Skulptūrų parkui – naujas veidas

Po kelerių metų Klaipėdos skulptūrų parkas lankytojus pasitiks atsinaujinęs. Jame pasikeis takų sistema, bus sutvarkyti paminklai, želdynai, įsikurs kvapų sodelis. Ketinama atkurti ir simbolinius vartus.

Ginčai tęsėsi ilgai

Skulptūrų parko, arba senųjų miesto kapinių, sutvarkymo projektą, kuris bus baigtas vasaros viduryje ar pabaigoje, rengia bendrovės „Klaipėdos projektas“ architektė Margarita Ramanauskienė.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjo Vitalijaus Juškos teigimu, po kelių savaičių ketinama surengti pristatymą visuomenei ir išklausyti specialistų bei gyventojų nuomones.

2020 m. bus minima Skulptūrų parko erdvės, arba senųjų kapinių, 200 metų sukaktis. Iki šio laiko ir norima sutvarkyti teritoriją.

Vedėjas prisiminė, kad diskusijos dėl to, kaip turi pasikeisti Skulptūrų parkas, vyksta jau ilgą laiką.

Miestiečių nuomonės pasidalijo – vieni manė, kad parke reikia atkurti senųjų kapinių struktūrą, kiti norėjo, kad ši teritorija būtų labiau rekreacinė.

Savo nuomonę reiškė ir skulptūrų autoriai – buvo prašoma pagarbos meno kūriniams, nekeisti skulptūrų vietų.

Mirusiesiems – memorialas

Atnaujinimo metu ketinama pertvarkyti parko takų sistemą. Šiuo metu esantys takai išliks tik iš dalies.

Takų sistema šalia Trilapio gatvės į vakarinę teritorijos pusę nebus liečiama. Meno kūrinių, nepaisant kelių, vietų koreguoti nežadama.

Taip pat norima atnaujinti takų dangą. Kokia ji turėtų būti, projektuotojams teko pasukti galvas, mat parke medžiai iškilnoja grindinį.

Nuspręsta, kad takai bus iškloti trinkelėmis, tačiau ne tokiomis, kokias galima išvysti mieste, o specialiomis, atitinkančiomis istorinę dvasią.

Tose vietose, kur palyginti neseniai dar buvo laidojami žmonės ir kur deginamos atminimo žvakės, nuspręsta įkurti labirinto formos memorialą.

„Jame nugultų paminkliukai, kurie išmėtyti po miestą, tai yra tų paminklų, kurie stovėjo iki kapinių sunaikinimo, liekanos. Jų, ko gero, yra per 100“, – dėstė V.Juška.

Savo artimųjų atminimą memoriale galės įamžinti ir gyventojai – iškalti mirusiųjų pavardes. Šioje dalyje taip pat norima atkurti iki kapinių sunaikinimo buvusius takus.

Dėmesį skirs paminklams

Anot V.Juškos, parke ketinama sutvarkyti Sausio 15-osios atminimo paminklo prieigas. Paminklą planuojama apšviesti.

Taip pat bus tvarkomas Juliui Liudvikui Vyneriui skirtas paminklas. Teigiama, kad pasiektas susitarimas, jog skulptūra būtų perkelta į kitą, tačiau ne mažiau garbingą vietą.

Tarp suplanuotų tvarkyti – ir paminklas Germanui Gerlachui.

Neliks nepagerbti ir tarpukario Lietuvos kariai – prieš kurį laiką parke atsiradusius ir šiuo metu jau itin prastos būklės medinius kryžius pakeis ilgaamžiai, veikiausiai akmeniniai kryžiai. Bus pažymėtos karo belaisvių vietos.

Tvarkys želdynus

Paveldosaugos skyriaus vedėjas tvirtino, kad, rengiant projektą, buvo atlikta čia esančių medžių ir želdynų inventorizacija. Anot jo, dirbo puikūs specialistai, todėl bus kertami tik tie medžiai, kuriuos pašalinti būtina.

„Nėra taip, kad tie medžiai būtų kertami tik dėl kažkieno užgaidos. Visa tai daroma vadovaujantis projektu“, – pastebėjo V.Juška.

Įspūdingas parko tuopas žadama išsaugoti, neketinama atverti ir itin didelių erdvių.

Skulptūrų parke taip pat turėtų atsirasti daugiau gėlynų, esama minčių įrengti kvapų sodelį, kuriame būtų galima aptikti žolinius augalus, būdingus Vakarų Lietuvos, Mažosios Lietuvos kapinėms.

Parko nerakins

Skulptūrų parką nuspręsta nuo gatvės apjuosti tvora, atkurti ir simbolinius vartus.

„Parkas tikrai nebus rakinamas, paliksime praėjimus, tačiau turime atriboti jį nuo aplinkinių gatvių“, – paaiškino V.Juška.

Prie parko pradžioje esančio konteinerinio tualeto numatoma įrengti nedidelę automobilių stovėjimo aikštelę.

Netoli šios vietos turėtų būti įkurdinta ir aikštelė su visomis kavinei reikalingomis komunikacijomis.

Rekonstrukcijos metu nuspręsta iškelti šunų vedžiojimo aikštelę ir atnaujinti dabartinę vaikų žaidimų aikštelę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Erika

Erika portretas
Labai gaila,kad ten nebėra kavinės,kurios vietoje atsirado kitos paskirties pastatas. Toji kavinė buvo išskirtinėje vietoje ir turėjo didžiulę paklausą tarp lankytojų.

pagyrimas

pagyrimas portretas
Nors tiek gerai, kad Skulptūrų parko (kapinių) vadovai, nežiūrint kardinaliai pasikeitusios šios teritorijos paskirties, vis tik minės 200 metų nuo kapinių įsikūrimo. Ne taip kaip kai kurios (deja, taip pat kultūrinės) įstaigos, kurios mini datas nuo tada, kada tik užsimano.

to Ganz genau

to Ganz genau  portretas
Nesistebekit juk straipsnius bando rasyti visiska ANALFABETE !
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių