Skuba deklaruoti gyvenamąją vietą

Gyvenamosios vietos nedeklaravę asmenys turėtų suskubti tai padaryti. Terminas – iki kovo pabaigos. Susidomėjimas gyvenamosios vietos deklaravimo naujovėmis uostamiestyje pastaruoju metu išaugo. Prie savivaldybės prisiregistravę asmenys teiraujasi, ką jiems daryti toliau.

Nuo metų pradžios – pokyčiai

Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimai įsigaliojo šių metų pradžioje.

Pagal ankstesnį planą nuo sausio 1-osios visi šalies gyventojai turėjo deklaruoti realią gyvenamąją vietą. Į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą turėjo būti likusi įtraukta tik mažuma – benamiai, iš globos namų išėję vaikai.

Tačiau žmonių, kurie deklaravo gyvenamąją vietą prie savivaldybės, liko daug. Vien Klaipėdoje, sausio 1 d. duomenimis, tokių buvo per 7 tūkst.

Metų pradžioje įsigalioję Gyvenamosios vietos deklaravimo įstatymo pakeitimai žmonėms vėl grąžino galimybę registruotis prie savivaldybės. Asmenys, kurie neturi galimybės deklaruoti savo faktinės gyvenamosios vietos, bus įtraukti į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą.

Tačiau tai nebus atliekama automatiškai. Anksčiau į gyvenamosios vietos neturinčių asmenų apskaitą įtraukti žmonės turės kreiptis į seniūnijas ar savivaldybės skyrius ir pateikti prašymus. Tai reikia padaryti iki kovo 31 d.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Gyvenamosios vietos deklaravimo poskyrio vedėjos Kristinos Božienės, nėra taip, kad visi asmenys, kurie anksčiau buvo deklaravę gyvenamąją vietą prie savivaldybės, bus įtraukti į naująją apskaitą. Kiekvieno žmogaus situacija vertinama individualiai.

"Klaipėdiečiai kreipiasi dėl gyvenamosios vietos deklaravimo. Neturi kur trauktis. Susidomėjimas yra kur kas didesnis nei prieš Naujuosius metus. Eilių įstaigoje nėra, nes asmenys priimami pagal išankstinę registraciją. Dramų tikrai nekyla", – pabrėžė vedėja.

Kiekviena situacija individuali

Į naująją apskaitą metams gali būti įtraukti asmenys, kurie dėl nuo jų nepriklausančių priežasčių negali deklaruoti savo faktinės gyvenamosios vietos, pavyzdžiui, to neleidžia padaryti nuomojamo būsto savininkas.

Tokiais atvejais gyventojai turėtų deklaravimo įstaigai – seniūnijai arba savivaldybei, kurios teritorijoje gyvena, – kartu su prašymu įtraukti į apskaitą nurodyti ir faktinės gyvenamosios vietos adresą bei ekonominius, socialinius ar asmeninius interesus savivaldybės teritorijoje.

"Procesas nėra paprastas. Turime išsiaiškinti, ar tikrai žmogus yra susijęs su Klaipėda. Prašome įrodyti interesus šiame mieste. Dažniausiai pateikiama pažyma, kad žmogus čia dirba, mokosi, veda vaikus į švietimo įstaigas. Vis dėlto kiekviena situacija yra individuali. Bendraujame su žmogumi ir aiškinamės. Nėra taip, kad visi įtraukiami į naują apskaitą", – pasakojo vedėja.

K.Božienės teigimu, jei paaiškėja, kad žmogus ne gyvena, o tik nori deklaruoti gyvenamąją vietą mieste, nukreipiama į šios savivaldybės įstaigas.

Be to, atkreipiamas dėmesys, kad asmenys turi pateikti informaciją, kur gyvena Klaipėdoje. Būsto savininkui išsiunčiamas informacinis laiškas, kad žmogus įtrauktas į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą ir nurodė, kad yra įsikūręs savininko būste.

Teks kartoti procedūrą

Į naują apskaitą asmenys bus įtraukti metams. Jei per šį laikotarpį nepasikeis faktinės aplinkybės, jie turės kreiptis į seniūniją su analogišku prašymu.

"Jei atsirado galimybė, pavyzdžiui, įsigytas būstas, deklaruoti gyvenamąją vietą žmogui yra prievolė", – pabrėžė vedėja.

Kaip ir anksčiau, į gyvenamosios vietos nedeklaravusių asmenų apskaitą gali būti įtraukti benamiai, vaikų globos namus ar šeimyną palikę asmenys, atliekantieji bausmę pataisos įstaigose ar laikomi tardymo izoliatoriuose, šalyje prieglobstį gaunantys užsieniečiai bei žmonės, teismo sprendimu gydomi specializuotose psichikos sveikatos įstaigose.

Naująja tvarka siekiama vykdyti tikslesnį gyventojų duomenų surinkimą ir taip užtikrinti efektyvų mokesčių bei viešųjų paslaugų administravimą. Deklaravimo pagal faktinę gyvenamąją vietą naudą turėtų pajusti ir gyventojai, pavyzdžiui, teikiant prioritetus vaikų registracijai į šalia esančius darželius ar mokyklas ir skirstant lėšas vietovės infrastruktūrai gerinti.

Registrų centras primena, kad Lietuvos gyventojai, pakeitę gyvenamąją vietą, arba asmenys, atvykę ar sugrįžę gyventi į Lietuvą, privalo deklaruoti gyvenamąją vietą per mėnesį.

Išvažiuojant gyventi į užsienį išvykimo deklaracijoje nurodyti valstybę, į kurią keliaujama, reikia ne anksčiau kaip per 7 darbo dienas iki išvykimo.

Atlikti šias pareigas galima atvykus į vieną iš deklaravimo vietų – seniūniją pagal gyvenamąją vietą ar kitą savivaldybės padalinį, kuriam pavesta vykdyti šias funkcijas, arba internetu, prisijungus prie Elektroninių valdžios vartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

1

1 portretas
O kodel vidsi pamirsta LR kontitucija, kur mano laisve rinktis? Kodel mudu vyriausybes istatymao lsbai daznai priestaraura LR kontitucijso? Gresia naujais teismais.

LLL- ui patiko

LLL- ui patiko portretas
Tikra tiesa.Deklaravimas registravimas.. ir t.t... pasaka be galo ..

Pirmam

Pirmam portretas
Sovietmečiu jeigu darbiniesi ir neturi savo būsto tai automatiškai gaudavai bendrabutį kuriame tave ir priregistruoti. Tik vargas buvo su tų blankų išregistravimui-priregistravimui pildymu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių