Sovietinių talkų groteskas

Vladimiras Leninas per savo gimimo dieną su rąstu ant peties tapo dar viena sovietine legenda, kuri ilgainiui išsivystė į kasmetį vadinamųjų lenininių "subotnikų" ritualą. Kiekvieną balandžio trečiąjį šeštadienį tarybiniai žmonės rinkdavosi tvarkyti gyvenamosios aplinkos. Tačiau tos talkos dažniausiai virsdavo išgertuvėmis.

Pilietinės brandos imitacija

Režisierei ir dokumentinių filmų kūrėjai Daliai Kanclerytei lenininės talkos asocijuojasi su kolorado vabalais. Jų kartu su savo klasės draugais Dalia buvo varoma rinkti į Klaipėdos paplūdimius.

"Pamenu juodus pajūrio ruožus, nusėtus tais bjauriais vabzdžiais. Mes, tada dar paaugliai, privalėjome juos surinkti ir sumesti į tokius didelius metalinius bidonus. Labai šlykštus darbas. Tačiau po to daugiau jokiose lenininėse talkose nedalyvaudavau. Sakykime, "subotnikai" – ne mano stichija", – juokėsi režisierė.

Dizaineris Anatolijus Klemencovas, irgi kaip tikras menininkas ir tarsi dar vienas "antitarybinis elementas", taip pat nedalyvaudavo lenininėse talkose.

"Kaip man to pavykdavo išvengti? Turbūt meluodavau. Nebuvau pilietiškas tarybinės sistemos žmogus. Pati talkų idėja labai gera, bet manęs tarp tų talkininkų nebūdavo. Gal todėl, kad labai nemėgstu grupinių, entuziastingų rikiuočių "su raudonomis vėliavomis", kurių veiksmuose daugiau patoso nei prasmingo darbo. Prasmingiausia visame tame būdavo išgertuvės: jei nėra degtinės – laikas iššvaistytas veltui. Man tai buvo nepriimtina", – dėstė A.Klemencovas.

Karinių jūrų pajėgų orkestro vadovas ir dirigentas Pranciškus Memėnas taip pat tarybiniais laikais šiukšlių nerinkdavo.

Tačiau talkų metu jo vadovaujamas orkestras privalėjo linksminti talkininkus, dažniausiai – tarybinę "grietinėlę".

"Valdžia dirbdavo su muzika. Mes grodavome tuos kūrinius, kurie mums prie širdies, ir tai anaiptol nebuvo tarybinių autorių muzika. Net sulaukdavome priekaištų iš tuometės Kultūros skyriaus vadovės, kad negrojame tarybinių kūrinių. Pasakydavau, kad mes juos grojame tada, kada reikia. O talka – ne ta proga", – pasakojo P.Memėnas.

Svarbiausia – viešai pasirodyti

Klaipėdos tarybos narys Vytautas Čepas neslėpė, kad jo paties didelių nuopelnų švarinant tarybinę tėvynę nebuvo.

"Dauguma vyrų ten eidavo tik todėl, kad galėtų po talkos pagerti. Tai buvo dar viena šventa proga girtauti, nesulaukiant priekaištų. Juk talka, kaip neišgersi? Yra tekę tose talkose dalyvauti, kai tarnavau povandeniniame laivyne. Pamenu, politiniai vadai transparantą iškeldavo, pasakydavo aistringą kalbą, kad esame tėvynės sargyboje, kad mūsų tėvynė turi blizgėti. Tada mes kokį akmenį pajudindavome, kokį pagaliuką pakeldavome. Visur buvo tokia "pakazucha" (rus. pasirodymas – A.D.)", – pasakojo V.Čepas.

O didžiausia talka, kurioje V.Čepui teko dalyvauti, buvo Maskvoje, kai jis mokėsi Kvalifikacijos kėlimo institute. Ten jau  talka buvo "labai rimta".

Būdavo linksma, nors koks čia linksmumas, idiotizmas kažkoks, kai juokiesi pats iš savęs.

"Jau šeštą ryto aktyvistai daužė bendrabučio kambarių duris ir žadino visus į talką rėkdami: "Na subotnik! Na subotnik!" Pirmiausia susimesdavome pinigus ir vieną pasiųsdavome parnešti vyno. Prie gėrimų parduotuvės vaizdas buvo tarsi per Smolnio šturmą. Pasiuntinys suplukęs po kelių valandų grįždavo su tuo vynu, ir tada prasidėdavo tikroji talka. Būdavo linksma, nors koks čia linksmumas, idiotizmas kažkoks, kai juokiesi pats iš savęs", – konstatavo V.Čepas.

V.Čepas pripažįsta, kad talkų idėja buvo graži, bet tarybinėje santvarkoje kažkaip viskas greitai išsigimdavo, pradedant morale ir baigiant talkomis.

"Sovietinė sistema įdomi tuo, kad sukūrė naujo tipo žmogų. Dabar mes tuos vaisius ir turime. Ir jų šiandien pas mus dar labai daug. Bet talkos čia niekuo dėtos. Jos tik buvo vienas to gyvenimo paradoksų: pradžioje pridergiame, paskui grandome, rėkdami "valio", – ironizavo V.Čepas.

Užsitęsdavo iki vidurnakčio

Ilgametis Tarptautinės jūrų perkėlos vadovas Vaclovas Grigalauskas žodžių į vatą irgi nevyniojo, esą "subotnikai" pirmiausia asocijuojasi su gėrimu, gastrolėmis ir linksmybėmis.

Iš lenininių talkų namo grįždavome po vidurnakčio, prisisprogę.

"Iš lenininių talkų namo grįždavome po vidurnakčio, prisisprogę. Taip tada talkininkaudavome. Nors negalime teigti, kad tos talkos buvo beprasmės. Kažkokios naudos vis dėlto būdavo. Tačiau į tą V.Lenino "subotniko" idėją buvo nusispjauti, pagrindinis dalykas, kad už tos oficialios širmos laukė piknikas", – neslėpė V.Grigalauskas.

Esą kai kurie pikniko nesulaukdavo, prisigerdavo dar prieš talką iš pat ryto.

Lenininės talkos buvo privalomos visiems, ir nesvarbu, ar ten kas dirbdavo, ar ne.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nezabitauskas

Nezabitauskas portretas
Nepaliksim be atsako, nors sako - duok durniui kelią. Už Girulių aprinkau pakelės gabaliuką - bent ta vietelė bus kurį laiką nepriteršta dvikojų gyvulių, šikančių kur pakliuvo. Kame čia pompastika, gudrusis tinginy komentatoriau?

KiekvIenais

KiekvIenais portretas
metais pompastiškai vykdoma akcija ,,Darom"su veržliais, dažniausiai politikų ir jų šefuojamu organizacijų-lesyklų būreliais, man viens-prie-vieno atitinka kažkada buvusias leninines talkas.Tik čia išgerti neduoda:D).Niekada jose nedalyvauju.Nes groteską įžvelgiau daug anksčiau nei str.autorė rašydama apie sovietmetį.Esu įsitikinęs, kad aš, mokesčius mokantis, dirbantis šalies pilietis neprivalau kas pusmetį/ar kas metai/kuopti šiukšlynus, murdytis smirdalynuose ir pan.NES VISA TAI PRIVALO ATLIKTI TIE, KURIE GAUNA ALGĄ UŽ TOKIO DARBO PADARYMĄ.///Kažin ar pvz.Vokietijoje irgi būna kažkas panašaus į mūsų ,,darom'?

Tam > prie ruso bovo geriau

Tam > prie ruso bovo geriau portretas
Lentynos parduotuvej daznai buvo tuscios,tas tiesa, Bet atidarius eilinio Lietuvos gyventojo SALDYTUVA tada ir dabar- Naktis ir Diena!.Dabar pensininko saldytuve VEJAI PUCIA
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių