Studentai kviečia į gedulingas eitynes

Dėl universitetų ateities sunerimęs uostamiesčio jaunimas skelbia aukštojo mokslo ir kultūros laidotuves. Gegužės 3-iąją juodai apsirengę moksleiviai ir studentai žygiuos nuo Senojo turgaus iki Atgimimo aikštės, kad įrodytų, jog yra neabejingi miesto reikalams.

"Pirks bilietus į Vilnių"

"Uždarysime universitetus, išnaikinsime teatrus, menininkus atiduosime Vilniui, abiturientams nupirksime bilietus į Vilnių ir Kauną, dėstytojus išsiųsime į amžinai truksiančias akademines atostogas, pastatus perduosime Turto bankui, o miesto aikštėse sudžiausime žvejybinius tinklus", – taip skelbiama renginio afišoje.

Esą labiausiai studentai sunerimę dėl Švietimo ir mokslo ministerijos aukštojo mokslo reformos, universitetų likimo ir kultūros židinio genocido Klaipėdoje. Todėl savo iniciatyva organizuoja mitingą-protestą, kurio metu pasisakys prieš drastišką ir naikinimo principu vykdomą reformą.

Pastaroji, studentų manymu, brukama per daug agresyviai, veikiau griaunant ir naikinant, nei bandant sustiprinti ir išsaugoti universitetus.

Todėl gegužės 3 d. 17–20 val. visi neabejingi klaipėdiečiai kviečiami atvykti į Senojo turgaus aikštę, kur prasidės vadinamosios gedulingos eitynės. Iš čia bus žygiuojama į Atgimimo aikštę, kurioje susirinkusiųjų lauks diskusija apie reformas bei jų įtaką uostamiesčiui. Eitynes vainikuos muzikinė programa.

Numatytas ir aprangos kodas. Neatsitiktinai renginio dalyvių prašoma apsirengti juodai. Gedulo spalva simbolizuos aukštojo mokslo ir kultūros laidotuves.

Didina socialinę atskirtį?

Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos "Apskritasis stalas" (KLAS) vadovas Laurynas Gaidelis pabrėžė, kad Klaipėdoje gyvenantis jaunimas nebegali tylėti dėl mieste nykstančios kultūros ir švietimo problemų.

Todėl šis renginys išves jaunus žmones į gatves, parodys jų nerimą ir rūpestį, galiausiai bus išgirstos studentų, moksleivių nuomonės.

Gedulingų eitynių organizatoriai – Klaipėdos universiteto asociacija "Mediėdros" bei Studentų sąjunga. Jos prezidentė Vaiva Makarauskaitė pasakojo, kad idėja surengti eitynes kilo diskusijos apie aukštąjį mokslą metu.

Pašnekovės teigimu, jaunimui Klaipėdos ateitis – ne vis vien.

"Pertvarkos vėl vykdomos pavasarį, kai abiturientai renkasi studijų programas. Pernai jie nežinojo, koks universitetas išliks, o šiemet – kokios programos. Ši situacija abiturientų pasirinkimą daro keblų, nes galbūt ne visi Klaipėdos regione gyvenantys tėvai sugebės finansiškai paremti į Kauną ar Vilnių išvyksiančius studijuoti vaikus. Tai apsunkina mokslo prieinamumą ir didina socialinę atskirtį. Klaipėdos miestui yra būtinas universitetas – kaip mokslo ir kultūros židinys", – aiškino V.Makarauskaitė.

Žygiuos šimtai

"Į eitynes bandysime įtraukti ir kitas miesto organizacijas, mokyklas, kad dalyvautų ne tik studentai, bet ir mokiniai", – pridūrė pašnekovė.

Planuojama, kad senamiesčiu žygiuos apie 200 dalyvių, galbūt ir daugiau.

"Tai visiškai atviras renginys, kviečiame visus. Kol kas sunku pasakyti, kiek žmonių susidomės ir ateis", – spėliojo studentė.

Šiuo metu vyksta pasiruošimas renginiui, kuriam reikia gauti savivaldybės, gaisrinės leidimus.

"Kol kas susiduriame su biurokratiniais niuansais, taip pat svarstome, kaip pritraukti kuo daugiau žmonių. Mums padeda KLAS, tad viskas vyksta sklandžiai", – informavo V.Makarauskaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

foto

foto portretas
bet nuotraukai prie iliustracijos kokie 10-12 metų... negi nuo to laiko neatsirado naujesnių?

Anonimas

Anonimas portretas
Vytautas.Sesija ant nosies,bet ne,- vietoj to,kad vakara pasedetu prie knygu ir prisimintu kokia fizikos formule,pazygiuos po miesta,pavaizduos,kad jie "menininkai"(tfu) ir toliau kaulys pinigu savo vadinamiems "projektams".Bet gerai isiziurejus lenda organizatoriu ausys:t.y. profesoriai ir pats rektorius.O zurnalistams siulau uzduoti: rugsejo pirma suzinoti rezultatus,koks kontingentas ir su kokiais konkursiniais balais priimti i menu fakulteta.Bet,manau,suzinoti duomenis,- misija neimanoma.

Aras

Aras portretas
Pagaliau, palaikau jaunimą, nes be jo nebus ateities. Tik Jūs ir Jūsų balsas gali pagaliau atkreipti dėmesį į šitą nesąmonę, kuri vadinama švietimo reforma, o iš tiesu yra švietimo naikinimas.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių