Streikas Klaipėdos mokyklose padvelkė teismais

Įsisiūbavus neterminuotam pedagogų streikui, griūva ir įprasta šeimų dienotvarkė – neturėdami kur palikti mažamečių vaikų, klaipėdiečiai patiria rūpesčių ir neplanuotų finansinių išlaidų. Įniršę tėvai svarsto galimybę duoti į teismą Vyriausybę dėl negebėjimo suvaldyti kilusios mokyklų krizės.

Reikalaus atsakomybės

Klaipėdietė Inga viena augina du pradinukus.

Mokykla, kurioje mokosi vaikai, streikuoja, pamokos nevyksta. Ir kiek tai truks, neprognozuojama.

"Teoriškai yra galimybė vesti vaikus į mokyklą, bet ką jie ten veiks? Filmukus žiūrės visą dieną? Situacija absoliučiai nenormali, privalau samdyti auklę arba imti nemokamų atostogų. Abiem atvejais patirsiu finansinių išlaidų ir nemenkų, kas man visa tai kompensuos?" – klausė moteris.

Kitas tėvas nusiteikęs dar aršiau, nors teigia  suprantantis mokytojų blogą situaciją, bet, esą kuo dėti vaikai, kurie pagal Konstituciją turi teisę į mokslą, beje, kaip ir mokytojai turi teisę streikuoti.

Kodėl valstybė neužtikrina mūsų vaikams galimybės mokytis?

"Galvoju apie ieškinį teisme. Kodėl valstybė neužtikrina mūsų vaikams galimybės mokytis? Kodėl mes, visi piliečiai, mokantys mokesčius ir išlaikantys tokią armiją valstybininkų, turime kentėti Vyriausybės negebėjimą neutralizuoti jų pačių sukelto chaoso švietimo srityje?" – piktinosi klaipėdietis.

Būtų beprecedentis atvejis

Ieškinys teismui dėl pedagogų streiko sukeltų nepatogumų ir dėl to atsiradusių išlaidų tėvams būtų beprecedentis atvejis Lietuvos teismų istorijoje, tačiau tokia tikimybė labai reali.

Advokatas Osvaldas Martinkus teigė, kad kreiptis į teismą visada galima. Tačiau esą teisininkas dar turėtų gerai pagalvoti, kas turėtų būti atsakovas.

"Suprantu, kad šis klausimas pirmiausia yra principo reikalas: "Aš esu nekaltas, dėl to patiriu išlaidų, tegul man atlygina." Tik štai klausimas, kiek žmogus nori atgauti tų pinigų ir kiek tai kainuos, kad jis juos atgautų? Yra tokių principingų tėvelių, kurie nusiteikę tokiems dalykams, bet ką jie iš to laimės? Gali būti, kad teismas nepripažins tokių išlaidų pagrįstomis ir būtinomis", – dėstė advokatas.

Anot O.Martinkaus, mokytojai streikuoja juk ne šiaip sau. Ir dėl to kaltos ne mokyklos, ir ne mokytojai, o Švietimo ir mokslo ministerija.

"Pilietiškai žiūrint, paduoti į teismą valstybę dėl mokytojų kilusio streiko ir nemokomų mokinių, yra sveikintinas dalykas. Tai būtų papildomas spaudimas valdžiai reaguoti į esamą situaciją ir ją spręsti, juk valdžios funkcijos ir jos pareigos užsiimti vadyba, o mes matome, kad ta vadyba buksuoja. Ir jei kada nors ministras asmeniškai turėtų padengti tėvų patirtus nuostolius, tada gal kas nors pajudėtų", – mano advokatas.

Bylinėtis ketina ir profsąjungos

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos Klaipėdos miesto skyriaus vadovė Laima Juknienė pabrėžė, kad nuo rugsėjo 1-osios mokyklose startavo dvi reformos – ir nauja mokytojų apmokėjimo sistema, ir klasės krepšelio modelis.

Visa tai po ilgo nesusikalbėjimo bei priešpriešos su ministerija ir tapo stimulu pedagogų streikui.

"Jau kai klasės krepšelio modelis buvo išmėginamas penkiose Lietuvos savivaldybėse, matėme, kad jis turi nemažai trūkumų. Mes ne kartą iš ministerijos reikalavome to klasės krepšelio analizės, tačiau į tai nebuvo sureaguota, bet įdiegta dar ir nauja mokytojų apmokėjimo tvarka. Manyčiau, dėl to krepšelio Klaipėdos mokyklos labai nukentėjo, nes pas mus šita tvarka nepasiteisino", – įsitikinusi L.Juknienė.

Klaipėdiečiai rašė ne vieną raštą į Švietimo ir mokslo ministeriją dėl kilusių neaiškumų – ir dėl darbo grafikų, ir dėl darbo laiko.

Profsąjungų advokatas yra išsiuntęs užklausimą ministerijai, tačiau per mėnesį atsakymo taip ir nesulaukė.

"Šią savaitę tarsimės, ar reikėtų ministeriją paduoti į teismą už neatsakymus. Man tai neįsivaizduojamas dalykas. Tai yra patyčios prieš mokytojus, kitaip tokio ignoravimo pavadinti negaliu", – piktinosi L.Juknienė.

Vaikai – bandomieji triušiai

Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Aušra Zarambienė pabrėžė, nors kai kurie mokinių tėvai nepatenkinti mokytojų streiku, tačiau didžioji tėvų dalis jį palaiko.

"Mes matome, kad mokytojai patiria nuolatinį stresą, pervargę, galiausiai ir mes, tėvai, nebežinome, ko tikėtis kiekvienais metais rugsėjo pradžioje, nes nuolat kas nors keičiasi. Yra visiška nežinomybė dėl ateities, tai kelia mums nerimą, nes mūsų vaikai virsta bandomaisiais triušiais, o už nepavykusius bandymus niekas neprisiima atsakomybės", – tvirtino A.Zarambienė.

Anot jos, bandydami sutaupyti šiandien, aukojame savo vaikų ateities perspektyvas.

"Ir dabar, kai vyksta streikas, ministerijos nenoras kalbėtis su žmonėmis, kurie turi savo siūlymų, tėvams kelia  nerimą. Mes palaikome mokytojų streiką ir manome, kad mokytojai elgiasi teisingai, kovodami su sistemos ydomis, taip parodydami ir vaikams, kad demokratinėje valstybėje kiekvienas jos pilietis gali ir turi kovoti, matydamas neteisybę ir negeroves. Mes suprantame tėvų nerimą dėl streiko mokykloje, bet reikia suprasti, kad tik susivieniję kartu galime reikalauti ir kitokio požiūrio į kiekvieną vaiką, ir kitokio švietimo", – kalbėjo A.Zarambienė.

Streikuoja vis daugiau mokyklų

L.Juknienės teigimu, streikas – kraštutinis sprendimas, nes visos derybinės formos su ministerija jau buvo išsemtos.

Iki vakar dienos Klaipėdoje streikavo 650 mokytojų iš 20 ugdymo įstaigų, savaitės pabaigoje streikuojančių pedagogų turėtų būti 984.

Skaičiai gali keistis. Iš viso Klaipėdos mokyklose dirba apie pusantro tūkstančio mokytojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Renata

 Renata portretas
Nebūkit pikti ir nekaltinkit vieni kitų, tik to ir tikimasi- supriešinti visuomenę.Matote betvarkę šalyje visose srityse.Latvija, Estija daug geriau tvarkosi ar neakivaizdu?

To nesvarbu

To nesvarbu  portretas
To nesvarbu, tai ko dirbi jei alga netenkina, o širsti tai ką tevai negali per kelis metus nuipirkti vaikui telefono, jau pavydit , nekenčiat vaikų. Jei netenkina alga ieškokis kito darbo, ko stojai į tą pedagoginį, ko nestojai į inžinerinį į informatikos mokslus, programavimą? pasirinkot būti biudžetininku, juk šalis tai maža, ekonomikos kažkokios nera, o biudžetininkų armija didele. LAISVOJ RINKOJ GYVENAT MOKA MOKYKLOJ PER MAŽAI EIKIT Į PRIVATŲ VERSLĄ. Ko trinatės tose mokyklose, kad blogai, darbo birzos puslapyje rašo, kad 2500 mokytojų iesko darbo, o kiti sau leidžia streikuot.

Nesvarbu

Nesvarbu portretas
Niekada nepamiršiu pertraukos, kai penktokas priėjęs naiviai pasigyrė: aš per gimtadienį gavau telefoną už 600 eurų.... Mano pedagoginė alga dirbant virškrūviu vos 100 eurų daugiau! Tai normalu? Tai kaip tokie mokiniai gali gerbti ubagą? Nesvarbu, jog turi magistro laipsnį, bet esi Ubagas! Taigi, ateikite ir savaitėlę padirbėkite mokykloje: ir sąlygos bus elitinės, ir atlygis elitinis.....
VISI KOMENTARAI 45

Galerijos

Daugiau straipsnių