- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Palangos Stintų šventei (vasario 8-10 d.) intensyviai besirengiantys palangiškiai atvykusiuosius žada nustebinti ne tik žuvies bei renginių gausa, bet ir ypatingu stintų skoniu. Norėdami šventės „kaltininkei“ suteikti naujo prieskonio, Stintų ordino riteriai šios žuvies ruošimui nusprendė pasitelkti netgi gintarą.
Veikiausiai Lietuvoje sunku būtų rasti žmogų, nė karto neskanavusį stintos – šios žuvies skonį ir kvapą nesunkiai atpažintume iš daugelio kitų žuvų. Tačiau palangiškiai kurorto gyventojus ir svečius kitą savaitgalį žada nustebinti savo išradingumu bei naujais, dar neišmėgintais prieskoniais.
Pasak Stintų ordino magistro Klaido Pakutinsko, tradiciškai Stintų šventėje populiariausias patiekalas yra miltuose apvoliota kepta stinta. „Visuomet stintų sezonas prasideda nuo aliejuje keptos, miltuose apviliotos stintos. Kai atsivalgoma šiuo būdu paruoštos stintos, pradedama ją marinuoti, vėliau – rūkyti bei kitaip gaminti“, – sakė Stintų ordino magistras.
Beje, pasak K. Pakutinsko, ypatingu skoniu pasižymi stintų ikrų kotletukai, kurių paragauti galima tik Stintų šventėje, taigi – vieną kartą per metus, ir tik vienoje vietoje. „Šis vieno žvejo gaminamas patiekalas yra tikras ekskliuzyvas“, – įsitikinęs Stintų ordino magistras.
Tad atvykusieji į Stintų šventę raginami vien tik kepta stinta neapsiriboti, kadangi kavinių ir restoranų virtuvių šefai, o taip pat – Stintų šventės metu vykstančio Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai pasitelks visą išmonę, kad stintą savo svečiams patiektų naujai, įdomiai ir, be abejo, labai skaniai.
Pasak vieno iš pagrindinių Stintų šventės organizatorių, Stintų ordino kanclerio Nerijaus Stasiulio, Lietuvos žuvies barbekiu čempionato dalyviai Stintų šventės svečius kasmet nustebina savo išmone bei profesionalumu. „Šiame čempionate dalyvauja geriausi grilio meistrai su savo komandomis, ir čempionatui jie labai rimtai rengiasi – jo metu kasmet gimsta nauji receptai. Virtuvės šefai siekia kelti savo reitingus, o taip pat – parodyti kitiems čempionato dalyviams naujienas, pristatyti gamybos subtilybes. Bet svarbiausia šiame čempionate yra tai, kad jo metu kuriami nauji receptai“, – kalbėjo N. Stasiulis.
Žuvies barbekiu čempionato dalyviai Stintų šventės metu pagamins po du patiekalus, skirtus konkursui, bei po vieną reprezentacinį – visuomenei. Šio čempionato metu naudojama stinta, pristatomi nauji šios žuvies gaminimo būdai, pateikimo forma. Didelis dėmesys skiriamas ne tik maisto gamybai, bet ir patiekalo pateikimui. Tad Stintų šventės svečiai galės pasisemti nemažai naujų idėjų.
Geriausi žuvies grilio meistrai artėjančiam Lietuvos čempionatui ėmė rengtis iš anksto, tačiau už juos dar anksčiau apie būsimąją šventę ėmė galvoti Stintų ordino nariai – Gintaro Sičiūno, Stintų ordino maršalo, teigimu ypatingų stintos ruošimo receptų šiųmetei šventei imta ieškoti jau prieš metus. „Kadangi Palanga yra gintaro kraštas, nusprendėme stintos paruošimui naudoti gintarą. Receptus susirinkome iš senolių – senelių, prosenelių. Vėliau juos išbandėme, ir kad išgautume gerą bei ypatingą stintos skonį, receptus teko tobulinti dešimt, o kartais – netgi dvidešimt kartų“, – kalbėjo G. Sičiūnas.
Ypatingi, „gintariniai“, patiekalai Stintų šventės metu bus pristatomi prie Stintų ordino pilies – J. Basanavičiaus gatvės pradžioje įsikūrusios kavinės „Molinis ąsotis“. Čia, be jau įprastų šios žuvies ruošimo būdų, stintos, skumbrės ir lašišos bus kepamos su degintu gintaru. „Toks žuvies ruošimo būdas – ne naujovė, o iš mūsų senelių paveldėtas receptas, kulinarinis paveldas. Taip iškepta stinta įgauna gražaus rusvumo bei specifinį dūmų kvapą ir skonį“, – sakė G. Sičiūnas.
Stintų ordino riteriai žada ir kulinarinių eksperimentų – stintą marinuoti su gintaro actu. G. Sičiūno teigimu, taip marinuota stinta įgauna tvirtumo, ji tampa standesnė, nei įprastai.
Na o sušalusieji prie Stintų ordino pilies galės paskanauti arbatos, pagardintos gintariniu medumi nei specialiu gintariniu antpilu – tokią arbatą anksčiau ypač vertindavę iš jūros sugrįžę sužvarbę žvejai.
O paskanavę geriausių virtuvės meistrų paruoštos stintos, šventės svečiai, grįžę į namus, galės ir patys išbandyti išmoktus receptus, kadangi šviežios, ką tik pagautos stintos šventėje turėtų būti apstu. „Stintų yra, žvejai jau traukia pilnus tinklus. Stintų šventės metu šviežią žuvį pardavinės apie dvidešimt vietos žvejų“, – sakė K. Pakutinskas.
Tačiau vien žuvimi apsiriboti taip pat nevertėtų – Stintų šventę, kaip ir kasmet, paįvairins ne tik turtinga kultūrinė bei pramoginė programa, bet ir spalvingas kermošius, kurio metu savo dirbinius bei maistą siūlys apie pustrečio šimto tauto tautodailininkų bei kulinarinio paveldo atstovų. Šventės metu skambės linksma muzika, vyks įvairios rungtys bei atrakcijos.
Stintų šventė į Palangą visus sukvies vasario 8-10 dienomis, o daugiausiai linksmybių, be abejo, bus šeštadienį, vasario 9 d.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kretingos taryba – prieš „European Energy“ žaliojo kuro gamyklos statybą3
Kretingos valdžia nepritarė Danijos atsinaujinančios energetikos kompanijos „European Energy“ planams rajone statyti žaliojo kuro gamyklą. ...
-
Kelionė iš Klaipėdos į Rygą – tik su persėdimais2
Pernai pradėjęs kursuoti traukinys Vilnius–Ryga stojo Šiauliuose, o jau nuo balandžio sustos dar dviejuose Lietuvos miestuose. Uostamiesčio gyventojams iš Klaipėdos tiesiogiai pasiekti Latvijos sostinę traukiniu dar nepavyks, bet, pas...
-
Vietoj griuvenos Liepojos gatvėje – prekybos centras6
Liepojos gatvės pradžioje pokyčiai stebina ir tempu, ir mastais – metų pradžioje pagaliau nugriautas apleistas baltų plytų statinys ir greta jo veikusi parduotuvė. Dabar milžiniškoje statybų aikštelėje verda darbas. ...
-
Ant Dangės upės kranto – benamių „sanatorija“1
Prie Dangės upės klaipėdiečiai aptiko nelegaliai suręstą namelį. Jie įtaria, kad buveinę sumeistravo benamiai. Artėjant sutemoms čia susirenka lėbautojų būrys, kuris neduoda ramybės kitapus upės gyvenantiems žmonėms. ...
-
A. Vaitkus: noras prijungti Vaikų ligoninę prie darinio, turinčio milžinišką nuostolį – nesuvokiamas10
Didelių finansinių problemų turinčioje naujojoje Klaipėdos universiteto ligoninėje situaciją būtų galima pataisyti prie jos prijungus pelningai dirbančią Vaikų ligoninę ir pardavus miesto centre esančius jos pastatus. Tokia idėja pasigirdo po Se...
-
Klaipėdoje įsigaliojo nauja tvarka: po išvykų teks teikti ataskaitas3
Įsigaliojus naujai Klaipėdos savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų komandiruočių į užsienį tvarkai, visi grįžusieji po darbo kelionių Komandiruočių į užsienį tikslingumui nustatyti komisijai privalės pateikti ataskaitas ne tik ...
-
Netektis KU bendruomenėje: mirė L. Z. Ruseckienė1
Eidama 90-uosius metus, mirė viena ryškiausių Lietuvos literatūros pedagogikos tyrėjų, ilgametė Klaipėdos universiteto dėstytoja, profesorė Liuda Zinaida Ruseckienė. ...
-
A. Vaitkus: Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas prie KU ligoninės – nesvarstytinas5
Seimo Sveikatos reikalų komitetui protokoliniu sprendimu pasiūlius Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos universiteto ligoninės, uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus tvirtina, kad toks klausimas nesvarstytinas. ...
-
Kaimynų džiaugsmui – fejerverkas ankstų rytą8
Savaitgalį dešimtys šeimų liko be miego. Nežinia ką šventę kaimynai savo kieme nusprendė į dangų driokstelėti fejerverkų salvę. Tačiau šitokia linksmybių kulminacija šeštadienį pusę šešių ...
-
Švęsti Velykų – į Palangą: džiaugiasi, kad kainos dar – ne vasarinės8
Kai kurie į Palangą atvyksta trumpam – pavasario saulės išvilioti. Kiti kurorte ilsisi ir ten žada net margučius ridenti. Palangiškiai neabejoja, kad per Velykas kurortas ūš, teigia, kad taip būna kasmet, ypač po pandemijos. ...