Socialinių būstų paklausa nemažėja

Klaipėdiečių, kurie laukia socialinio būsto, eilė nemažėja. Kasmet tokių šeimų bei pavienių asmenų atsiranda vis daugiau.


 

Klaipėdiečių, kurie laukia socialinio būsto, eilė nemažėja. Kasmet tokių šeimų bei pavienių asmenų atsiranda vis daugiau.

Augimas – mažesnis

Tiesa, Klaipėdos savivaldybės Socialinio būsto skyriaus vedėjos Danguolės Netikšienės teigimu, situacija, palyginti su ankstesniais metais, po truputį keičiasi.

Praėjusių metų pabaigoje stogą virš galvos tikėjosi gauti 2 537 gyventojai bei šeimos. Palyginti su 2013 m., pernai sąrašas pasipildė 24 naujais laukiančiaisiais. 2014 m. socialiniai būstai buvo išnuomoti 67 klaipėdiečiams ar šeimoms.

Specialistų teigimu, nors savo būsto neturinčių bei negalinčių jo įsigyti asmenų skaičius didėja, tačiau augimas yra mažesnis nei ankstesniais metais.

Sparčiausiai socialinių būstų laukiančiųjų skaičius didėjo 2008–2009 m. Tada kasmet atsirasdavo vidutiniškai 300 naujų šeimų bei asmenų, kurie stodavo į eilę.

Pastebimas sumažėjimas fiksuotas 2012 m., kai atsirado tik 27 žmonės bei šeimos, laukiančios stogo virš galvos.

Siekdama, kad eilė greičiau trumpėtų, uostamiesčio savivaldybė ne tik pirko būstus ir juos nuomojo, bet ir įsteigė naujų butų, kuriuose įsikūrė ir klaipėdiečiai su negalia.

2007 m. buvo pastatytas gyvenamasis 90 butų namas. Šiuo metu visi butai jau turi gyventojus.

Planuoja daugiau statybų

Nors socialinių būstų ir daugėja, tačiau visiems jų nepakanka. Dėl to savivaldybė dar šiemet planuoja pretenduoti gauti ES paramą ir imtis naujų statybų.

Šiuo metu yra baigiami rengti techniniai projektai dviejų gyvenamųjų namų statybai valstybės žemės sklypuose Irklų ir Rambyno gatvėse. Numatomi statyti gyvenamieji namai bus 4 ir 5 aukštų.

Planuojama, kad Rambyno gatvėje iškils penkiaaukštis, kurio pirmame aukšte esantys butai bus pritaikyti gyventi asmenims su judėjimo negalia.

Skirs paramą

Socialinio būsto belaukiantiems žmonėms žadama ir daugiau naujovių. Jos susijusios su nuo šių metų pradžios pradėjusiu galioti nauju Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu.

Šis dokumentas leis į socialinį būstą teisę turintiems asmenims gauti kompensaciją būstui, nuomojamam iš privačių ar fizinių asmenų, bei išperkamajai nuomai.

Lėšos šiai paramai uostamiesčio savivaldybę jau pasiekė.

Tikimasi, kad tai ne tik pagelbės sunkiai besiverčiantiems klaipėdiečiams, bet ir skatins nekilnojamojo turto nuomotojus legalizuoti savo veiklą.

Tiesa, naujasis įstatymas numato ir daugiau kontrolės priemonių nuomininkams. Norintieji gauti minėtą paramą arba jau besinuomojantieji būstus kasmet privalės deklaruoti per kalendorinius metus sukauptą turtą bei gautas pajamas.

Į minėtą paramą galės pretenduoti ir tie klaipėdiečiai, kurie turi jiems priklausantį būstą, tačiau tik tuo atveju, jeigu šis nusidėvėjęs daugiau nei 60 proc.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių