Uostamiesčio Skulptūrų parke iškils kryžiai

Skulptūrų parke pagaliau bus tinkamai pagerbti nepriklausomos Lietuvos kariai. Vakar įvairūs specialistai diskutavo ir aptarė senųjų kapinių viziją.

Skulptūrų parke pagaliau bus tinkamai pagerbti nepriklausomos Lietuvos kariai. Vakar įvairūs specialistai diskutavo ir aptarė senųjų kapinių viziją.

Pasitarimas buvo surengtas tam, kad būtų išspręstas daugybę metų vis iškylantis Lietuvos nepriklausomybės karių atminimo įamžinimo klausimas.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vyriausioji specialistė Sabina Simonavičiūtė sakė, kad šiuo metu jau yra parengtas Skulptūrų parko, kurio dalis yra ir senosios kapinės, detalusis planas. „Jame numatyta ir tai, kaip įamžinti nepriklausomybės karių atminimą, tačiau užtruko derinimas, nes nėra susitarta dėl vietos“, – teigė S.Simonavičiūtė.

Iš pradžių buvo nutarta memorialą kariams įrengti prie 1923 metų sukilimo dalyviams skirto paminklo. Visgi vėliau vėl svarstyta, jog karius reikėtų įamžinti tose vietose, kur jie buvo palaidoti. „Tačiau tokios tikros istorinės medžiagos mes neturime, yra tik piliečių liudijimai“, – tvirtino S.Simonavičiūtė.

Klaipėdiečio Algimanto Liesio nuomone, vieta prie 1923 m. sukilimo dalyvių paminklo netinkama, nes sukilėlius galima laikyti savotiškais visuomenininkais, o nepriklausomybės kariai tokiems nepriskirtini. Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus vadovas Jonas Genys taip pat laikėsi nuomonės, jog reikia koreguoti detalųjį planą: „Iniciatyvų yra daug. Mes rengėme idėjų konkursą, kur buvo pateikta daug ir įvairių koncepcijų, kaip įamžinti karių atminimą“.

Specialistai galiausiai sutarė dėl karių atminimo įamžinimo vietos – kryžiai bus pastatyti dviejose žinomose karių laidojimo vietose.

Detaliajame plane numatyti pagrindiniai Skulptūrų parko sutvarkymo sprendiniai: atkurti buvusių kapinių takų tinklą, parko teritoriją nuo Trilapio ir S.Daukanto gatvių želdinti dekoratyvine gyvatvore, prie Liepų gatvės formuoti skverą dekoratyvinėms kultūroms, centrinėje parko dalyje išgrįsti minėjimo aikštę, panaikinti dekoratyvinį baseiną, kai kurias skulptūras perkelti į vakarinę parko dalį, kur anksčiau nebuvo laidojimo vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mbt leather shoes women

mbt leather shoes women portretas
best mbt shoes Uostamiesčio Skulptūrų parke iškils kryžiai | KaunoDiena.lt

m

m portretas
Reiktų visų pirma tiesiog lapus sugrėbt ir šiukšles aprinkt. Tada statykim kryžius

dk

dk portretas
"klaipediskiui" ir kitiems: cia KAPINES o ne parkas. Vaikai tegul zaidzia kitur o ne ant zmoniu kaulu. Ten ne tik kariai palaidoti bet ir labai daug klaipedieciu kapavieciu uzverte buldozeriai. Tegul buna kryziai. Jie bus visiems ten paladotiems...
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių