Šildymo sezono pradžią skelbia patys

Renovacija kardinaliai pakeitė Tauralaukyje nedideliuose daugiabučiuose namuose įsikūrusių klaipėdiečių gyvenimo kokybę. Visiškai pertvarkius šildymo sistemą, jie tapo tikrais būstų šeimininkais – šilumą gali įsijungti kada panorėję.

Sąskaitos užimdavo kvapą

Didžioje dalyje Tauralaukyje esančių senos statybos nedidelių daugiabučių įrengtos dujinės katilinės, kurios paruošia šilumą visam pastatui. Tokių namų gyventojus kamuoja bėdos. Dujiniai katilai per laiką susidėvėjo, būstuose šalta, nors gaunamos sąskaitos už šildymą labai didelės.

Į tokią situaciją buvo pakliuvę ir Kadagių gatvės 5 namo, kuris yra trijų aukštų, o jame 18 butų, gyventojai. Čia įsikūręs klaipėdietis pasakojo, kad prieš renovaciją už trijų kambarių buto, kurio plotas apie 60 kv.m, šildymą ir karšto vandens paruošimą tekdavo mokėti apie 230–260 eurų, tačiau patalpose šilta vis tiek nebuvo.

„Jei žiemą lauke vyraudavo neigiama temperatūra, nebūdavo vėjo, tai kambariai įšildavo iki 18 laipsnių. Jei tik papūsdavo vėjas, iš karto atvėsdavo keliais laipsniais. Buvo nejauku, nemalonu, o išlaidos šildymui didelės“, – prisiminė vyras.

Kadagių gatvės 5 namo gyventojams šildymo sistemos prižiūrėtojas pasiūlė pastarąją atnaujinti. Klaipėdiečiai pradėjo skaičiuoti, ar verta imtis šių darbų. Kol šie svarstė, namo administratorius pradėjo kalbėti, ar šie dar nepribrendo kompleksinei pastato renovacijai, kuri išspręstų visas bėdas.

„Įvyko keli gyventojų susirinkimai. Dalis iš karto sutiko imtis renovacijos, kiti – žiūrėjo pasyviai. Įtikinti pastaruosius imtis darbų padėjo nuostata, kad modernizacijai nepritarę būstų savininkai ateityje gali netekti kompensacijų šildymui“, – prisiminė gyventojas.

Šildymą įsijungė ir rugpjūtį

Pirmiausia Kadagių gatvės 5 daugiabučio namo gyventojai apsisprendė visiškai pertvarkyti šildymo sistemą – atsisakyti bendros pastato katilinės, o butuose įsirengti individualius dujinius katilus. Tokiam klaipėdiečių norui buvo pritarta. Įgyvendintos ir kitos renovacijos priemonės.

Šio daugiabučio namo modernizacija buvo baigta prieš trejus metus. Gyventojai pabrėžė, kad niekada nesigailėjo, kad pasiryžo tokiam žingsniui.

„Prasidėjus renovacijai, pasimatė visi namo trūkumai. Paaiškėjo, kad sienos visiškai kiauros, tad nieko nuostabaus, kad kambariuose buvo šalta, o sąskaitos už šildymą didelės“, – sakė vyras.

Gyventojo teigimu, baigus renovuoti namą, visiškai pasikeitė gyvenimo kokybė. Kaip vieną iš didžiausių privalumų jis įvardijo butuose įrengtus individualius dujinius katilus.

„Šildymą galime įsijungti kiekvienas, kada tik norime. Nereikia laukti sezono pradžios. Buvau katilą įjungęs rugpjūtį, nes namie buvo per daug drėgmės. Kai pasikeitė orai, vėl išjungiau. Galime ir reguliuoti šildymą pagal poreikius. Esame nuo nieko nepriklausomi“, – pasakojo vyras.

Klaipėdiečio teigimu, nereikia sukti galvos ir dėl vamzdynų, ar neįvyks kokia avarija, nes šie pakeisti naujais, sienos, stogas suremontuoti ir apšiltinti.

Išlaidos sumažėjo iki trijų kartų

Kadagių gatvės 5 namo gyventojas pasakojo, kad jo išlaidos, įskaitant įmokas už renovacijos darbus, sumažėjo du ar net tris kartus, priklausomai nuo oro lauke, patalpose palaikomos šilumos, suvartoto karšto vandens kiekio.

„Žiemą už šildymą mokėjau 230–260 eurų, nors namie būdavo šalta. Dabar už renovacijos darbus moku 50–60, dujos atsieina – 20–40 eurų. Išlaidos mažesnės, namie šilta, šilumą galime įsijungti, kada norime, ir reguliuoti, kaip norime, pastatas gražus“, – privalumus vardijo vyras.

Gyventojas žmonėms patarė, kol yra galimybės ir valstybė skiria paramą, ilgai negalvojus imtis renovacijos. Kadagių gatvės 5 namo gyventojai gavo 40 proc. dydžio kompensaciją darbams.

„Jei namas būtų didesnis, tai išlaidos būtų dar mažesnės. Gaila, kad tik laiptinių remontas tada nebuvo įtrauktas į renovacijos Programą. Tad šiuos darbus atlikome tik šiemet“, – pasakojo vyras.

Daugiabučius administruojančios įmonės direktorė Rasa Rimaitė pasakojo, kad Kadagių gatvės 5 namas Tauralaukyje buvo vienas pirmųjų, kuriame renovacijos metu įrengti individualūs dujiniai katilai. Šiemet modernizacijos metu taip pat šildymo sistema pertvarkyta ir Kadagių gatvės 13 daugiabučiame name, kurio gyventojus kamavo panašios bėdos. R.Rimaitė pasakojo, kad gyventojai yra patenkinti pokyčiais, nors šildymo sezonas tik prasidėjo.

„Kadagių gatvės 13 namo gyventojai jau planavo darbų imtis etapais. Renovacija suteikia galimybę visas problemas išspręsti vienu kartu. Būtent ją ir rekomenduojame rinktis. Tada pasiekiami geriausi rezultatai. Užbaigus darbus, daugiabutis namas tampa ne tik energiškai efektyviu bet ir gražiu“, – tvirtino direktorė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nesvarbu

nesvarbu portretas
gi niekas jusu nevercia sekti tom pedom taip as ten gyvenu irgi ir tikrai dabar gyvenam ir siltai ir pigiai o mokedavom taip litais budavo ir 800lt uz 75 kv buta ( kai priklausem Lambertai)!!!!! Tik uz renovacija ir savo sildymo katila !!!!!

Jurgis

Jurgis portretas
Ne piskit protą dujos kainos kiek viena mėnesį brangino, ir jūsų renovacija su dujos katinais pinigus į vėjo !!!! Indenpendinas jums į viena vieta!!

Susikiškit sau į šikną renovaciją

Susikiškit sau į šikną renovaciją portretas
ir nepiskit proto . Ir nesigirkit kad dabar gerai, bet kiek sumokėsit bankui, kai tuo tarpu niekas net negalvoja pasekt jusu pėdom, nes dabar nebėra šalčių kaip seniau, tai ir šildymas nebrangus ir nerenovuotuose namuose.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių