Statybines atliekas – tik ne į bendrą konteinerį

  • Teksto dydis:

„Klaipėdiečiai pagaliau atrado kur dėti statybos ir remonto atliekas“, – teigė Klaipėdos aplinkosaugininkai. Į Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles statybinių šiukšlių atvežama vis daugiau: 2015 m. priimta 661 tona, 2016 m. – 850 tonų, o šiemet per pirmuosius tris mėnesius, kai statybos dar nevyko masiškai, jau atvežta apie 200 tonų.

„Šiuo metu Šiaurės prospekto ir Tilžės  aikštelėse pastatėme papildomą didžiausią 20 m3 konteinerį statybinėms atliekoms. Nes įprastai naudojamo vieno 8 m3 konteinerio nebeužtenka – klaipėdiečiai jį pripildo per dvi tris dienas“, – pasakojo Ramunė Šličienė, KRATC ekologė.

Aplinkosaugininkė neslepia, jog atliekas į aikšteles dažniausiai atveža tie patys žmonės, matyt, statybininkai. Bet jos pristatomos vis kito asmens vardu.

„Visi į aikštelę atliekas atvežę klaipėdiečiai yra registruojami. Kiekvienas Klaipėdos gyventojas į aikštelę kasmet gali pristatyti 250 kg statybinių ir remonto atliekų. Keturių asmenų šeimynai tai būtų 1 tona. Matyt patys statybininkai pasiūlo žmogui, kuriam remontuoja ar stato būstą, nemokamai atiduoti statybines atliekas. Jis su savo dokumentu atvyksta kartu su statybininkais ir aikštelėje civilizuotai palieka arba išrūšiuoja savo statybines šiukšles“, – aiškino R. Šličienė.

Ekologės manymu – tai pats teisingiausias sprendimas, nes po remonto lieka metalinių profilių, putų polistirolo atraižų, medienos, plastiko pakuočių, o šios medžiagos yra vertingos antrinės žaliavos, kurios aikštelėje išrūšiuojamos į atskirus konteinerius. Perdirbimui nebetinkamos statybinės atliekos vėliau išvežamos į sąvartyną.

Daugiau atliekų – užsisakykite konteinerį

Klaipėdos miesto savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus vedėja Rasa Jievaitienė akcentavo, jog kito civilizuoto ir nemokamo būdo atsikratyti  po statybos ar remonto likusiomis atliekomis klaipėdiečiai neturi.

„Jei po statybos darbų liko didesnis kiekis atliekų, reiktų užsisakyti atitinkamo dydžio konteinerį – jų būna įvairių, nuo 3 m3 iki 16 m3 talpos. Šią paslaugą Klaipėdoje teikia bent keli privatūs vežėjai pagal sutartinius įkainius“, – aiškino R. Jievaitienė.

Aplinkosaugininkė priminė, kad jokiu būdu negalima statybinių atliekų mesti į komunalinių atliekų konteinerius ar palikti šalia jų. Tai laikoma piktybiniu atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimu ir baudos pažeidėjams siekia kone 600 eurų.

„Mesdami statybinį laužą į bendrus komunalinių atliekų konteinerius  piktadariai daro dvigubą žalą: laužo pačius konteinerius – jie nepritaikyti tokiems svoriams ir sugadinami nepataisomai. Be to statybinės atliekos užteršia kitas konteineryje esančias perdirbimui tinkamas antrines žaliavas ir kartu su komunalinėmis atgabentos į rūšiavimo gamyklą gadina brangius įrengimus“, – sakė vedėja, primindama, jog po remontų dar lieka dažų, skiediklių indai, sandarinimo putų flakonai ir kitų chemikalų talpos bei likučiai, kuriuos taip pat saugiai ir nemokamai galima palikti didžiųjų atliekų aikštelėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių