Suaugusius klaipėdiečius puola virusinės žarnyno infekcijos

Klaipėdoje fiksuojamas sezoninis virusinių žarnyno infekcijų pakilimas. Šiemet ši dažniau vaikams būdinga liga labiau atakuoja suaugusiuosius.

Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Inos Kuznecovos, pastaruoju metu pastebimas sezoninis, šiam metų laikų būdingas virusinių žarnyno infekcijų pakilimas.       

Palyginus su pernai tuo pačiu laikotarpiu virusinių žarnyno infekcijų pakilimas nėra labai žymus. Šių metų sausį buvo užregistruoti 88 susirgimai, iš jų 54 atvejai nustatyti vaikams. 

Vasarį virusinėmis žarnyno infekcijomis sirgo 99 klaipėdiečiai, iš jų 53 vaikai. Kai kuriems pacientams buvo nustatyti Roto ir Noro virusai.

Pernai per tą patį laikotarpį buvo užregistruotas analogiškas šių infekcijų skaičius. Tik 90 proc. sergančiųjų sudarė vaikai.

I.Kuznecova  atkreipė dėmesį, kad šiemet virusinės žarnyno infekcijos dažniau diagnozuojamos suaugusiems. Ji spėjo, kad taip nutiko dėl šiemet cirkuliuojančių abiejų virusų – Roto ir Noro.  

Pastarasis virusas dažniau pažeidžia vyresnius vaikus ir suaugusiuosius. Roto virusui imlesni būna vaikai iki 3 metų.

I.Kuznecova prisiminė, kad prieš porą metų žarnyno infekcijos taip pat sirgo nemažai suaugusiųjų. Kadangi krizė dar nebuvo įsisiūbavusi, buvo atliekama daugiau tyrimų. Jie patvirtindavo, kad tuomet siautė Noro virusas.

Specialistė pastebi, kad šiemet daugelis infekcijų atvejų užfiksuojama šeimose. Ugdymo įstaigose kol kas pasitaikė tik vienas protrūkis – viename darželyje susirgo du vaikai. Tačiau pavieniai ligos atvejai registruojami visose Klaipėdos ugdymo įstaigose.

I.Kuznecova taip pat tėvų prašė nevesti sergančių ar visiškai neišgijusių vaikų į darželius. Iš ligoninėje gydomų mažųjų pacientų tėvų jai tenka išgirsti skundų, kad vaikai užsikrėtė nuo bendraamžių darželyje. 

Paaiškėja, kad tėvai rimtai nesureaguoja, jei vaikas vėmė ar viduriavo kelis kartus, ypač jei tai nutiko savaitgalį. Pasak I.Kuznecovos, vaikas gal ir būna kliniškai pasveikęs, bet vis tiek platina virusą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių