Su žaliaskarėmis klaipėdiečiai atsisveikins kitą savaitę

Klaipėdiečiai dar kurį laiką galės džiaugtis papuoštu miestu. Šventinį rūbą ketinama nuvilkti kitą savaitę. Kas bus daroma su Teatro aikštę puošiančia dovanota eglute, dar neatskleidžiama.

Stovės iki rusų Kalėdų

Kalėdinis laikotarpis tradiciškai baigiasi Trijų karalių švente, kuri bus minima penktadienį. Tada ir atsisveikinama su eglutėmis. Tačiau klaipėdiečiai šventiniu rūbu džiaugsis kiek ilgiau.

Tradiciškai miestas bus nupuoštas po stačiatikių Kalėdų. Pastarosios bus švenčiamos šeštadienį. Stačiatikių religinės ceremonijos prasideda Kalėdų išvakarėse.

Po savaitės rusai sutinka Naujuosius pagal senąjį kalendorių, nors kartu su visu pasauliu švenčia ir gruodžio 31-ąją. Stačiatikių bažnyčia vadovaujasi senuoju Julijaus kalendoriumi, kuris yra dviem savaitėmis „vėlesnis‟ už grigališkąjį.

Viešosios įstaigos „Klaipėdos šventės“ kūrybos vadovė Dalia Grikšaitė informavo, kad darbai Teatro aikštėje prasidės pirmadienį.

„Eiliškumas, ką pirmiau nupuošime – eglutę, burbulą ar namelius – priklausys nuo orų“, – teigė vadovė.

Įrenginiai liks Klaipėdoje

Šiemet Teatro aikštėje po penkerių metų pertraukos buvo pastatyta tikra žaliaskarė. Ją miestui padovanojo klaipėdiečiai tėvas ir dukra Ramutis Petruškevičius ir Aurelija Richter.

Paklausta, ar nebus organizuojama atsisveikinimo su eglute šventė, D.Grikšaitė tvirtino: „Neturime tradicijos atsisveikinti su eglute, nors kilo visokių minčių. Gal pavyks įgyvendinti gražų projektą, tačiau kol kas nieko nenoriu sakyti. Jei nepavyks, žaliaskarę nupuošime tyliai ir ramiai.“

D.Grikšaitė džiaugėsi, kad šiemet Teatro aikštė niekada nebuvo tuščia. Patys prekybininkai anksčiau atverdavo savo namelių duris.

„Vadinasi, žmonės turėjo priežastį ateiti į Teatro aikštę, išeiti iš namų“, – džiaugėsi vadovė.

Įspūdingo dydžio burbulą, kuriame nuolat siautė pūga, išmontuos patys  „Klaipėdos švenčių“ darbuotojai. Pasak D.Grikšaitės, įrenginiai liks įstaigai, tačiau panaudoti juos dar kartą ir apgaubti skulptūrą nebus galima.

„Daiktai liko, bet pati idėja – ne. Jei norėtume kartoti, su autoriumi turėtume derinti iš naujo“, – aiškino vadovė.

Pasiteisino ir nauja vieta

Šiemet po ilgo laiko eglutė papuošė ir Atgimimo aikštę. Čia pastatyta dirbtinė, kuri penkerius metus stovėjo Teatro aikštėje. Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Liudvikas Dūda teigė, kad ši idėja pasitvirtino.

„Tikrai daug žmonių džiaugėsi, kad Atgimimo aikštę papuošė eglutė. Manau, kad ir ateityje ji čia turėtų stovėti. Pro šią vietą pravažiuoja daug transporto. Visi mato eglutę pro autobusų, mašinų langus. O klaipėdiečiams automobiliai labai patinka“, – tvirtino direktorius.

Pasak L.Dūdos, eglutė į Atgimimo aikštę pritraukė ir lankytojų.

„Teatro aikštėje aplinka – daugiau kamerinė. Norint pasigrožėti eglute ten, reikia važiuoti specialiai. Atgimimo aikštė puikiai matosi nuo gatvės. Kol neprasidės statybos, manau, šventiniu laikotarpiu čia visada turėtų stovėti eglutė“, – tvirtino vadovas.

Eglutė Atgimimo aikštėje taip pat bus nupuošiama ir išmontuojama kitą savaitę. Bus atjungiami ir gatvių papuošimai. Juos nukabinti užtrunka mažiausiai tris savaites.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių