Škvalą sumažins Baltijos jūra

Meteorologai prognozuoja, kad Lietuvą antradienį užklups škvalas. Stipresnis jis žadamas žemyninėje šalies dalyje – nuo Žemaitijos į šalies gilumą. Pajūryje vėjas bus ramesnis, o krituliai mažesni.


 

Meteorologai prognozuoja, kad Lietuvą antradienį užklups škvalas. Stipresnis jis žadamas žemyninėje šalies dalyje – nuo Žemaitijos į šalies gilumą. Pajūryje vėjas bus ramesnis, o krituliai mažesni.

Šilti orai baigsis

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Jūrinių prognozių skyriaus vedėjas Lionginas Pakštys pasakojo, kad škvalas kils, nes šilumą pakeis vėsesni orai.

„Šilti orai baigsis. Antroje nakties pusėje ateis šaltasis frontas“, – tvirtino vedėjas.

Pasak L.Pakščio, pajūryje škvalas ne bus toks stiprus kaip žemyninėje dalyje, pradedant Žemaitija, kur vyravo didesnė šiluma.

„Šioje šalies dalyje bus didesni temperatūrų skirtumai. Šilumai susidūrus su šaltu frontu, vystysis audros debesys ir liūtys, griaudės perkūnija, sustiprės vėjas“, – komentavo vedėjas.

L.Pakštys pasakojo, kad antroje nakties pusėje pūs pietryčių vėjas. Jis pereis į šiaurės, šiaurės vakarų. Vėjo kryptis nesikeis ir dieną. Palaipsniui jis stiprės.

Vėjo greitis antradienį sieks 6-12 metrų per sekundę. Antroje dienos dalyje gali sustiprėti iki 15 metrų per sekundę. Numatomas ir lietus.

Vėjas bus silpnesnis

Tačiau jis bus mažesnis nei šalies žemyninėje dalyje. Čia prognozuojamos liūtys. Vėjas toliau nuo pajūrio bus kur kas stipresnis – iki 20 metrų per sekundę.

„Pas mus ir vėjas bus silpnesnis, ir kritulių mažiau. Vėsi jūra sumažino temperatūrų skirtumus. Pas mus antra nakties pusė bus pakankamai šilta, bet ne tiek, kad susidarytų škvalai ir audros. Škvalai ir audros būdingi laikui, kai šiltas periodas baigiasi, o jį keičia šaltas“, – komentavo vedėjas.

Siaučiant škvalams rekomenduojama nepalikti gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Išvykus rekomenduojama išjungti elektrą, užsukti dujas, vandens sklendes, uždaryti langus.

Taip pat būtina išnešti iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos pritvirtinti. Patariama nestovėti po medžiais, prie elektros linijų, nestatyti po jais automobilių.

Žaibuojant ir griaudžiant taip pat patariama pasilikti namuose. Rekomenduojama uždaryti langus, duris, dūmtraukių sklendes, ventiliacines angas, kad nebūtų skersvėjų, galinčių pritraukti kamuolinį žaibą. Būtina išjungti ir visus elektros prietaisus, antenas, nekalbėti telefonu.

Slėptis siūloma krūmuose

Perkūnijos metu pavojinga liesti metalines pastato konstrukcijas, vamzdynus, būti arti elektros laidų, antenų, langų, durų, namo lauko sienų, šalia kurių auga dideli medžiai. Nuo žaibo patikimai apsaugo ir automobilis, tik reikia įtraukti anteną, užsidaryti langus ir nesiliesti prie jo metalinių konstrukcijų.

Jeigu audra užklupo lauke, patariama nesislėpti  po aukštais pavieniais medžiais, prie stulpų ar pastatų sienų, neieškoti prieglobsčio šalia žaibolaidžių, metalinių bokštų ar aukštų kaminų, vengti aukštesnių atvirų vietų. Geriausia pasislėpti krūmuose arba atsitūpti nuokalnėje, apėmus rankomis kelius.

Žaibuojant ypač pavojinga būti šalia vandens telkinių. Perkūnijai užklupus maudantis, žvejojant ar besiirstant valtimi, nedelsiant skubėkite į krantą. Griaudžiant patariama nebėgioti, nevažiuoti motociklu ar dviračiu, nelaikykite rankose metalinių daiktų. Pastaruosius reikėtų padėti atokiau.

Pamačius kamuolinį žaibą, rekomenduojama elgtis ramiai, nejudėti ir prie jo nesiartinti, nebandyti paliesti jo kokiu nors daiktu, nes gali įvykti sprogimas. Taip pat nebandyti nuo jo bėgti, nes oro srovė jį gali pritraukti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių