį defektų remonto darbai nusikelia į šio mėnesio pabaigą ar liepą.
„Tada prasideda miesto šventės. Negali kasinėti, bet ir laukti kartais negali. Išeina taip, kad vyksta miesto šventė, o čia – apkasai“, – aiškino vadovas.

Klaipėdoje šildymo sezonai baigti

2004 m. – balandžio 19 d.

2005 m. – balandžio 18 d.

2006 m. – balandžio 25 d.

2007 m. – balandžio 16 d.

2008 m. – balandžio 24 d.

2009 m. – balandžio 14 d.

2010 m. – balandžio 26 d.

2011 m. – balandžio 21 d.

2012 m. – balandžio 20 d.

2013 m. – balandžio 22 d.

2014 m. – balandžio 18 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senom

Senom portretas
orkom tai jau nuo naujujų metu karšta ir šildymo nebreik.Tik leisk anom-atjungtu akimirksniu.O man mėnesį su paltu miegoti ir koseti kap džiovininkui nėra jokio noro

la..

la.. portretas
Seniai reikėjo išjungti. pas mus sklendės užsuktos, mokam visą balandį už lauko oro šildyma, dagyvenom...

Grytyte

Grytyte portretas
mes be liepos -nenurimsim.Sildysim iki rudens.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių