Statybininkų „vokeliuose “ – per 200 tūkstančių litų

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Klaipėdos AVMI), gavusi pranešimą VMI pasitikėjimo telefonu 1882 ir patikrinusi Klaipėdos statybų bendrovę, nustatė atlyginimo mokėjimo „vokeliuose“ atvejį.

Preliminariais duomenimis, per pastaruosius kelis mėnesius daugiau nei trisdešimčiai įmonės darbuotojų galėjo būti išmokėta per 200 tūkst. litų neapskaityto darbo užmokesčio. Patikrinimas atliktas bendradarbiaujant Klaipėdos AVMI ir Klaipėdos apskrities VPK Nusikaltimų tyrimo biuro Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnams.

Apie tai, kad statybų bendrovėje yra pažeidžiami darbuotojų interesai didžiąją dalį atlyginimo jiems mokant „vokeliuose“, pasitikėjimo telefonu beveik tuo pačiu metu buvo gauti net keli anoniminiai pranešimai. Jie pasitvirtino atvykus į įmonę, kurioje kaip tik tuo metu vyko neoficialiosios dalies atlyginimų dalybos.

Patikrinimo metu rasta algoms skirta pinigų suma ir ranka rašyti atlyginimų „juodraščiai“, kuriuose buvo fiksuojama kada, kam ir kiek jų išmokėta. Įmonėje pilnu etatu įdarbinti darbuotojai oficialiai gaudavo minimalų atlyginimą, o įdarbintieji puse etato – perpus mažiau. Papildomas sumas „vokeliuose“, kurios, preliminariais skaičiavimais, per mėnesį sudarydavo iki 50 tūkst. litų, darbuotojams išmokėdavo laikinasis įmonės vadovas.

„Pranešimų apie įmonėse mokamą neapskaitytą darbo užmokestį pastaruoju metu gaunama vis dažniau. VMI pasitikėjimo telefonu gautų pranešimų skaičius apskrityje šiemet išaugo net 44 proc., didžioji dalis pranešimų buvo gauta dėl neapskaitytų pajamų - tokių pranešimų šiemet sulaukta 77 proc. daugiau nei pernai“, - pastebi Klaipėdos AVMI viršininko pavaduotojas Andrej Cukanov.

Klaipėdos apskrityje neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo atvejai šiemet nustatyti transporto ir viešojo maitinimo paslaugų įmonėse, naudotų automobilių ir jų dalių mažmeninės prekybos, chemijos produktų, metalo apdirbimo, siuvimo paslaugų įmonėse.

Pažymėtina, kad mokesčių administratorius aiškinasi ne tik „vokelių“ mokėjimo atvejus, yra nuodugniai analizuojama ir vertinama informacija apie galimus įmonių neapskaitomų pajamų šaltinius. Neapskaitytą darbo užmokestį mokančių bendrovių vadovams gresia administracinė atsakomybė - už darbo užmokesčio bei kitų su darbo santykiais  susijusių  išmokų,  neįtrauktų  į  buhalterinės apskaitos dokumentus, išmokėjimą darbdaviams  ar  jų  įgaliotiems  asmenims gali būti skirta iki dvidešimties tūkstančių litų bauda. Be to, už apgaulingą apskaitos tvarkymą yra numatyta ir baudžiamoji atsakomybė.

Klaipėdos AVMI primena, kad apie neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo, gautų pajamų slėpimo atvejus, kitus mokestinius pažeidimus gyventojai gali pranešti VMI pasitikėjimo telefonu 1882, užpildę anketą interneto svetainėje www.vmi.lt arba atėję į vietos mokesčių inspekciją.


Šiame straipsnyje: atlyginimas vokelyjeVMI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Marius

Marius portretas
Idomu, kiek Lietuvoje tokiu stambesniu firmeliu nemokanciu mokesciu ?

Mariui

Mariui portretas
80 procentų

x

x portretas
padaugės bedarbių
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių