Su pavasario saule – „SAULĖgrąžos“ festivalis Klaipėdoje

Penktasis  tarptautinis  šiuolaikinio šokio festivalis „SAULĖgrąža" kitą savaitę klaipėdiečiams įteiks pavasarišką netradicinio šokio kompozicijų puokštę.

Į ją įsipins uostamiesčio bei šalies vaikų ir jaunimo šokio ansambliai, laukiama svečių iš egzotiškos šalies – Pietų Afrikos Respublikos.

Pusantro šimto vaikų – iš „Inkarėlio“

Klaipėdos jaunimo centro choreografijos studija „Inkarėlis“ nuo 2000 m. inicijuoja ir rengia šiuolaikinio šokio – moderniosios choreografijos vaikų ir jaunimo šokio festivalį „SAULĖgrąža“. Balandžio 26-ąją 18 val. uostamiesčio Muzikinio teatro žiūrovus ir svečius šokio ir egzotiškos muzikos žiedų spinduliais šildys jau penktoji „SAULĖgrąža“. Festivalio puokštė skirta gimtojo miesto jubiliejinei – Klaipėdos 760 metų sukakčiai, choreografijos studijos ,,Inkarėlis“ veiklos 20-mečiui bei Tarptautinei šokio dienai.

Šokis – tai kūno išraiškos kalba, kuri prabyla be žodžių. Šiuolaikinis šokis (Contemporary Dance), tapęs iššūkiu klasikiniam baletui, grindžiamas improvizacija ir individualia kūryba.

Penktąjį festivalį „SAULĖgrąža“ pradės renginio organizatoriai – Klaipėdos jaunimo centro choreografijos studijos „Inkarėlis“ šokėjai šokių programa „Žydėjimas...“. Kompozicijose dalyvaus pusantro šimto vaikų – nuo pačių mažiausių iki pačių vyriausių studijos šokėjų.

„Mūsų „Inkarėlio“ repertuaras labai įvairus šokių stiliais ir žanrais, kūrybiškomis choreografinėmis kompozicijomis, – pasakojo festivalio iniciatorė Esmeralda Zubrickienė. – Užaugę, sutvirtėję tautinio šokio kelyje, vyresnieji ansamblio „Inkarėlis” šokėjai ieško kažko nepatirto ir naujo. Savo troškimus, fantazijas, idėjas jie realizuoja meniniuose projektuose, įvairiuose šokio pastatymuose.“

Choreografinės miniatiūros, kompozicijos, improvizacijos įsipynė į daugelį „Inkarėlio” koncertinių programų. Su jomis aplankyta daug miestų ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų...Konkursuose ir šokių festivaliuose „Inkarėlio“ šokėjai ne kartą pelnė įvairiausias šokio nominacijas, prizines vietas ir laureatų diplomus. Terpsichorės meno vaikus moko šio festivalio idėjos autorė ir iniciatorė – šokio mokytoja ekspertė E.Zubrickienė ir šokio mokytoja Lina Klepeckaitė, kuri ir ves šiemetį renginį, taip pat koncertmeisteriai Jolanta Kriaučelienė ir Žilvinas Jankus. Festivalį „SAULĖgrąža“ koordinuoja ir viskuo jam pasirūpina studijos vedėja Dalia Jagminienė.

Šoks 12 choreografinių ansamblių

Kitą ketvirtadienį Klaipėdos muzikiniame teatre šoks 12 choreografinių ansamblių – pusketvirto šimto dalyvių. Anot festivalio organizatorių, tai puikūs šalies šokių kolektyvai ir geri „Inkarėlio“ draugai, vis sugrįžtantys su naujomis spalvingomis programomis. Draugai, su kuriais draugystė tęsiasi ne vienerius metus.

Penktojoje „SAULĖgrąžoje“ šoks Šiaulių moksleivių namų šokio studija „Incognito“ (vad. Virginija Medžiaušienė). Kolektyvui – 18 metų, jis labai mėgsta keliauti, aplankė beveik visus Lietuvos miestus ir miestelius, pabuvojo Ukrainoje, Kryme, Bulgarijoje, Italijoje, Latvijoje. Ką tik surengė tarptautinį meninės raiškos festivalį-konkursą „Vaikystės vaivorykštė“, kuriame sėkmingai dalyvavo ir „Inkarėlis“, namo parsivežęs puokštę prizinių taurių ir nominacijų.

Klaipėdos jaunimo centro vaikų šokių kolektyvas „Junga“ (vad. Ilona Stankevčienė, Audronė Bastytė) taip pat pasirodys festivalio scenoje. „Junga“ – vienas seniausiai įkurtų vaikų kolektyvų Lietuvoje, skaičiuojantis 62 metus. Kolektyvą lanko per 100 šokėjų nuo 3 iki 17 metų. Jie mokomi ne tik šiuolaikinio šokio, bet ir klasikinio, sportinio bei hiphopo. Šis kolektyvas – respublikinių ir tarptautinių konkursų  „Dance revolution“, “Ant stogo“, “Vaikystės vaivorykštė“, “Lithuanian CUP 2011“ dalyvis bei prizinių vietų laimėtojas. „Junga“ puikiai pasirodė LNK televizijos  projekte „2 minutės šlovės“.

Palangos Senosios gimnazijos šokių kolektyvas „Siluetas“, Palangos Baltijos pagrindinės mokyklos šokių kolektyvas „Pajūris“ ir Kretingos rajono kultūros centro Vydmantų skyriaus šokių kolektyvas „Vėjūnai“  (vad. Soneta Baltmiškienė) irgi pasirodys klaipėdiečių festivalio scenoje.  Visos šios grupės susikūrusios neseniai, nors pasirodymuose jau ir nebe naujokės.

„SAULĖgrąžoje“ dalyvaus ir Gargždų kultūros centro šokių studija „Trepsiukas“ (vad. Lilija Šepčenko,  Sandra Ruigytė), įkurta 1985-aisiais. Studijos programoje – spalvingi lietuvių liaudies, pasaulio tautų ir originalūs  šiuolaikiniai šokiai. 2010 m. „Trepsiukas“ apdovanotas „Aukso paukšte“ kaip geriausia vaikų šokių grupė. Ji koncertuoja ne tik Gargžduose, bet ir visame Klaipėdos rajone, kituose Lietuvos miestuose, yra daugkartinė respublikinių, tarptautinių festivalių-konkursų dalyvė. Įsimintinos ansamblio koncertinės kelionės į tarptautinius festivalius Ukrainoje, Vokietijoje, Italijoje, Slovakijoje, Vengrijoje,   Latvijoje,  Austrijoje,  Graikijoje, Čekijoje, Švedijoje, Suomijoje, Bulgarijoje.

Geras startas jauniems kūrėjams

Prie festivalio dalyvių prisijungs Klaipėdos jaunimo centro teatro studijos „Aušra“ šiuolaikinio šokio grupė „Akcentas“ (vad. Jolita Merinienė), susikūrusi visai neseniai – praėjusį vėlyvą rudenį. Jos merginos vaidina „Aušros“ teatro trupėje bei savo neišsenkamą energiją atiduoda šokiui, be kurio neįsivaizduoja savo laisvalaikio.

O štai dar vienas festivalio dalyvis Mažeikių choreografijos mokyklos modernaus šokio ansamblis „Niuansas“ (vad. Jelena Legenzovienė ir Danutė Adomaitienė) neseniai šventė 18-ąjį gimtadienį. Ansamblis parengė daug koncertinių programų ir šokio spektaklių. „Niuansas“ ne kartą pripažintas profesionaliausiu kolektyvu ir daugiau nei 20 kartų tapo šalies bei tarptautinių konkursų diplomantu bei laureatu. „Niuansas“ garsina Mažeikių miestą ne tik Lietuvoje. Juos žavėjosi ir jam plojo Čekijos, Lenkijos, Rusijos, Latvijos, Estijos, Slovakijos, Vokietijos,  Ukrainos, Šveicarijos ir Švedijos žiūrovai.

„SAULĖgrąžoje“ taip pat pasirodys Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Choreografijos  katedros studentai (darbų vadovai doc. Violeta Milvydienė ir  asist. Agnija Šeiko). Tvirta  draugystė bei bendradarbiavimas „Inkarėlį“ sieja su šia katedra. Visos studijos šokio mokytojos yra choreografijos katedros absolventės, taip pat ir studijos „Inkarėlis“ įkūrėja ir ilgametė mokytoja ekspertė Irena Gelgutienė, kuri savo turtinga patirtimi vis padrąsina. Neretas studijos mokinys pasirenka šokio mokytojo specialybę, o Choreografijos katedros studentai atlieka pedagoginę praktiką „Inkarėlyje“, kuria diplominius darbus – koncertus. „SAULĖgrąža-2012“ tradiciškai yra geras startas jauniems kūrėjams – šįsyk festivalyje su savo choreografinėmis kompozicijomis „Žydėjimas“ ir „Viuva“ debiutuos Saida Saldukaitė, sėkmingai atlikusi choreografinę praktiką „Inkarėlyje“.

Tarp renginio dalyvių – Povilo Fokino šokio teatras – jau nemažai metų Klaipėdoje egzistuojantis šokio teatras, tarpusavyje ir su žiūrovais bendraujantis šokio kalba. Scena šokėjams – antrieji namai, kuriuose jie kitokie...

Sulauks svečių iš Pietų Afrikos

Festivalis sulauks svečių iš tolimosios Pietų Afrikos. Atvyks „Amy Biehl Foundation“ fondo delegacija – vadovas Kevinas Chaplinas ir septyni jo Fondo mokytojai, kurie dirba su vaikais ir jaunimu iš nepasiturinčių juodaodžių šeimų. Patys mokytojai groja tradiciniais afrikietiškais būgnais. Tai bus lyg ritmo desertas festivalio publikai.

Anot E.Zubrickienės, šiuolaikinis šokis – provokuojantis, nesilaikantis įprastų šokio kanonų, dažnai agresyvus, bet kartu lyriškas, filosofinis, išryškinantis socialinio gyvenimo vingrybes, per choreografijos prizmę žiūrovui pateikiantis pasaulio gyvenimą. „Ir nebūtinai viską reikia suprasti, kaip dažnai girdime – „nesąmonė“, nes nesuprantu... Kitą kartą ir suprasti nėra ką... Grožėkis, jei ne judesiu, originalia choreografija, tai muzika, ar net tyla... Pajausk kūrinio alsavimą arba savo paties... Sulaikytas kvėpavimas – tai ne deguonies stygius, tai jau įvertinimas“, – teigė renginio iniciatorė, kviesdama publiką pasitikti saulę Klaipėdos muzikiniame teatre ir atrasti  grožį, šokį, džiaugsmą su „SAULĖgrąža - 2012”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas
    Lietuvos jūrų muziejuje prasideda 45-asis sezonas

    Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgaliais, o nuo trečiadienio iki sekmadienio. ...

  • Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda
    Skulptūrų parke inkilai patys neatsiranda

    Skulptūrų parkas, pritraukiantis vis daugiau lankytojų, sulaukia ir pastabų. Antai kažkas teigė pastebėjęs, esą parke gerokai sumažėję inkilų, o kai kurie likę – aplūžę ir nebetinkami sparnuočiams gyventi. ...

    2
  • Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma
    Kiemams Klaipėdoje tvarkyti – solidi suma

    Susisiekimo ministerija šiemet Klaipėdos miesto gatvių, kiemų ir juose esančių automobilių stovėjimo aikštelių bei dviračių ir pėsčiųjų takų atnaujinimui ir remontui skyrė milijonus eurų. Trečdalis šios sumos numatyta dau...

    3
  • Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos
    Turto pardavimo aukcionų datos nežinomos

    Praėjus daugiau nei pusmečiui nuo tada, kai Turto bankas paskelbė parduosiantys buvusio kino teatro „Jūratė ir Kastytis“ pastatus, esančius Taikos prospekte, bei du namus Herkaus Manto gatvėje, Klaipėdoje, lig šiol dar neparengti j...

  • Melnragėje pasigesta informacinio stendo
    Melnragėje pasigesta informacinio stendo

    Ties įėjimu į pagrindinį Melnragės paplūdimį, Odesos promenados prieigose, pasigesta informacinio stendo, kuris buvo įrengtas vos prieš pusketvirtų metų. Paaiškėjo, jog lenta buvo nuimta atnaujinimui. ...

    3
  • „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos
    „Regitros“ paslaugos buvo neprieinamos

    Savaitės pradžioje daugybė vairuotojų negalėjo prisijungti prie „Regitros“ vairuotojų portalo. Vėliau pasirodė pranešimas, kuriuo patvirtinta žinia apie sutrikimą ir atsiprašymas už nepatogumus. ...

  • Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu
    Įsiutino įžūlumas: taromatą pavertė šiukšlynu

    Vienoje Klaipėdos rajone esančioje parduotuvėje veikiantis taromatas keisto piliečio pastangomis virto šiukšlynu. Net ir ne kartą viešai gėdintas gyventojas vis tiek velka šiukšles iš savo namų ir krauna į keli...

    6
  • Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?
    Klemiškės autobusų stotelėje – išdaužtas stiklas: dar vienas paauglių vandalizmo atvejis?

    Kažkas išdaužė Klemiškės autobusų stotelės paviljono stiklą. Manoma, kad tai – dar vienas paauglių vandalizmo atvejis. Kol kas bendruomenės nariai niekur dėl to nesikreipė, tačiau jaučiasi nesaugūs, kadangi panašūs įv...

    3
  • Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?
    Klaipėdos centre elgetaujanti moteris baudžiama nebus?

    Herkaus Manto gatvėje dažnai pastebima elgetaujanti moteris, veikiausiai benamė. Klaipėdiečiai ją matė dar žiemą, tiesiog sėdinčią ant šalto grindinio prie vieno restorano, o šalia jos – dubenėlį, į kurį praeiviai įmesdavo ...

    13
  • Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose
    Varžytuvės dėl darbo Klaipėdos rinkimų komisijose

    Iki Lietuvos prezidento rinkimų pirmojo turo likus mėnesiui, pageidaujančiųjų dirbti rinkimų komisijose daugiau nei reikia. Nors Klaipėdoje rinkimų apylinkių komisijų komandos – per puspenkto šimto žmonių – jau suformuotos, kasdi...

    5
Daugiau straipsnių