Spalio pirmadieniai subūrė Klaipėdos studentus


Spalio mėnesio pirmadienio vakarai - Klaipėdos universiteto studentų sąjungos (KUSS) iniciatyva nebuvo darganoti ir nuobodūs. KUSS projektas „Studentiškas spalis“ sukvietė daugiau nei  100 studentų aktualioms diskusijoms ir neformalioms paskaitoms.

Trys aukštojo mokslo mutacijos

Spalio 6, 13 ir 20 dienomis, su studentais iš įvairių Klaipėdos aukštųjų mokyklų buvo diskutuota trimis temomis: apie dėstytojų dėstymo kokybę ir jos daromą įtaką studijų procesui, apie studentų ir universitetų pasikeitimus per pastaruosius 6 metus bei apie studijų kokybę aukštosiose mokyklose.

Kadenciją baigęs Lietuvos studentų sąjungos (LSS) Prezidentas Dainius Dikšaitis su „Studentiško spalio“ dalyviais diskutavo apie studentų ir universitetų mutacijas nuo 2008 metų, kurios, kalbėtojo nuomone, yra trys.

„Pirmoji – studijų sąlygos, infrastruktūra pačiuose universitetuose. Studentams tereikia jomis tikslingai pasinaudoti.  Antroji mutacija – pačių studentų pasikeitimas. Jūs esate kita, kitaip užaugusi karta: greita, imli, reikli, skubanti. Nuo mutacijos nepabėgsi, tad su ja reikia mokėti dirbti ir tikiuosi, kad universitetai savo ruožtu prie to prisitaikys. Ir trečioji mutacija – jums daromas didesnis spaudimas. Reikia labai greitai būti sėkmingu, kažką sukurti: spaudimas iš aplinkos milžiniškas: surinkti kuo daugiau „patinka“, padaryti kažką neįprasto ir būti „super“ mylimu. Tas spaudimas labai veikia“ – savo neformalią paskaitą apibendrino D. Dikšaitis.

D. Dikšaičio nuomone, svarbiausias „Studentiško spalio“ tikslas – pokyčių iniciavimas bei užgimusių idėjų įgyvendinimas.

Motyvacija – studijų kokybės variklis

Trečioji „Studentiško spalio“ tema – studijų kokybė. Aukštųjų mokyklų bendruomenės nenuilstamai diskutuoja studijų kokybės gerinimo temomis, pripažįsta, kad „kažkas“ negerai, tačiau kas tai ir kaip tai keisti lieka neišsakyta. Todėl LSS organizacijos stiprinimo vadovas Vygintas Eidėnas su Klaipėdos studentais pasidalino mintimis, nuo ko gi vis dėlto priklauso studijų kokybė.

„Galų gale – nuo studentų ir dėstytojų supratimo kas tai yra. Svarbu suvokti, kad studijų kokybė nėra tik infrastruktūra ir panašiai. Ji pati priklauso nuo studentų ir dėstytojų motyvacijos, gebėjimų, dėstytojų sugebėjimo motyvuoti ir studentų noro iš studijų pasiimti kiek įmanoma daugiau“ – apibendrino V. Eidėnas.

Paskutinis KUSS iniciatyvos vakaras buvo išskirtinis – susitikime su studentais dalyvavo ir KU menų fakultetą (MF) prieš 13 metų baigęs klaipėdietis Vilius Tarasavas, kuris pasidalino savo mintimis ir prisiminimais apie Menų fakultetą ir patį universitetą. KU absolventas džiaugėsi, kad studijų metais jis puikiai sutarė su visais dėstytojais ir nesusidūrė su vadinamaisiais „kirviais“. V. Tarasovas taip pat pasidalino ir prisiminimais apie tuo metu dar jauną KUSS – sakęs su mielu noru būtų dalyvavęs visoje veikloje, tačiau tam pritrūkę laiko.

„Studentiško spalio“ iniciatyvą jaukiai ir melodingai pabaigė MF studentai Jonė Urniežiūtė ir Vykintas Jasaitis.
„Studentiški spalio“ pirmadieniai šiais metais jau baigė savo misiją, tad belieka laukti naujų metų, naujų idėjų ir, svarbiausia, idėjos tęstinumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių