Spūsčių Klaipėdoje priežastis – policijos reidas

Trečiadienio vakaras vairuotojams, norėjusiems važiuoti uostamiesčio Baltijos prospektu bei Šilutės plentu, virto košmaru. Žmonės įstrigo kamšatyje neįtikėtinai ilgam laikui. Grįžimas namo ar skubėjimas į suplanuotus susitikimus buvo sužlugdytas. Vairuojančiųjų įtūžį sukėlė piko valandą išvažiavimo iš miesto kelyje reidą surengę policininkai.

Gadino nervus ir mašinas

Tuo metu, kai dauguma žmonių, baigę darbą, važiavo namo, neįprastai ilgos ir lėtai judančios eilės susidarė rytiniame miesto pakraštyje pakeliui iš pietinės miesto dalies. Taip pat Šilutės plente ir Baltijos prospekte.

Šių miesto arterijų žiedinė sankryža buvo paralyžiuota.

Socialiniuose tinkluose pasipylė automobilių eilėse įstrigusių žmonių nepasitenkinimas.

Klaipėdiečiai ir priemiesčių gyventojai vėlavo pasiimti iš darželių vaikus, netesėjo žodžio laiku atvykti į susitikimus, pavargę po darbo dienos kamavosi karštyje.

Ties šia žiedine sankryža kiekvieną dieną piko valandomis susidaro kamšatys, tačiau paprastai jos įveikiamos greičiau nei per pusvalandį.

Trečiadienį, pasak eilėse įstrigusių vairuotojų, iš miesto pavyko išvažiuoti po pusantros valandos.

Eilėse grūdosi ir lengvieji automobiliai, ir daugybė vilkikų.

Įsikišo miesto meras

Apie situaciją sužinojo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas. Jam paskambino į spūstį patekęs pažįstamas žmogus.

Meras netrukus klaipėdiečiams savo "Facebook" paskyroje parašė, kad susisiekė su policijos vadovais, norėdamas išsiaiškinti, ar viskas yra tikrai taip, kaip išgirdo.

Net ir tokiems tikslams pasiekti, mano įsitikinimu, nereikia prarasti sveiko proto ir racionalios nuovokos.

"Dideliam mano nustebimui buvo patvirtinta, taip, kamšatys susidarė, ir tai atsitiko todėl, kad pareigūnai surengė reidą. Išsakiau savo nuomonę, kad saugumas keliuose – neginčytinas ir svarbiausias prioritetas, o siekis kovoti su pažeidimais, o ypač su girtais vairuotojais, yra sveikintinas ir palaikytinas. Tačiau net ir tokiems tikslams pasiekti, mano įsitikinimu, nereikia prarasti sveiko proto ir racionalios nuovokos, žinant kada, kur ir kokie transporto srautai juda, o juo labiau – gyvenant ir dirbant Klaipėdoje. Tikiuosi, kad pareigūnai tuos argumentus išgirdo ir suprato, bent jau tokį įspūdį pats sau susidariau. Tikiu ir linkiu, kad ateityje tokių nesusipratimų būtų išvengta, žinoma, tuo pat metu sąžiningai ir nepertraukiamai atliekant savo misiją visų mūsų saugumo keliuose labui", – klaipėdiečiams skelbė miesto meras.

Stabdė beveik kiekvieną mašiną

Tik pasiekę Vilniaus plentą daugelis suprato, kas atsitiko.

Ties įmone "Yazaki" stovėjo visa eilė policijos automobilių.

Buvo stabdomas beveik kiekvienas automobilis, mašinų srautas vos vos judėjo.

Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininkas Mindaugas Džermeika ketvirtadienį ryte tikėjosi žurnalistų skambučių, išvakarėse būtent jam skambino miesto meras.

M.Džermeika paaiškino, kad reido tikslai buvo du.

Praėjusią savaitę Lietuvos kelių policijos tarnyba paskelbė, kad kas dešimtas vairuotojas ties Jakų transporto žiedu buvo nustatytas vairavęs neblaivus.

Policininkai nusprendė, o gal buvo kažkur girdėję, kad prieš darbo dienos pabaigą nemažai vairuojančių žmonių paragauja alkoholio ir tikisi, kad piko valandą pareigūnai nestabdys.

Todėl uostamiesčio patrulių rinktinės vienas vadovų nusprendė patikrinti, ar tokia nuostata teisinga.

Tuo pat metu policininkai norėjo patikrinti iš ir į Kaliningrado sritį važiuojančius Rusijos Federacijos valstybiniais numeriais pažymėtus automobilius.

Ketinta išsiaiškinti, kaip laikomasi Kaliningrado tranzito reikalavimų. Laikantis ES standartų, tai mūsų šalies policininkams yra prioritetinis darbas, kurį reikia atlikti nuolat ir reguliariai.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) viršininkas Alfonsas Motuzas patikslino, kad šiemet mieste labai padaugėjo eismo įvykių, kurių metu žuvo eismo dalyvių.

"Šių metų eismo įvykių tyrimo statistika ir trumpalaikė eismo dalyvių kontrolė patvirtina šią informaciją. Vairuotojai eismo įvykius įvykdo neblaivūs arba jų girtumas nustatomas vos iki leistinos ribos, vairuojama neturint tam teisės, be techninių apžiūrų pažymos apie patikrą, be draudimo, vairuotojai naudojasi mobiliojo ryšio telefonais. Todėl minėtu laiku ir minėtoje vietoje Kelių policijos tarnybos vadovų siūlymu bei AVPK vadovybės pritarimu buvo nuspręsta Patrulių rinktinės ir Kelių policijos tarnybos pajėgomis surengti bendrą transporto vairuotojų patikrinimą", – raštu dienraščiui "Klaipėda" atsakė A.Motuzas.

Reagavo netinkamai

"Tai buvo Patrulių rinktinės suorganizuotas reidas. Policinės priemonės vietą, kurioje dalyvavo šeši patrulių ekipažai, pasirinko ir koregavo ne Kelių policijos viršininkas, o reido vyresnysis. Tik jis galėjo vertinti situaciją vietoje ir koreguoti pavaldinių veiksmus. Jis turėjo suprasti, kad kemšasi viena pagrindinių miesto gatvių, pristabdyti patikrą ir išspręsti problemą, padedant sureguliuoti eismą, – situaciją apibūdino M.Džermeika. – Galbūt jis neįvertino, kad tuo metu automobiliai važiavo ir iš tarptautinio kelto. Pastebėjome taktikos klaidų, teko įsikišti ir nurodyti, kad pareigūnai, kurie profiliuoja transporto priemones, neužlaikytų transporto. Reide dalyvavo nemažai jaunų patrulių, neseniai baigusių Lietuvos policijos mokyklą. Galbūt vyresnysis netinkamai paaiškino, kad reido metu ne visi pareigūnai turi stovėti. Niekas nekreipė dėmesio, kaip važiuoja likęs transportas. Pritrūko taktinės korekcijos."

Kelių policijos vadovas paaiškino, kad profiliavimu policininkai vadina veiksmus, kai pareigūnas pristabdo transporto priemonę, pažvelgia vairuotojui į akis, apžiūri valstybinį numerį ir, jeigu nieko neįtaria, ranka parodo, kad galima važiuoti toliau.

Kilus įtarimų, vairuotojas paprašomas sukti į šalikelę, ir policininkas imasi tikrinti nuodugniau.

Reido vyresnysis buvo patrulių rinktinės kuopos vadas Marius Uksas. Jis, kolegų žodžiais tariant, yra patyręs darbuotojas.

Atsiprašė už nepatogumus

Paprašytas pakomentuoti trečiadienio vakaro spūstis, sukeltas policininkų, A.Motuzas paaiškino, kad, organizuojant policijos priemones, reidus, patikrinimus, ar atliekant kitas procesines priemones, visada yra iš anksto ruošiami priemonių planai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Mentai neturi smegenų,svarbu dirbti bet nesvarbu kad trukdo.

Se

Se portretas
H.Manto g. iki išnaktų vyksta motociklų dragai. Bet policiją turbūt neturi laiko ten tvarką daryti, nes turbūt reikia labai ruoštis reisams, o po jų ilsėtis.

Jovita

Jovita portretas
Senamiesti, kraustykites i kaima ir triuksmo negirdesit...visoj europoj centruose judejimas , o klp kas...spyga!
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

  • Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena
    Gargždų gyventojus išgąsdino suveikusi sirena

    Trečiadienio vakarą, prieš 19 val., Gargžduose nerimo įvarė staiga miesto centre ėmusi kaukti sirena. ...

  • Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?
    Kaip apsaugoti dviračius nuo vagių?

    Gyventojai jau vis aktyviau važinėja dviračiais ar paspirtukais, į kuriuos kėsinasi vagišiai. Jų grobiu dažniausiai tampa neprirakinti, be priežiūros palikti, neretai ir brangiai kainuojantys dviračiai. Pareigūnai pataria ženklinti savo turt...

    1
  • Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena
    Prieš Velykas – Kryžiaus kelio eisena

    Šiandien, Didįjį penktadienį, uostamiesčio gatvėmis klaipėdiečiai neš maždaug šešių metrų kryžių. Šis Kristaus kančios apmąstymams skirtas Kryžiaus kelias tikintiesiems yra vienas svarbiausių įvykių prie&sca...

    4
  • Klaipėda puošiasi šventėms
    Klaipėda puošiasi šventėms

    Uostamiestis pamažu ruošiasi Velykoms. Kai kur prie daugiabučių namų matyti kiaušiniais papuoštos medžių šakos, prie Kultūros centro Žvejų rūmų – velykinė instaliacija, o parduotuvių vitrinose irgi yra velykinių ...

    2
  • „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas
    „Palangos dienos“ kviečia paminėti dvi kurortui svarbias datas

    Penktadienį Palangoje prasideda savaitę truksiančios kurorto dienos, kurios įprasmins Palangos krašto prijungimą prie Lietuvos prieš daugiau kaip šimtmetį bei paminės kurorto gimtadienį. ...

  • Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą
    Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą

    Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...

    9
  • Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!
    Naudojimui nebetinkamas padangas galite atiduoti nemokamai!

    1. Jei perkate naujas padangas parduotuvėje ir servise, ten galite nemokamai atiduoti ir senąsias. Tik turi atitikti perkamų–paliekamų padangų kiekis ir tipas: jei perkate lengvojo automobilio padangas, traktoriaus ar sunkvežimio padangų palikti n...

    5
  • „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje
    „Smiltynės perkėla“ – svarbių pokyčių kelyje

    Milijonai keleivių, šimtai tūkstančių transporto priemonių. Praėję metai bendrovei „Smiltynės perkėla“ buvo darbingi ne vien perkėlimų skaičiumi. Ilgametes marių laivybos tradicijas puoselėjanti įmonė įgyvendina ambicingus p...

    5
  • Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais
    Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais

    Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...

    13
  • Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras
    Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras

    Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...

    13
Daugiau straipsnių