Smiltynės kurhauzo atgimimas stringa?

Plačiai reklamuota Smiltynės kurhauzo renovacija iš vietos nejuda jau ketvirtus metus. Po to, kai Kultūros paveldo departamentas pastato savininkams išmokėjo solidžią valstybės kompensaciją už tvarkomuosius paveldosaugos darbus, jų projektavimą bei tyrimus, istoriniuose svečių namuose – vėl sąstingis.

Kai pastato savininkei bendrovei TVB iš valstybės buvo sugrąžinta 50 tūkst. litų (14,5 tūkst. eurų) kompensacija už 2014 m. kultūros paveldo objekte – Smiltynės kurhauze atliktus darbus, prasidėjo stagnacija.

Nors tada Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė ir pasidžiaugė aktyvėjančiais Kuršių nerijos teritorijoje esančių saugomų objektų savininkais, kurie "istorinius pastatus siekia ne tik restauruoti, bet ir grąžinti jų pirminę paskirtį", tuo viskas ir baigėsi.

Šiandien Smiltynės kurhauze tik džiovinami skalbiniai liudija, kad jame kažkas gyvena, veikiausiai su savininkų žinia. Pastatas priklauso Kaune registruotai bendrovei.

"Dėl Smiltynės kurhauzo paruoštas projektas, gautas statybos leidimas. Šiuo metu kalbamės su keliais galimais investuotojais. Jei susitarsime, gali būti, kad šiais metais kurhauze prasidės darbai", – patikino pastato savininkės bendrovės TVB direktorė Edita Škut.

Dar prieš dvejus metus parengtame projekte buvo numatyta, kad restauruotame pastate turėtų veikti 50 vietų viešbutis su konferencijų sale ir kavine, be to, rekonstruota katilinė būtų pritaikoma nedideliam apartamentų viešbučiui.

Daugiau nei 1 ha Kuršių marių pakrantėje užimančiame sklype suplanuotos dvi lauko teniso aikštelės, nauja transformatorinė, transporto privažiavimo keliai, automobilių stovėjimo vietos, dviratininkų bei pėsčiųjų takai, numatyta želdinių tvarkyba.

Esą viskas bus derinama prie pagrindinio pastato – Smiltynės kurhauzo ir kitų XX a. pradžios Smiltynės vilų stilistikos. Numatoma, kad viešbutis atgimusiame Smiltynės kurhauze turės keturias žvaigždutes.

Prie viešbučio planuojama įrengti 26 vietų automobilių stovėjimo aikštelę. Žadama palikti servitutą, kur ateityje, jei prireiks, bus galima išplėsti komunikacijas. Planuojamas geoterminis objektų šildymas.

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Smiltynės kurhauzo pastatas stovėjo nenaudojamas ir tik 2006 m. jį įsigijus bendrovei TVB buvo nutarta atkurti jo istorinę išvaizdą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ko čia stebimės

Ko čia stebimės portretas
Klaipėdoje seniai taip, jei nori gauti statybos leidima, tai “100 klumpiu” turi nunešioti, kol malonės sulauki ir po daugybės savivaldybės pareigūnu išsidirbi ėjimu salygas pradėti projektavima gauni, o kur dar leidimo gavimas. O jei dar ir kulturos paveldo teritorija, tai ir visas gramatines klaidas sutikrins, po tai kelis kartus be argumentu tavo projektui pasakys , nederinu, nes urbanistines aplinkos neatitinka. Zodziai grazus-urbanistines, taciau uz to jokiu argumentu, suprask tiesiog -nepatinka.

Anonimas

Anonimas portretas
Kada Lietuvoje bus iskarta ,,demokratine,, vagiu valdzia?

argi naujiena?

argi naujiena? portretas
Klaipėdoje kitaip niekada nebūna. Tai prichvatizatorių valdžia.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių