Startuos šaudyklinis traukinys Klaipėda – Vilnius – Klaipėda

Siekdamos plėtoti intermodalinių vežimų paslaugas bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ ir „Intermodal Container Service“ antradienį pasirašė sutartį dėl krovinių gabenimo maršrutu Klaipėda - Vilnius - Klaipėda.

„Lietuvos geležinkeliai“ paleis šaudyklinį traukinį, o „Intermodal Container Service“, teikianti ekspedijavimo ir muitinės tarpininko paslaugas, taps jo operatoriumi. Traukinys iš Klaipėdos Draugystės stoties išvyks pirmadieniais, 22 val. 12 min., o į Vilniaus Panerių stotį atvyks antradieniais 7 val. 26 min. Atgal į Klaipėdą išvyks ketvirtadieniais 22 val. 22 min. - atvyks penktadieniais 7 val. 51 min. 

Juo bus galima vežti 50 TEU (1 TEU - atitinka vieną 20 pėdų konteinerį), o esant poreikiui - šį kiekį padvigubinti. Numatoma organizuoti 40 traukinių per metus bei pervežti 3000-4500 TEU. Atsižvelgiant į rinkos ir klientų poreikius, ateityje planuojama traukinių kiekį didinti iki dviejų savaitinių. Klaipėdoje konteineriai į šaudyklinį traukinį bus formuojami dviejuose terminaluose - „Klaipėdos konteinerių terminale“ ir „Smeltėje“.

Konteinerinio traukinio kainodaros sistema buvo nustatoma nuodugniai ištyrus konkurencinę aplinką ir atsižvelgiant į rinkos sąlygas, todėl manoma, kad jis bus komerciškai patrauklus klientams. Vežimo kaina priklausys nuo konteinerių skaičiaus - kuo jis didesnis, tuo mažesnė vieno konteinerio pervežimo kaina.

Taip pat planuojama Panerių geležinkelio stotyje įkurti sausumos uostą, taip krovinių siuntėjams, gavėjams ir linijoms pasiūlant papildomų paslaugų, tokių kaip pilnų konteinerių pervežimas krovinio gavėjui, konteinerių saugojimas bei jų nukreipimas ne tik į uostą, bet ir krovai.

Šis projektas - dar vienas žingsnis, siekiant sudaryti krovinius gabenančioms įmonėms kuo palankesnes sąlygas bei didelis indėlis į intermodalumo ir aplinkosaugos idėjų plėtrą Lietuvoje. Vežant krovinius geležinkelių transportu sunaudojama kone tris kartus mažiau degalų nei gabenant panašų kiekį krovinių vilkikais, todėl geležinkeliai - ne tik efektyvus, bet ir gerokai ekologiškesnis transportas - mažiau teršiama aplinka, tausojami šalies keliai.

Pasirašytoji sutartis sudarys galimybes sujungti krovinių gabenimą jūra, geležinkeliu ir automobilių transportu, taip klientams pasiūlant didesnę pasirinkimo laisvę.


Šiame straipsnyje: šaudyklinis traukinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių