Suaugusieji mokosi: realizuoja save, pildo svajones ir renkasi naują profesiją

Šalyje populiarėjantis suaugusiųjų mokymasis įgyja naujų formų. Suaugusieji lanko įvairius kursus, paskaitas, dalyvauja renginiuose ar vienkartiniuose užsiėmimuose. Toks mokymasis atveria naujas gyvenimo perspektyvas.

Atranda savo kelią

Klaipėdos miesto pedagogų švietimo ir kultūros centro metodininkė, andragogė Violeta Lideikytė sako, kad daugelis žmonių baigę savo darbus, išėję į pensiją nori užsiimti prasminga veikla – suaugę klaipėdiečiai labiausiai domisi psichologija, sveikata, sveika gyvensena, kompiuteriniu raštingumu, verslumu ir kt.

„Pavyzdžiui, viena moteris mokosi anglų kalbos, kad galėtų bendrauti su anūku, kuris gyvena Londone ir lietuviškai nekalba. Kita visą gyvenimą norėjo būti kirpėja, bet dirbo policijoje. Kai išėjo į pensiją, nuėjo į kirpėjų kursus. Persikvalifikavo. Sako, kad jei būtų žinojusi, kad taip patiks, būtų išėjusi iš tarnybos ir užsiėmusi šia veikla anksčiau.

Matau, kaip pražysta žmonės, kurie išbando tapybos terapiją.

Suaugusieji, atradę naujas veiklas, susipažįsta su savimi. Atranda kelią į save“, – pasakoja V. Lideikytė.

Aktyvūs ir mažesniuose miestuose

Toliau nuo regiono centro gyvenančių suaugusiųjų ryžtas mokytis ir įdomiai leisti laisvalaikį – ne mažesnis. Štai Skuodo informacijos centro direktorė Gražinitė Jokšienė tikina, kad skuodiškiai labai aktyvūs įvairioms veikloms.

„Jei kokie kultūros renginiai, koncertai vyksta, susirenka pilnos salės. Skuodiškiai žmonės ramūs, bet žingeidūs. Tik svarbu, kad jiems patiktų ir siūlomomis veiklomis atliepti jų norus“, – sako ji.

Būtent iš didelio pačių gyventojų poreikio atsirado ir projektas „Neformalusis suaugusiųjų švietimas šokio ritmu“.

„Užsiregistravusių šokti yra apie 60, bet ir daugiau ateina, o vyriausiajam šokėjui 82 metai“, – entuziastingai sako G.Jokšienė.

Didelės sėkmės sulaukė ir prieš keletą metų organizuoti nemokami, 1,5 metų vykę kursai apie sodininkystę ir augalininkystę. Įgiję naujų žinių  skuodiškiai pradėjo auginti braškes, žoleles.

„Kuo daugiau žmogus mokosi, tuo jis geresnis. Viskas keičiasi, mes vos spėjam su technologijomis. O kai nespėji, daraisi piktas. Tai aš sakau, kad reikia visko mokytis, tobulėti, ir nereiks pykti“, – tikina G.Jokšienė.

Yra iš ko pasirinkti

Klaipėdos regione mokytis suaugusiesiems siūlo įvairios organizacijos, profesinės mokyklos ir centrai, bibliotekos bei kt.

Pavyzdžiui, suaugusiuosius įgyti profesinių žinių kviečia Klaipėdos universiteto Tęstinių studijų institutas. Čia galima mokytis administravimo, apskaitininko, auklės, sekretoriaus-referento, kompiuterininko specialybių, įgyti dekoratyvinės kosmetikos kompetencijų. Išmokti kompiuterinio raštingumo ar maketuoti leidinius siūlo miesto savivaldybės viešoji biblioteka.

Tuo tarpu Trečiojo amžiaus universiteto padaliniai, kuriuose galima mokytis nuo kalbų iki sveikos gyvensenos, veikia daugelyje apskrities savivaldybių.

Siekdama, kad kuo daugiau suaugusiųjų turėtų galimybių mokytis, Švietimo ir mokslo ministerija neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi programoms 2017 metais skiria 290 tūkst. eurų.

Kompiuterinio raštingumo pamokos senjorams, kalbų kursai, tėvų mokymai – tai tik maža dalis suaugusiųjų švietimo užsiėmimų, kurie vyksta regionuose. Daug projektų skirta valstybinės kalbos mokymuisi, meniniam ir kultūriniam, pilietiškumo ugdymui, verslumo planavimui, sveikai gyvensenai.

Norintiesiems mokytis internetu

Lietuvos nuotolinio mokymosi tinklas www.liedm.lt

Suaugusiųjų  mokymosi informacinė sistema www.smis.lt

Atvira informavimo, konsultavimo, orientavimo sistema AIKOS www.aikos.smm.lt

Europos Suaugusiųjų mokymosi platforma EPALE https://ec.europa.eu/epale/

Mokymosi programas  suaugusiesiems siūlo

Suaugusiųjų mokymo centrai, suaugusiųjų gimnazijos

Profesinės mokyklos, universitetai ir kolegijos

Savivaldybių švietimo centrai

Trečiojo amžiaus universitetai

Darbo rinkos mokymo ir konsultavimo tarnybos

Įvairios organizacijos



NAUJAUSI KOMENTARAI

būtent

būtent portretas
Puiku. Treji metai esu pensijoje, ji labai maža. Nekeikiu valdžios, džiaugiuosi, kad dirbu, ir kaip nekeista, darbų pasiūlymų turiu labai daug. Galiu tik patarti; sportuokite, judėkite, neužsidarykite ir , jeigu tik siūlo, dirbkite. Tai puikus būdas nesenti, tobulėti...
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių