Su namais uostamiesčio menininkai „nusipirko“ ir jūrą

Horizonte atsiverianti jūros platybė, bangas skrodžiantys laivai ir rudeniškais debesimis aplipęs dangus. Toks pro mansardos langus atsiveriantis peizažas retą paliktų abejingą. Ką jau kalbėti dvi meniškas sielas, du kūrėjus, kurie sugyvena šiuose namuose.

Vietoje muzikos – bangų mūša

Kartu su sutuoktiniu, skulptoriumi Arūnu Sakalausku maždaug prieš septynerius Melnragėje įsikūrusi aktorė Virginija Kochanskytė neneigė, kad buvusį būstą Klaipėdos centre, Vytauto gatvėje, iškeitė į galimybę gyventi kone ant Baltijos kranto.

"Užlipome į mansardą, pamatėme jūrą ir viskas, "išsilydėme", – juokėsi pašnekovė.

Svetingai šeimos būsto duris atvėrusi Virginija prisipažino, kad čia mielai praleistų daugiau laiko, tačiau aktyvi profesinė veikla diktuoja anaiptol ne sėslų gyvenimą.

Tad net būdama viena namuose vietoje muzikinių ar kitokių foninių garsų aktorė mieliau renkasi monumentalią tylą, kuri leidžia susikaupti ir visa galva pasinerti į darbus. Juo labiau kad pravėrus langą galima klausytis gamtos kuriamos muzikos – jūros bangų ošimo, šaižaus žuvėdrų klyksmo.

"Turiu daugybę projektų, reikia rašyti scenarijus, daug laiko praleidžiu prie kompiuterio. O tokiam darbui reikalinga vienatvės zona", – šyptelėjo aktorė.

Ir aktorė, ir kontruktorė

Savo namų menininkai interjero dizaineriams, ko gero, nė nesugalvotų patikėti. "Kažkada pati norėjau studijuoti architektūrą, patiko dailė. Gal manyje yra kokia gyslelė?" – tarsi juokais svarstė V.Kochanskytė, tačiau iš tiesų vienas biografijos faktas nustebintų ne vieną.

Pasirodo, aktorė yra diplomuota technikė konstruktorė.

"Baigusi 8 klases studijavau pramoninę civilinę statybą ir pusantrų metų dar dirbau pagal šią specialybę, braižiau, projektavau, o mano diplominis darbas buvo vidurinės mokyklos projektas", – šypsojosi Virginija.

Už tai, kaip galiausiai pasisuko jos gyvenimas, aktorė turėtų būti dėkinga savo dėstytojui.

"Turėjome nuostabų kurso vadovą, kuris mus visus stebėjo tuos ketverius metus. Kai baigiau mokslus, pasikvietęs mane į laboratoriją, ji paklausė: vaikeli, ar tau tikrai patinka šokti?

Atsakiau, kad patinka. Žinai, tai eik ir šok, o namus tikrai bus kam statyti ir be tavęs", – juokėsi moteris.

Išaugo iš bohemos amžiaus

Anot pašnekovės, savo namus sutuoktiniai kūrė kartu. Skulptoriaus "meilę" akmeniui liudija ir interjero detalės – granito apdaila panaudota ne tik židiniui, virtuvės stalviršiams, bet ir palangėms, laiptams, grindims.

Anot Virginijos, sutuoktinio nuopelnas – ir virtuvės baldų, taip pat šią zoną nuo svetainės skiriančio baro projektas.

Bene daugiausiai laiko pora praleidžia pirmajame namo aukšte, ypač atėjus rudeniui. "Atšalus ilgai kūrename židinį – štai pernai šildymą įsijungėme tik lapkričio viduryje, užpraėjusiais metais – gruodį", – pasakojo būsto šeimininkė.

Aktorės pastebėjimu, nemažai žmonių baiminasi didelių vitrininių langų, tačiau, pasak jos, būtent jie menininkų namuose atsisukus pietų saulei yra puikiausias šviesos ir šilumos šaltinis.
Tuo tarpu vasarą sutuoktiniai dažnai vakaroja pirmojo aukšto terasoje, iš kurios galima išeiti į jaukų kiemelį.

Galbūt menininkų namuose nereti smagūs, triukšmingi pasisėdėjimai su kolegomis, bendražygiais? "Mes jau išaugome iš bohemos amžiaus", – kvatojo pašnekovė.

Aistra senoviškiems daiktams

Nenuostabu, kad poros namuose surinkta turtinga biblioteka, gausu paveikslų, kitų meno kūrinių. Tapytojų Algimanto Jusionio, Edvardo Malinausko, Juozo Vosyliaus, grafiko Algio Kliševičiaus bei kitų kūrėjų darbai čia atkeliavo kaip jų autorių dovanos namų šeimininkams ar buvo įsigyti.

Aktorei nė nereikia prisipažinti, jog turi aistrą antikvariniams daiktams. Svetainėje akys krypsta į originalią komodą – apatinę senovinės indaujos dalį, elegantišką sekreterą. Jaukiais žiemos vakarais jis virsta Virginijos darbo stalu, nors aktorė ir turi atskirą darbo kambarį.

Miegamajame lovos kojūgalyje puikuojasi įspūdinga meksikietiška skrynia, kurią šeimininkė pritaikė nuotraukoms laikyti. Kiti senoviški baldai – krėslai, komodos, kėdės – puošia kone kiekvieną šių namų erdvę.

"Man labai patinka užeiti į antikvarinių baldų ir daiktų parduotuves. Anksčiau neatsilaikydavau ir vis kažką nusipirkdavau, dabar tik apžiūrinėju, grožiuosi, nes ilgainiui supranti, kad visko nesupirksi", – šypsojosi pašnekovė.

Virginija neneigė, jog namų šeimininkams mieliausias klasikinis stilius.

"Norisi paveikslų, menų, gėlių, senoviškų formų ir daiktų. Modernumas man labiau asocijuojasi su viešomis, dalykinėmis erdvėmis, kur tu ateini sutvarkyti kažkokių reikalų", – patyriais dalijosi pašnekovė.

Tvarkai reikia įkvėpimo

Savo profesijai atsidavusi moteris tikino, jog nors laiko visada per maža, su buitimi ji "nesipyksta".

"Čia reikia vergės Izauros, – nusijuokė aktorė, pripažindama, kad dviejų aukštų su mansarda name tikrai yra ką veikti. – Tvarkausi, kai yra įkvėpimas, nė nepastebiu, kaip viską padarau. Prie tvarkos ir švaros pripratino mama, tačiau nuo pedantizmo išgydė bendrabučiai."

Erdvūs šeimos namai, pasak Virginijos, daugiau svečių sulaukia vasaromis. Ir nors buvo planuota, kad juose bus daugiau gyvybės, gausiau žmonių, per pastaruosius metus brangių ir artimų sutuoktiniams žmonių neaplenkė nei mirtys, nei ligos.

"Kaip sakoma, jei nori pralinksminti Dievą, papasakok jam apie savo planus", – nelinksmai kalbėjo pašnekovė.

Anot Virginijos, žodis "namai" jai pirmiausia asocijuojasi su ramybe, jaukumu, harmoninga, draugiška atmosfera. O daiktai tėra priemonė jai sukurti.

"Svarbiausia – žmogus, kuris tavęs namuose laukia, kuris į juos grįžta, su kuriuo gyveni ir kuri tuos namus. Daiktai nei šildo, nei paguodžia. Jei su savo žmogumi iškeliautum į kitą vietą, net ir nieko nepasiėmęs kažką vis tiek susikurtum", – svarstė pašnekovė.

Žinoma, Virginija neneigė, jog jei tektų palikti šį būstą, keistoji senoviška indauja, sekreteras, keletas kėdžių, paveikslai bei kai kurie niekučiai – visa tai būtų daiktai, kuriuos ji norėtų pasiimti į naujuosius namus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

olia

olia portretas
gražu-labai

šalantis daugiabutyje

šalantis daugiabutyje portretas
O dar skundžiasi menininkai, kad neturi pinigų?

Pajūrinis

Pajūrinis portretas
O kurioje Melnragės vietoje gyvena šie talentingi žmonės- puiki aktorė ir geras skulptorius?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių