Skęstančiose kapinėse – pokyčiai

Klaipėdos kapinėse netrukus bus naujovių – nuo šiol kapavietes įrenginėjantiems klaipėdiečiams atsiras prievolė pasirūpinti lietaus nutekėjimo grioveliais.

Kas griovelius

Šių metų ruduo pademonstravo dangaus galybę – vandenyje skendo ištisi kapinių kvartalai.

Ne vienas klaipėdietis liejo širdgėlą išvydęs, kad vandenyje mirksta jo artimųjų kapai.

"Kas nors turėtų pasirūpinti vietinėmis lietaus nuotekų surinkimo sistemomis. Atėjau aplankyti artimųjų kapų ir nustėrau pamačiusi visiškai užlietą kapavietę. Neturėjau kur padėti gėlių, suguldžiau dvi šaligatvio plyteles vieną ant kitos ir pastačiau gėlių krepšelį", – skundėsi klaipėdietė.

Savivaldybės Kapinių priežiūros skyrius parengė leidimų laidoti išdavimo, laidojimo ir kapinių lankymo tvarką, kuri bus pateikta svarstyti miesto tarybai.

Joje numatytos kelios naujovės. Viena jų tiesiogiai palies artimuosius kapinėse laidojusius klaipėdiečius.

Tarp kapaviečių nebus galima pakloti plytelių ar kitokių akmens plokščių, nepaliekant vietos lietaus nutekėjimui.

"Reikės palikti griovelius, pripildytus skaldos ar smėlio. Tokį sprendimą pasiūlė patys paminklų statytojai. Tarp kapaviečių mes nenutiesime drenažo. Šiemet ten, kur galima, įrenginėjome lietaus šulinukus. Kur galėjome, ten nuvedėme griovelius, kad vanduo bent šiek tiek nutekėtų. Bet tarp pačių kapų juk nekasinėsi", – teigė Klaipėdos savivaldybės administracijos Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė.

Kapinių prižiūrėtojai tikino, jog neretai, tiriant skundus, paaiškėdavo, kad kapavietės įrengtos žemiau nei kapinių takeliai. O vanduo suteka į žemiausias vietas.

Skelbs sąrašus

Naujovių bus ir dėl neprižiūrimų kapaviečių. Visus sprendimus dėl jų priims speciali komisija.

"Tokia tvarka siekiama daugiau viešumo ir skaidrumo tvarkant neprižiūrimas kapavietes", – patikino Z.Stankienė.

Iki šiol Kapinių priežiūros skyrius privalėdavo bent kartą per dvejus metus apeiti visą kapinių teritoriją ir išsiaiškinti, kur yra neprižiūrimų kapaviečių.

Apaugę žole, neįskaitomais užrašais paminkluose pažymėti kapai bus tvarkomi kapines prižiūrinčių rangovų.

Jei nėra galimybės nustatyti už tokias apleistas kapavietes atsakingų asmenų, visi sąrašai su tokiomis kapavietėmis bus skelbiami viešai.

Rengs apžiūras

Iki šiol neretai apleistais kapais pasisiūlydavo rūpintis vienas ar kitas gretimų kapaviečių šeimininkas.

O kapinėse mes – visi svetimi.

"Žmonės taip galvoja, kad, va, būtinai šalia artimųjų reikia prigulti amžinojo poilsio. O kapinėse mes – visi svetimi. Ir iš kairės, ir iš dešinės nepažįstamas gali gulėti. Tačiau sumano žmogus, kad štai greta esanti kapavietė po 25 metų galėtų tapti jo paties, ir rūpinasi ja. Niekas to nedraudžia. Tačiau tikslas juk – ateityje pasilaidoti, nes šiaip sau niekas darželių kapinėse nedaro", – pastebėjo Z.Stankienė.

Nauja tvarka kapinių prižiūrėtojus įpareigos ne rečiau kaip 3 kartus per metus ir ne dažniau kaip kas 3 mėnesius surašyti neprižiūrimų kapaviečių apžiūros aktus.

Ne anksčiau kaip po 2 metų ir ne vėliau kaip po 3 metų nuo duomenų paskelbimo komisija priims sprendimą dėl kapavietės pripažinimo neprižiūrima.

"Tokių kapaviečių perdavimo tvarka kitiems asmenims bus griežtesnė ir konkretesnė. Laidoti bus vėl leidžiama tik tada, kai pasibaigs kapo ramybės laikotarpis", – patikino Z.Stankienė.

Senoliai riedės mašinomis

Dar viena naujovė gali įsigalioti, jei miesto taryba patvirtins tokį siūlymą, – į kapinių teritoriją bus leidžiama automobiliu įvažiuoti vyresniems nei 80 metų asmenims.

"Atsiranda tik aprašas, kur negalima statyti automobilių – 5 metrus iki sankryžų, šiukšlių konteinerių, vandens kolonėlių. O už kapinių priežiūros taisyklių nesilaikymą numatyta sankcija. Net vežant neįgaliuosius juk negalima važiuoti veja ar plytelėmis", – priminė Z.Stankienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rima

Rima portretas
Įvažiuoti į kapines reikia leisti darbo dienomis kai yra mažiau lankytojų,galbūt popietinėmis valandomis ir visiems pensininkams,kuriems to reikia dėl jų sveikatos problemų.Lankyti kapus reikia ir 65 ir 70 metų žmonėms,bet sunku pasiekti Joniškės kapų kalną dėl sąnarių,širdies ar kitų senatvinių sutrikimų.Šiek tiek geranoriškumo iš abiejų pusių ir problemos nebūtų.Jaunatviški pensininkai nevažiuotų, o valdžios žmonės drastiškai nedrausti.

Anonimas

Anonimas portretas
Ar sunku ,padaryti drenaza, jug ne viduramziai...o ne primytyviai-zemes vezti...

Anonimas

Anonimas portretas
As irgi tvarkau svetima kapa,nieko nesitikedama,jau 3met.bus,kur ju giminaiciai.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių