Skulptūrų parko laukia permainos

Skulptūrų parko rekonstrukcijos planavimo darbai juda tikslo link. Projektą ketinama pabaigti jau po kelių mėnesių. Specialistų teigimu, radikalių pakeitimų nenumatoma.

Paslapties neatskleidė

Planuojant Skulptūrų parko rekonstrukciją, jau nuveikta nemažai.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos, rengiant techninį parko sutvarkymo projektą, jau išanalizuota esama situacija – įvertinti želdiniai, skulptūros, takų sistema.

Taip pat atlikta istorinė analizė, kai kur – ir archeologiniai tyrimai.

"Buvo patikrinta hipotezė, kad galbūt NKVD aukos galėjo būti palaidotos Skulptūrų parko, tuometinių kapinių, pakraštyje", – teigė V.Juška.

Tiesa, šįkart nukankintųjų kapavietės, pagal esamus nurodymus, atrasti nepavyko.

"Tą paslaptį, jeigu tokia ir egzistuoja, dar atskleisime ateityje", – kalbėjo skyriaus vedėjas.

Supažindins visuomenę

Skulptūrų parko rekonstrukcijos projektą ketinama pabaigti per šiuos metus.

Jame numatomus sprendinius po kurio laiko ketinama pateikti savivaldybės darbo grupei, o dar vėliau viešam aptarimui bus sukviesti ir gyventojai.

Pasak V.Juškos, principinius Skulptūrų parko sutvarkymo sprendinius klaipėdiečiams ketinama pristatyti po maždaug mėnesio.

Laukia permainos

Pašnekovo teigimu, pokyčiai parke yra neišvengiami, ypač turint omenyje sumedėjusią augaliją, kurią įvertino šios srities specialistai.

"Parkas ilgą laiką tikrai nebuvo deramai prižiūrimas. Atsirado savaiminių medžių, bet tarp jų yra ir labai vertingų. Visa tai buvo aptarta. Želdiniai turės būti ir praretinti", – dėstė V.Juška.

Skyriaus vedėjas patikino, kad toks tankis želdinių, koks parke yra dabar, – netinkamas, o dėl savaime augančių medžių gausos kenčia vertingi medžiai.

"Želdiniai turėtų būti tvarkomi pagal techninį projektą, pagal visus reikiamus parametrus, atlikus būtinus tyrimus ir pan. Nebus taip, jog sumanė ir iškirto", – patikino pašnekovas.

Skulptūros išliks

Atnaujinant parką ne tik bus sutvarkyti dabar augantys medžiai, kiti augalai, bet ir suprojektuoti nauji gėlynai.

Rekonstrukcijos metu numatoma atkurti kelis istorinius takus, tiesa, išliks ne visi sovietmečiu nutiesti takai. Išliksiančiųjų danga bus pakeista, sutvarkytas apšvietimas.

Klausimas dėl skulptūrų iškėlimo – nekeliamas.

Anot Paveldosaugos skyriaus vedėjo, būtų gražu, jei parką pavyktų sutvarkyti iki 2020-ųjų, nes tuomet bus minima kapinių įkūrimo 200 metų sukaktis.

Iki šios datos parko rekonstrukciją tikrai būtų įmanoma atlikti, mat itin drastiškų permainų nenumatoma.

"Ypatingų statinių tikrai neplanuojame, kažkokių perversmų nebus", – patikino V.Juška.

Kiek galėtų atsieiti atnaujinti parką, dar nėra žinoma. Tai paaiškės tik numačius konkrečius sprendinius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jis

Jis portretas
Tegul kerta, bet atsodina naujus. Seni medžiai kelia pavojų, vienas didelis užvirto vidury dienos ant skulptūros, kur dažnai maži vaikai būna- tik atsitiktinumo dėka nieko nebuvo gražią dieną ten. Tik reikia, kad atsodintų. Beje- dideli medžiai gražu, bet po jais žolė neauga. Na vienu žodžiu yra apželdinimo specialistai- leiskime jiems dirbti, parką tikrai gerai ir gražiai prižiūri, išveža lapus, prašluoja- šaunu. Nežinau, bet mano nuomone skulptūrų parkas pats gražiausias rudens metu, reiki, kad išliktų klevai ar naujus pasodinti.

Geras Ponas

Geras Ponas portretas
Ponas, Duda, kuo tu vargsti?? Kirsk visus medzius Klaipedoje! Runkeliai vis tiek tilies.

Kokios dar čia

Kokios dar čia portretas
permainos?Viskas ir taip aišku-išritins daugiamečius medžius ir baigtas kriukis.Kaip Daukanto g. kur pavadinimas buvo skveras, o greičiausiai pataps aikšte.Ko dar reikia?Aaaa..Dar reikia Atgimimo aikštėj kaštonus iškirsti.Per mažai pliko asfalto
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių