Šiluma pasiekė tik darželius

Uostamiesčio socialinių paslaugų ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose jau kaista radiatoriai. Kada šiluma atkeliaus į gyventojų butus, dar nėra aišku.

Jau sulaukė prašymų

Šildymo sezonas vaikų lopšeliuose-darželiuose ir socialinių paslaugas teikiančiose įstaigose startavo praėjusią savaitę, ketvirtadienį.

Klaipėdos savivaldybės Butų ir energetikos poskyrio vedėjas Algis Gaižutis tvirtino, kad iš įstaigų  jau buvo sulaukta prašymų įjungti šildymą, nes patalpose – vėsu.

„Šiluma pasiekė beveik visus darželius. Negalėjome šildyti tik vienos įstaigos, nes viena šilumos trasa nebuvo baigta remontuoti“, – pasakojo vedėjas.

Pirmadienį svarstyta, ar pradėti šildyti mokyklas, ką daryti su daugiabučiais namais.

„Diskutavome, ar pradėti šildymą visame mieste, ar tik švietimo įstaigose. Kai oro temperatūra tokia, visada yra visokių nuomonių. Nenorime ir per anksti pradėti šildymo sezono, ir žmonių šaldyti“, – tvirtino vedėjas.

Rūpesčių kelia drėgmė

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Aleksandras Michailovas informavo, kad jau užsakyta pažyma iš Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos su oficialiomis prognozėmis.

„Manau, kad ryt ar poryt pradėsime šildyti visą miestą, nesvarbu, kad nebus pasiekta reikiama oro temperatūra. Kai tokie orai, šiluma nekliudys“, – pirmadienį komentavo pavaduotojas.

Pagal reikalavimus oficiali šildymo sezono pradžia skelbiama, kai tris paras iš eilės vidutinė oro temperatūra būna mažiau nei 10 laipsnių šilumos.

Tokia situacija susiklostė prieš savaitę. Tačiau dvi paras vidutinė oro temperatūra siekė 8,2 ir 8,8, o vieną – 9,9 laipsnius šilumos. Tačiau tą kartą skelbti šildymo sezono nesiryžta.

Vėliau orai atšilo ir oro temperatūra laikėsi apie 10–12 laipsnių aukščiau nulio. Tačiau situaciją blogino nuolat pliaupiantys lietūs, vėjai.

„Jei dar dvi ar tris dienas lis, patalpose susikaups drėgmė ir bus tikrai nesmagu. Nori nenori reikės pradėti šildyti“, – komentavo vedėjas.

Spręsti patys nenori

Pačių klaipėdiečių nuomonės, ar jau reikia pradėti šildymo sezoną, išsiskiria. Vieni pabrėžiė, kad laukti nebereikia. Namuose šalta ir šiluma tikrai nepamaišytų. Kiti tvirtino, kad skubėti nėra kur. Atviravo, kad namuose taip šilta, jog vaikšto trumpomis rankovėmis.

Dalis privačiuose namuose gyvenančių klaipėdiečių atskleidė, kad jau šildosi porą savaičių.

Anot A.Gaižučio, pagal dabartines prognozes šildymo sezoną visame mieste būtų galima pradėti nuo spalio 19 d. Tada tris paras bus mažiau nei 10 laipsnių šilumos, nors oras ir bus sausesnis.

Pabrėžiama, kad savivaldybė oficialią šildymo sezono pradžią daugiau skelbia dėl savo įstaigų. Taip pat tai yra atskaitos laikas, nuo kada skaičiuojamos kompensacijos už šildymą.

Gyventojai gali patys apsispręsti, kada pradėti šildytis. Daugiabučiuose namuose tam reikia gauti daugumos sutikimą. Tačiau paprastai tokia galimybe nesinaudojama. Laukiama, kol šildymo sezoną paskelbs miesto valdžia.

Didžiuose šalies miestuose – Vilniuje ir Kaune – šildymo sezonas jau startavo praėjusią savaitę. Tačiau atkreipiamas dėmesys, kad juose vyrauja šaltesni nei pajūryje orai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anatolijus

Anatolijus portretas
Kokie skaičiai minimi higienos normose? Patalpose turi būti 18–22 laipsniai šilumos, o skirtumas tarp temperatūros 10 cm aukštyje virš grindų ir metru aukščiau negali viršyti trijų laipsnių. Mat esant didesniam nei 4 laipsnių temperatūros skirtumui, kūno temperatūra kojose sumažėja net 7–10 laipsnių. Tuomet į aplinką „nuteka“ kur kas daugiau šilumos ir jaučiamasi prastai. Tai ypač svarbu atsiminti, jei namuose yra mažų vaikų, kurie ropinėja ar žaidžia ant grindų. Tuo paaiškinamas ir noras mūvėti šiltas kojines ar šlepetes. Žema aplinkos temperatūra sutrikdo kraujotaką, dėl to nukenčia sąnarių ir nervų galūnių aprūpinimas maistinėmis medžiagomis, paūmėja sąnarių, nervų ligos. Teigiama, kad susilpnėja ir imunitetas, todėl dažniau sergama kvėpavimo takų ligomis. Neabejotinai jaučiama ir nervinė įtampa dėl prastų sąlygų. Tad būtų neišmintinga į visa tai neatsižvelgti taupant pinigus šildymui.

didi

didi portretas
kam per anksti???pas jus kepina labai??tai dziugu.deja pas mus salta,dregme +18 vos vos,kaip sakykit gyvent su mazu vaiku tokiomis salygomis??? gal pagaliau liaukites svaigti taupyti sveikatos saskaita..sildymo butinai reikia..suauges dargali pakenteti bet kai yra mazi vaikai pagalvokit patys...

Anonimas

Anonimas portretas
Dar per anksti!!!
VISI KOMENTARAI 38

Galerijos

Daugiau straipsnių