Slaugytoja turės atsakyti už iš pacientų imtą užmokestį

Klaipėdos miesto apylinkės prokuratūroje baigtas ikiteisminis tyrimas dėl svetimo turto pasisavinimo bei dokumentų klastojimo. Prokuroras Donatas Blinstrubis surašė pareiškimą dėl proceso užbaigimo teismo baudžiamuoju įsakymu ir bylą perdavė nagrinėti Kretingos rajono apylinkės teismui.

Įtarimai byloje pareikšti ilgametei Kretingos ligoninės bendrosios praktikos slaugytojai 51 metų A.B.

Tyrimą atlikę Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai nustatė, kad nuo 2008 metų sausio pradžios iki balandžio pabaigos įtariamoji, dirbdama Kretingos ligoninės echoskopijų ir endoskopijų kabinete, už echoskopinių tyrimų atlikimą iš pacientų ėmė pinigus - po 45 litus už vieną tyrimą ir po 90 litų - už du tyrimus. Iš viso iš 60 pacientų slaugytoja neteisėtai paėmė 4140 litų, kurių neįnešė į ligoninės kasą, t.y. juos pasisavino.

Be to, ji suklastojo oficialius dokumentus - asmens ambulatorinio gydymo apskaitos korteles, į jas įrašydama melagingus duomenis, kad pacientams buvo suteiktos nemokamos paslaugos. Šie suklastoti duomenys buvo pateikti Ligonių kasoms ir tokiu būdu sudarytos sąlygos ligoninei iš biudžeto neteisėtai gauti papildomų pajamų.

„Šiuo tyrimu norėtume atkreipti visuomenės dėmesį į pacientų teises bei medikų atsakomybę“,- sakė tyrimui vadovavęs prokuroras D. Blinstrubis.

Prokuroro teigimu, pacientas, turintis šeimos gydytojo siuntimą kokiai nors medicinos paslaugai, ją turi gauti nemokamai, kaip turėjo būti ir šiuo atveju. Jei dėl kokių nors priežasčių paslauga yra mokama arba jei pacientas dėl susidariusių ilgų eilių nenori keletą savaičių laukti nemokamos paslaugos ir sutinka už ją sumokėti, jis turi gauti tai patvirtinantį dokumentą, kuriame turi būti nurodyta tiksli sumokėtų pinigų suma. Apie tai turi būti padaryti atitinkami įrašai asmens ambulatorinio gydymo apskaitos kortelėje.

„Įtariamoji prisipažino padariusi jai inkriminuojamas nusikalstamas veikas, dėl to gailėjosi, atlygino padarytą žalą, tačiau tai jos nuo baudžiamosios atsakomybės neatleidžia“, - sakė prokuroras.

Jis teismo prašo įtariamajai skirti 27 MGL (3510 litų) dydžio baudą.


Šiame straipsnyje: turto pasisavinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių