Studentų praktikos – galvos skausmas

Lietuvos studentų sąjunga (LSS), atsižvelgdama į nusiskundimus dėl universitetinės ar koleginės praktikos, šią vasarą atliko tyrimą, kurio metu buvo analizuojama praktikų situacija šalies aukštojo mokslo įstaigose.

Bėda – nelegalus parašas

LSS atstovai, bendraudami su studentais iš visų Lietuvos aukštųjų mokyklų, šios srities tendencijas aiškinosi diskutuodami. Pastebėta, kad vienose įstaigose studentai lieka nepatenkinti praktikų vietomis, kitose – pasirinkimo trūkumu ar praktikos kokybe. Bene didžiausia problema visoje Lietuvoje – fiktyvios praktikos.

Buvęs Alytaus kolegijos ir jos studentų atstovybės "Alumni" prezidentas Robertas Valuckas teigė, kad patys studentai nėra linkę skųstis studentų atstovybėms, dažniausiai atsiliepimų sulaukia aukštojo mokslo įstaigų administracija.

"Didžiausia bėda – akademinio jaunimo noras praktikas atlikti fiktyviai – dėl parašo. Taip pat keblumų sukelia praktikanto veikla įmonėje, kuri ne visuomet atitinka praktikos tikslą ir numatytus uždavinius, ataskaitų plagijavimas, įmonės požiūris į studentą" – apibendrino R.Valuckas.

Anot jo, neretai įmonės vadovybė studentą darbo vietoje mato kaip papildomą problemą.

R.Valucko nuomone, didžiausia praktikų yda – studentų tarimasis dėl parašo ar tinkamo įvertinimo bei iniciatyvos, imlumo trūkumas.

Ir džiaugiasi, ir nusivilia

LSS viceprezidento Andriaus Zaličio teigimu, aukštojo mokslo įstaigos turėtų ne tik ruošti jaunuolius jų ateities karjerai, bet ir nepamiršti kitų tikslų – mokslinės veiklos, asmenybės ugdymo, paslaugų visuomenei, darbo rinkai reikalingų kompetencijų ugdymo. Anot jo, visus šiuos dalykus ir suteikia praktika.

Apibendrinant LSS atliktą tyrimą, praktikų situacija Lietuvoje nėra bloga, tačiau pastebima ir akivaizdžių trūkumų, kurie egzistuoja daugelyje aukštojo mokslo įstaigų.

"Grįžtamasis ryšys tarp studentų praktikos vietų ir bendro praktikos organizavimo yra ne visur. Pasitaiko atvejų, kai studentas atlieka praktiką įmonėje, kurioje nėra kvalifikuotų darbuotojų, iš kurių būtų galima ko nors išmokti. Dažnai jaučiamas ir žmonių, besirūpinančių praktikos procesu, trūkumas", – komentavo A.Zalitis.

Viceprezidento nuomone, skirtingos ir pačių jaunuolių patirtys: "Studentų, kurie studijuoja toje pačioje grupėje ar vienodą studijų programą, atsiliepimai būna labai prieštaringi. Vieni – visiškai patenkinti savo praktika ir tikina įgavę reikalingų įgūdžių, sulaukę daug dėmesio, kiti lieka nusivylę, nes mėnesį praleido dirbdami tik smulkius darbus, kurie nesuteikė galimybės išmokti ko nors naujo".

Reikia kontroliuoti

Atsižvelgiant į Alytaus kolegijos gerąją patirtį, į praktikų gynimus turėtų būti kviečiami įmonių atstovai, kurie galėtų tiesiogiai pakomentuoti studento darbą įmonėje. Taip pat siūloma kaupti neoficialią kokybiškų praktikos vietų duomenų bazę.

Pačios studentų atstovybės į savo darbotvarkes galėtų įtraukti fiktyvių praktikų ir jų kontrolės klausimus.
LSS viceprezidento nuomone, praktikų problemą aukštosios mokyklos turėtų spręsti stiprindamos studentų grįžtamojo ryšio sistemas, skirdamos daugiau dėmesio praktikos proceso priežiūrai.

Be to, turėtų būti kuriamas glaudesnis ryšys su savo socialiniais partneriais, organizuojant jiems mokymus, supažindinant su studijų programų turiniu ir praktikos vieta jose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

G

G portretas
O as praktikos ieskojau beveik menesi. Buvau daugelyje istaigu Klaipedoje nepavyko rasti, nes darbdaviai nesuinteresuoti priimti praktikantus. O i elektroninius laisko visai niekas nesiteike atsakyti - tiesiog pasityciojimas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių