Skulptūrų parke atstatys istorinę tiesą

Skulptūrų parko laukia didžiulės permainos – jau kitąmet čia galėsime vaikštinėti lydimi virtualaus gido, o dar po kelerių metų ketinama atkurti buvusių miesto kapinių takus.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus Skulptūrų parko padalinys neseniai gavo Kultūros tarybos finansavimą virtualiam gidui sukurti.

Šiuo metu vyksta trišaliai susitarimai tarp Valstybinės Klaipėdos kolegijos, Registrų centro bei Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus dėl skulptūrų skenavimo unikaliu aparatu.

Jau kitais metais parke gali atsirasti QR kodai, leisiantys sukurti unikalią galimybę kiekvienam apžiūrėti parką, padedant dirbtiniam gidui, arba keliauti juo virtualiai.

Kitais metais Skulptūrų parkas minės įkūrimo 40-metį.

Ta proga ketinama imtis parko tvarkymo. Tai reiškia, kad bus kuriama informacinė sistema, genėjami medžiai, ketinama apšviesti skulptūras.

Vienas pagrindinių dalykų, jau numatytų detaliajame plane – atkurti čia buvusių kapinių takų tinklą. O tai reiškia, kad dabar esantys takai bus naikinami, todėl teks spręsti priėjimo prie skulptūrų problemą.

"Skulptūrų parkas gali labai pasikeisti, viskas priklausys nuo to, koks bus parengtas jo sutvarkymo techninis projektas. Jau vyksta parengiamieji darbai. Konkurse dalyvavo vienas dalyvis, kuris ir paskelbtas laimėtoju", – pasakojo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktoriaus pavaduotoja Skulptūrų parkui Sondra Simanaitienė, taip ir neatskleidusi konkursą laimėjusios įmonės pavadinimo.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška priminė, jog 2020-aisiais sukaks 200 metų, kai mieste buvo įsteigtos kapinės, kuriose dabar yra Skulptūrų parkas. Būtų simboliška, jeigu iki tol pavyktų atkurti buvusių kapinių takų tinklą.

Tikimasi, kad projektuotojai sugalvos, kaip padaryti, kad žmonės galėtų prieiti prie skulptūrų, kad atsirastų vieta, kurioje per Vėlines žmonės galėtų pagerbti čia palaidotų klaipėdiečių atminimą.

Specialistai bei ekspertai dar diskutuos, kokiu būdu įamžinti iškilių čia palaidotų klaipėdiečių atminimą, gal net atkurti jų kapus.

Jau dabar aišku, kad kils ginčų, kai reikės apsispręsti, kurie medžiai turės išlikti, o kuriems bus lemta išnykti. Juk kai kurie jų yra persenę ir pavojingai pasvirę.

Kadangi projektas apims daugybę parko aspektų, jam parengti skiriama pusantrų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dk

dk portretas
Zmones, koks cia "parkas"? Cia KAPINES!Pagalvokit, kiek cia palaidota zmoniu, o jus vaikstot ju kaulais. O tokie kaip tas "AK" - tai regeneratas. Kapines - sventa vieta ir tik barbarai jas naikina. As dziaugiuosi, kad kazkas bus padaryta...

Vaje

Vaje portretas
Tikrai palikit mirusiuosius ramybėje, užteks knisti tas kapines. Labai norite būti modernūs prilipdykite prie skulptūrų tuos QR kodus, bet kam ta mišrainė, takai kapinių o skulptūros is jau iš kito gyvenimo.

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Suprantu, kai išlikęs Gerlacho paminklas grąžinamas į savo vietą. Suprasčiau, jei būtų tvarkomi šaknų iškiloti takai. O dar viena kapinių rekonstrukcija - koks karščiuojantis protas tai sugalvojo? Kiek tai kainuos? Ir užuominos apie medžius - gal tai tik dar vienas gobšių savivaldybės medkirčių (parazitų) sumanymas asmeniškai pasipelnyti?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių