Iš Smiltynės užsimota išginti vasarą karietomis poilsiautojus vežiojančius arklius

Iš Smiltynės užsimota išginti paskutinius arklius, nes kai kam nepatinka čia auginami gyvūnai. Pagal miesto tvarkymo ir švaros taisykles Klaipėdoje žemės ūkio paskirties gyvūnams – ne vieta.

Kaimyno gyvūnai veria akį

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui policija persiuntė skundą, kuriame rašoma, kad kažkam trukdo Smiltynėje gyvenančio Donato Gruzbardžio laikomi arkliai.

Vasarą jis juos kinko į karietą ir vežioja poilsiautojus, o ne sezono metu gyvūnai žiemoja tvartelyje čia pat Smiltynėje. Tačiau esą šalia gyvenantiems žmonėms tie arkliai trukdo.

Savivaldybės atstovai spalio 28 d. patikrino žemės valdas Smiltynės gatvėje ir nustatė, kad ten yra laikomi 4 arkliai.

"Gyvuliai prižiūrimi, mėšlas išvežamas į sodą tręšimui. Galimai yra pažeistos Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisyklės, kurios numato, kad mieste draudžiama laikyti, ganyti žemės ūkio paskirties gyvulius ir bites, naudoti žalių plotų šieną jų pašarams, išskyrus šiuos miesto gyvenamuosius rajonus: Tauralaukio, Šiaulių, Girulių, Paupių, Rimkų, Žardės, Labrenciškių", – pabrėžiama Kontrolės ir prevencijos poskyrio rašte.

Naminių gyvulių nereikia

Pagal Kuršių nerijos nacionalinio parko ir Klaipėdos miesto tvarkymo ir švaros taisykles yra konkrečiai nurodytos teritorijos, kur galima laikyti žemės ūkio paskirties gyvulius, o Smiltynė į tą sąrašą nepatenka.

Pasak valdininkų, teks išsikviesti arklių savininką ir surašyti jam reikalavimą, kad šis susitvarkytų dokumentus dėl gyvulių laikymo teisėtumo.

"Tokių asmenų, kurie siūlo pramogas karietomis Smiltynėje, yra ne vienas. Vasarą jie čia dirba, o arklius gano čia pat Kuršių nerijoje, pasibaigus sezonui dauguma jų išsiveža kitur, tik vienas asmuo juos laiko Smiltynėje, nes ten ir gyvena", – teigė Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Panaši istorija buvo nutikusi ir Preilos gyventojai Danutei Artemjevai, kuri laikė ožkas ir avis, o šios buvo pripažintos kaip blogis Kuršių nerijoje. Moteris buvo priversta jų atsisakyti.

Išimtis taisyklėse

Esą yra susitarimas su Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcija, kad vasarą leidžiama ganyti arklius parko teritorijoje. Ir jie niekam iki šiol nekliuvo. Veterinarijos tarnyba neįžvelgė didelių pažeidimų dėl gyvulių laikymo sąlygų.

"Bet vietos gyventojai nepatenkinti, jie skundžiasi ir tvirtina, kad arkliai teršia, mėšlas laiku nesurenkamas, dvokia. Turėsime reikalauti tuos arklius perkelti kažkur kitur arba Miesto tvarkymo ir švaros taisyklėse daryti pataisymus, kur turės atsirasti išimtys, leisiančios tuos arklius laikyti Smiltynėje", – teigė V.Valys.

Klaipėdos savivaldybės mero pavaduotojas Vytautas Čepas mano, kad visose taisyklėse turėtų būti išimčių. Esą reikėtų remtis sveiko proto kriterijumi ir su taisyklių išimčių pasiūlymu kreiptis į miesto tarybą.

"Manau, reikėtų siūlyti, kad asmenys, kurių verslas yra pramogos žirgais – vežiojimas karietomis ar jodinėjimas, išlaikydami higienos sanitarines sąlygas, turėtų teisę laikyti kanopinius gyvūnus – arklius, asilus, asilėnus, mulus ir Smiltynėje, kuri yra miesto teritorija. Negali būti taisyklių be išimties, tokiu atveju tai bloga taisyklė, faktiškai – diktatūra", – mano V.Čepas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

As esu As

As esu As portretas
Vakar su vaikais buvome delfinaijume. Baigesi delfinu pasirodymas, einame link prieplaukos. Pakelyje, stovi tryv vezimai. Praeidami jau pro trecia vezima (tas pats vezimas kuris nuotraukoje) isgirdome, gal norite pasivazyneti... Sakau, taip notime, vaikams labai patiktu. Apie kaina neklausiau. Mintyse primeciau, na gal 5 eurus kainuos.. Jau islipome is vezimo, klausiu, kiek kainuoja pasivazynejimas? Isgirdes atsakhma vos nenukritau. Sako 20 euru. Perklausiau kelis kartus, ar tikrai 20? ar tikrai euru? Ir pns. Zodziu nusivilimas nerealus. Buciau vienas, be vaiku, tikrai nemokeciau tokios sumos. Iseiciau ir viskas, juk zmogus pats pasisiule pavezti, apie pinigus net kalbos nebuvo. 20 euru tai 70 litu. Ne kiek vienas LT dirbantis zmogus per diena tiek uzdirba. Suprantu, reikia arkli ilsaikyti ir pns. Bet ei... chebra, turetite sazines ir sveiko proto! GĖDA!!!

!!!

!!! portretas
Karietu mano manymu yra per daug. Reiketu mazinti ju skaiciu ir leisti siuo verslu uzsiimti tik tiems, kas turi salygas laikyti gyvulius. Teko matyti istryptas ir priterstas vietas miske! Darykite atitinkamus reikalavimus uzsiimantiems siuo verslu: estetiniam vaizdui, laikymo salygoms.

"Svaruoliams"

"Svaruoliams" portretas
Vaiksciokit su skafandrais, jei jums viskas smirda. :) Smiltyneje smirda ir viesasis lauko tualetas. O gal ir jus patys smirdite?
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių